Αποπνικτική είναι για δεύτερη μέρα η ατμόσφαιρα, με έντονη την παρουσία της αφρικανικής σκόνης, σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία, που θα «σκαρφαλώσει» σε αρκετές περιοχές της χώρας στους 30 βαθμούς.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων από τη Σαχάρα αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν από την Τετάρτη, ωστόσο μέχρι τότε οι οδηγίες από τους ειδικούς προς τις ευπαθείς ομάδες είναι αυστηρές, καθώς η σκόνη από την Αφρική μεταφέρει μια σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία, όπως μέταλλα και οξείδια του σιδήρου, τα οποία επιβαρύνουν επιπλέον την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, λόγω της ρύπανσης των μεγαλουπόλεων.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για φαρμακευτική αγωγή, επικοινωνία με τον γιατρό και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας.

Όπως εξηγεί ο Μιχάλης Σιούτας, διδάκτωρ Μετεωρολογίας στο ΑΠΘ, μιλώντας στο Mega: «Έχουμε αυξημένη αφρικανική σκόνη και μια από τις επιδράσεις της είναι ότι ευνοεί τον σχηματισμό ομιχλών. Ενώ η ίδια η σκόνη όταν είναι σε αυξημένη συγκέντρωση μειώνει την ορατότητα, επιπλέον βοηθάει στις συμπυκνώσεις της υγρασίας και προκαλούνται περισσότερες ομίχλες».

Ο ίδιος προσθέτει: «Έχει την ιδιότητα η ομίχλη να σχηματίζεται εκεί που υπάρχουν αυξημένα αιωρούμενα σωματίδια, ευκολότερα και συχνότερα. Είναι ένα εποχιακό φαινόμενο, το πιθανότερο είναι να το βλέπουμε συχνά. Παρουσιάζει αυξομειώσεις».

Τέλος, για την επικινδυνότητα του φαινομένου ο Μιχάλης Σιούτας αναφέρει: «Ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν αβλαβές, τώρα και λόγω της ρύπανσης μεταφέρονται διάφορα στοιχεία από τις περιοχές προέλευσης (…), τα οποία είναι τοξικά και επιβλαβή. Σίδηρο, μαγγάνιο, αρσενικό. Καλό θα είναι να απομακρύνουμε αυτή τη σκόνη, να την καθαρίζουμε».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d09dkjzl1iwp)