Ένα αχανές νέφος αφρικανικής σκόνης έχει σκεπάσει όλη τη χώρα με ερευνητές να βαφτίζουν το αλλόκοτο αυτό φαινόμενο «Minerva Red» ή αλλιώς «το Ερυθρό της Αθηνάς».

Οι ειδικοί από την άλλη προειδοποιούν πως το φαινόμενο δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται και πως το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όσο διαρκεί το φαινόμενο είναι να ανοίγουμε τα παράθυρα.

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, σημείωσε: «Κλειστά παράθυρα και πόρτες. Όπου υπάρχει διαρροή να βάλουμε βρεγμένες πετσέτες».

Ο καθηγητής προχωρεί και σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη πως οι εισαγωγές στα ΤΕΠ με αναπνευστικά προβλήματα θα τετραπλασιαστούν το επόμενο διήμερο, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει εμπειρικά από το 2018. 

Διαβάστε επίσης: Πότε υποχωρεί η αφρικανική σκόνη: Tι εντόπισαν οι επιστήμονες – Επικίνδυνο μείγμα για την υγεία προειδοποιούν οι ειδικοί

 «Το 2018 παρατηρήσαμε τετραπλασιασμό των εισαγωγών, κάτι ανάλογο περιμένουμε και τώρα τις επόμενες δύο μέρες.

Οι εικόνες από Λυκαβηττό, Φάληρο και Ακρόπολη έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, με το hashtag #σκόνη να φιγουράρει νούμερο ένα στο twitter.

Οι ειδικοί συστήνουν περιορισμό μετακινήσεων και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τη χρήση προστατευτικής μάσκας.

 «Θα παρουσιαστεί πονόλαιμος, φτερνίσματα, βήχας, καταρροή και τσούξιμο στα μάτια. Αλλά σε αυτούς που έχουν χρόνια νοσήματα θα προκαλέσει δύσπνοια και παρόξυνση», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος ζητεί την προσοχή όσων ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, κυρίως όσων έχουν χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και άσθμα.

Ο Πετράκος αμφισβητεί και την αφρικανική σκόνη

Την ώρα που οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για το άκρως τοξικό και επικίνδυνο μείγμα που αιωρείται στην ατμόσφαιρα, καθώς εκτός από σκόνη υπάρχουν βακτήρια, μύκητες και βαρέα μέταλλα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας αρχίζουν να οργιάζουν. Μετά τον κορονοϊό, ο Γρηγόρης Πετράκος αμφισβητεί όπως φαίνεται και την αφρικανική σκόνη:

«Είναι φοβερό άνθρωποι που ζουν 50, 60, 70 χρόνια στην Αθήνα και δεν έχουν δει ποτέ τους τέτοιο ουρανό, να πείθονται ότι αυτό που βλέπουν συμβαίνει επειδή φύσηξε. Λες και δεν είχε ξαναφυσήξει… Να μου πεις εδώ πίστεψαν πως μια νυχτερίδα δάγκωσε έναν Κινέζο κι έπρεπε να κλειστούμε στα καταφύγια 3 χρόνια για έναν θανατηφόρο ιό που για να δεις αν τον έχεις πρέπει να κάνεις τεστ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ηθοποιός και πρώην σύζυγός του, Θεοφανία Παπαθωμά:

 «Κι ενώ εσύ ονειρεύεσαι και παλεύεις, αγωνίζεσαι να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα, κάποιοι προσπαθούν κάθε μέρα να σε σκοτώσουν με χημικά. Δεν είναι αφρικανική σκόνη. Πείτε μας πώς να καθαρίσουμε τα βαρέα μέταλλα που μας ψεκάζουν από τον οργανισμό».

Οι πνευμονολόγοι περιμένουν τις επόμενες μέρες αυξημένη προσέλευση στα επείγοντα των νοσοκομεία με ασθενείς που είναι διαγνωσμένοι με αναπνευστικά νοσήματα.

Υποχωρεί σταδιακά η σκόνη

Η μετεωρολόγος του MEGA, Χριστίνα Ρήγου, ανέφερε πως αυτό που συνέβη την Τρίτη ήταν η ισχυρότερη μεταφορά σκόνης των τελευταίων δεκαετιών.

Πτωτική τάση στην ποσότητα σκόνης θα σημειωθεί από το μεσημέρι (σήμερα, Τετάρτη 24/04), ενώ την Πέμπτη θα γίνει μετατόπιση νέφους σκόνης στο ανατολικό Αιγαίο.

Την Παρασκευή θα σημειωθούν βόρειοι άνεμοι και καθαρή ατμόσφαιρα.