Μια σπουδαία ανθρωπιστική δωρεά εκ µέρους του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου, µέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Εργου «Αιγέας», αναµένεται να παραδοθεί έτοιµη εντός του ερχόµενου Ιουλίου στο πανεπιστηµιακό νοσοκοµείο Χαϊδαρίου «Αττικόν» και το δηµόσιο σύστηµα Υγείας της χώρας µας.

Το υγειονοµικό «κόσµηµα» της ∆υτικής Αθήνας, µε το πολύ υψηλού επιπέδου επιστηµονικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του, αναµένεται να υποδεχθεί, λοιπόν, το πρώτο στη χώρα µας πανεπιστηµιακό διεπιστηµονικό Κέντρο Καρκίνου (Cancer Center) για την ολιστική αντιµετώπιση των ογκολογικών ασθενών. Το κέντρο θα είναι συνολικής έκτασης 1.006 τετραγωνικών µέτρων και περίπου 70 ογκολογικοί ασθενείς θα έχουν σε ηµερήσια βάση τη δυνατότητα να λαµβάνουν τη θεραπεία και τη νοσηλεία τους, ενώ την επιστηµονική ευθύνη της νέας µονάδας θα έχει η διευθύντρια της Β’ Προπαιδευτικής Πανεπιστηµιακής Παθολογικής Κλινικής του «Αττικόν», Αµάντα Ψυρρή, καθηγήτρια Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής των Πανεπιστηµίων Αθηνών και Yale των ΗΠΑ.

Το κέντρο θα είναι συνολικής έκτασης 1.006 τ.µ. και περίπου 70 καρκινοπαθείς σε ηµερήσια βάση θα λαµβάνουν θεραπεία

«Οραµά µας είναι να βελτιωθούν έτι περαιτέρω οι συνθήκες της νοσηλείας των ογκολογικών ασθενών και να δηµιουργήσουµε εκσυγχρονισµένες και εξειδικευµένες υποδοµές, µε ένα νέο Κέντρο Κλινικών Μελετών», µας εξηγεί η κ. Ψυρρή και συµπληρώνει: «Με την οικονοµική υποστήριξη της ΑΜΚΕ “Αιγέας”, του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου, εξασφαλίσαµε την κατασκευή, αλλά και τον σύγχρονο εξοπλισµό του κτιρίου του Κέντρου Καρκίνου, για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των υπηρεσιών της ογκολογικής φροντίδας των ασθενών». Σύµφωνα µε όσα αναφέρει επίσης στα «Π» η κ. Ψυρρή, το πρώτο πανεπιστηµιακό διεπιστηµονικό Κέντρο Καρκίνου στο «Αττικόν» θα προσφέρει και θα περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων:

  •  Χώρους στους οποίους οι ογκολογικοί ασθενείς θα λαµβάνουν, κάτω από άριστες συνθήκες, τη νοσηλεία και τη θεραπεία τους.
  •  Ειδικές αίθουσες συνεδριάσεων για τα ογκολογικά συµβούλια και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
  •  Μία σύγχρονη Μονάδα Κλινικών Μελετών.
  •  Επέκταση της υφιστάµενης και πολύτιµης για τους ασθενείς κλινικής για τους επιβιώσαντες από τον καρκίνο, µε την ολιστική αντιµετώπιση την οποία προσφέρει η Ιατρική του Τρόπου Ζωής.
  •  Χώρους εργαστηρίων, στους οποίους θα διενεργείται η ανάλυση των όγκων των ασθενών µε αλληλούχιση νέας γενεάς, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους θεράποντες γιατρούς να προσδιορίζουν επακριβώς τον τύπο του όγκου και να προχωρούν στην εξατοµικευµένη θεραπεία για τον ογκολογικό ασθενή.

Σηµειώνεται ότι για τη στελέχωση του πρώτου πανεπιστηµιακού Κέντρου Καρκίνου έχουν προκηρυχθεί ήδη, µεταξύ άλλων, και τρεις θέσεις επίκουρων καθηγητών, από τις 270 θέσεις οι οποίες έχουν προκηρυχθεί για όλα τα πανεπιστηµιακά νοσοκοµεία και τις πανεπιστηµιακές κλινικές της χώρας µας, ενώ η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι οι τρεις αυτές νέες θέσεις επίκουρων καθηγητών να συµβάλουν στο brain gain, µε την επιστροφή και την ένταξη διακεκριµένων Ελλήνων επιστηµόνων από µεγάλα Κέντρα Καρκίνου του εξωτερικού. Επίσης, στο στάδιο των συζητήσεων µε τη διοίκηση κορυφαίου πανεπιστηµιακού Κέντρου Καρκίνου του εξωτερικού βρίσκεται η προσπάθεια για µόνιµη, στενή συνεργασία και αµοιβαία ανταλλαγή ειδικευόµενων γιατρών της Ογκολογίας και φοιτητών Ιατρικής, για την ακόµα πιο υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στην Ογκολογία και την ερευνητική συνεργασία µεταξύ των δύο µερών.

Σχέδιο Γεωργιάδη

Το πρώτο πανεπιστηµιακό διεπιστηµονικό Κέντρο Καρκίνου στο «Αττικόν» αναµένεται να ανοίξει τον ερχόµενο Σεπτέµβριο τις πόρτες του για τους ασθενείς, ενώ η λειτουργία του εν λόγω Κέντρου εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο, το οποίο έχει ήδη θέσει σε εφαρµογή ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, και περιλαµβάνει:

  •  Τη δηµιουργία και τη λειτουργία εντός του 2024 για το Κέντρο Καρκίνου του αντικαρκινικού - ογκολογικού νοσοκοµείου της Αθήνας «Αγιος Σάββας».
  •  Το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, στο οποίο υπάρχει ένα πολύ µεγάλο πρόγραµµα, προϋπολογισµού περίπου 37 εκατ. ευρώ, για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό του συστήµατος της διαχείρισης των ογκολογικών ασθενών όλης της χώρας.
  •  Την ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, καθώς και του Μητρώου Ασθενών µε Καρκίνο στην Ελλάδα.
  •  Την εγκατάσταση σε 12 επιλεγµένα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της χώρας µας ενός συστήµατος που θα παρέχει µια ψηφιακή πλατφόρµα για τη «φιλοξενία» των συνεδριάσεων των ογκολογικών συµβουλίων των ιδρυµάτων.
  •  Την υποστήριξη των ασθενών µε ηλεκτρονικές εφαρµογές, προκειµένου ο ογκολογικός ασθενής να έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγµή σε βασικά στοιχεία του ατοµικού ιατρικού φακέλου του, να διαχειρίζεται συµπτώµατα της θεραπείας του, παρενέργειες της θεραπείας του και την αντιµετώπισή τους, να επικοινωνεί εύκολα µε τον γιατρό του, ακόµα και να µοιράζεται τον φόβο και την αγωνία του.
  •  Το πρόγραµµα της κατ' οίκον νοσηλείας, το οποίο εστιάζει στη νοσηλεία ογκολογικών ασθενών στα σπίτια τους.
  •  Την αποστολή των ογκολογικών φαρµάκων στα σπίτια των ασθενών, σε συνεργασία µε τον Εθνικό Οργανισµό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
  •  Στη φάση της κατάρτισής του από το υπουργείο Υγείας βρίσκεται ήδη το Εθνικό Σχέδιο ∆ράσης για τον Καρκίνο.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά