H πολύκροτη δίκη για τη σκανδαλώδη υπόθεση της Folli Follie, που αφορά τους παραποιηµένους ισολογισµούς, τη χειραγώγηση της µετοχής και την εξαπάτηση των επενδυτών της εταιρείας, δεν άρχισε ούτε στις 19 Ιουνίου. Παρά τη θυελλώδη αναγκαστική αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης τον περασµένο ∆εκέµβριο, µε τους δικαστές της έδρας να κρούουν τον κώδωνα για τον κίνδυνο παραγραφής αδικηµάτων, ένα κώλυµα της εισαγγελέως της έδρας προκάλεσε το «πάγωµα» της δίκης, και µάλιστα για διάστηµα τριών µηνών. Η νέα ηµεροµηνία έναρξης ορίστηκε για τις 14 Σεπτεµβρίου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο ∆ικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας είχε δώσει άδεια στους νοµικούς παραστάτες της υπόθεσης να συµµετάσχουν στη δίκη εξαιρώντας τους από τη συνεχιζόµενη αποχή από πρωτοβάθµιες δίκες εγκληµατικής οργάνωσης (συµµορίας).

78
Η εξέλιξη αυτή ήρθε τη στιγµή που την περασµένη ∆ευτέρα, 19 Ιουνίου, όλοι ανέµεναν την έναρξη της δίκης, για δεύτερη φορά. Ο ιδρυτής της εταιρείας, ∆ηµήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του, Τζώρτζης, και η σύζυγός του, Καίτη, έδωσαν το «παρών» στη δικαστική αίθουσα, αναµένοντας την έναρξη της διαδικασίας µαζί µε τους επτά συγκατηγορουµένους τους, άλλοτε στενούς τους συνεργάτες.

Η σκανδαλώδης υπόθεση άρχισε να ερευνάται δικαστικά πριν από πέντε έτη. Για πρώτη φορά, το Τριµελές Εφετείο Κακουργηµάτων άνοιξε «αυλαία» τον Ιανουάριο του 2022, εξαιτίας της συνεχιζόµενης αποχής των δικηγόρων από τις υποθέσεις που αφορούν το αδίκηµα της εγκληµατικής οργάνωσης (συµµορίας).

Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε «παγώσει» ουσιαστικά από τον Απρίλιο του 2022 και οι προσπάθειες των δικαστών να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης είχαν πέσει στο κενό.

Τον περασµένο ∆εκέµβριο, τα µέλη της σύνθεσης του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων, µη έχοντας άλλα περιθώρια και µε ορατό τον κίνδυνο της παραγραφής πράξεων που περιλαµβάνονται στο κατηγορητήριο, όπως συνέβη, π.χ., στην υπόθεση της Siemens, ανακοίνωσαν από έδρας την απόφασή τους, µε ένα σκεπτικό-κόλαφο για την αδράνεια των αρµόδιων φορέων να συνεισφέρουν τα δέοντα για την πρόοδο της δίκης.

Πάντως, η πρώτη σύνθεση που ανέλαβε να εκδικάσει την υπόθεση της Folli Follie είχε αποφασίσει την αποβολή από την υποστήριξη της κατηγορίας της εταιρείας έπειτα από ένσταση της υπεράσπισης. Ωστόσο, οι δικηγόροι της Folli Follie ήταν παρόντες και στις 19 Ιουνίου στο Τριµελές Εφετείο Κακουργηµάτων, έτοιµοι να δηλώσουν και πάλι παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας. Εφόσον τελικά η δίκη αρχίσει στις 14 Σεπτεµβρίου, αυτό αναµένεται να είναι από τα πρώτα θέµατα που θα απασχολήσουν την ακροαµατική διαδικασία, καθώς προβλέπεται νέα ένσταση της υπεράσπισης και νέα απόφαση του δικαστηρίου.

«Κοινός δόλος»

To κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση είναι βαρύτατο. Ο ιδρυτής της εταιρείας, ∆ηµήτρης, και ο γιος του, Τζώρτζης, σύµφωνα µε το παραπεµπτικό βούλευµα, φέρονται αµφότεροι να είχαν αρχηγικό ρόλο στην απάτη. Κι αυτό καθώς, σύµφωνα µε το παραπεµπτικό βούλευµα, είχαν από κοινού τη «γενική εξουσία διοίκησης και διαχείρισης των εταιρικών πραγµάτων, καθώς και την ευθύνη για τη σύνταξη αξιόπιστων ενοποιηµένων οικονοµικών καταστάσεων, απαλλαγµένων από ουσιώδες σφάλµα».

Στους δύο κατηγορουµένους αποδίδεται ότι «ενεργώντας µε κοινό δόλο συνέλαβαν και κατάστρωσαν σε βάθος χρόνου το εκτελεσθέν σχέδιο της κατασκευής πλαστών τραπεζικών παραστατικών (bank statements) και, βάσει αυτών των ψευδών οικονοµικών καταστάσεων από τον υπο-όµιλο στην Ασία, της καταχώρισης σηµαντικού σε αξία όγκου εικονικών συναλλαγών στις ενοποιηµένες οικονοµικές καταστάσεις, τις οποίες ενέκριναν και υπέγραφαν, εκµεταλλευόµενοι το γεγονός ότι οι διαδικασίες ελέγχου των πραγµατικών οικονοµικών µεγεθών της εταιρείας ευχερώς θα προσέκρουαν σε διαδικαστικά εµπόδια, εξαπατώντας, τελικά, κατά αυτόν τον τρόπο και το επενδυτικό κοινό».

Οι ∆ηµήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ήδη από το 2001 είχαν αρχίσει να δηµιουργούν από κοινού πλήθος εταιρειών µε έδρα το Χονγκ Κονγκ, ενώ από το 2006 είχαν εξασφαλίσει από κοινού την άδεια λιανικών πωλήσεων και στην κινεζική αγορά για τη µητρική εταιρεία. Στους δύο κατηγορουµένους αποδίδεται επίσης ότι, µε πλαστά έγγραφα, παρουσίαζαν τεράστιο κύκλο εργασιών στην Κίνα, µε δήθεν συναλλαγές είτε µε ανύπαρκτες εταιρείες είτε µε εταιρείες που δεν είχαν καµία εµπορική δραστηριότητα, αλλά παρουσιάζονταν ως θυγατρικές. Τις παραποιηµένες οικονοµικές καταστάσεις των «ψευδοεταιρειών» στην Κίνα ο ∆ηµήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν µε τους ισολογισµούς των εταιρειών του άλλου υπο-οµίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Β. Αµερική.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 24/6