Εκδικάστηκε η πρώτη αγωγή συγγενών θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, που αφορά τέσσερις συγγενείς του ελεγκτή του μοιραίου Intercity, οι οποίοι στρέφονται κατά του ΟΣΕ και της Hellenic Train διεκδικώντας ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε η δειγματοληψία στα χώματα από τον τόπο της σύγκρουσης που είχαν μεταφερθεί σε οικόπεδο ιδιώτη στη Λάρισα. Η δειγματοληψία για πιθανή εύρεση χημικών ουσιών που ενδέχεται να ρίξουν φως στα αίτια της ανάφλεξης κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων, πραγματοποιήθηκε παρουσία πραγματογνωμόνων, ενώ, θα αναζητηθεί και γενετικό υλικό.

«Δεν πρόκειται να ησυχάσουμε»

Οι συγγενείς των θυμάτων συνεχίζουν τις δράσεις τους.

Σε συγκέντρωση που έγινε προ ημερών, ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας θυμάτων Τεμπών και άλλοι συγγενείς θυμάτων, κάλεσαν τον τότε υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να τους δώσει τις απαντήσεις που ζητάνε. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Από την στιγμή που προκάλεσε τις οικογένειές μας, αναφέρθηκε στα παιδιά μας, ανέφερε ότι είναι έτοιμος να καθίσει απέναντί μας, εγώ έκανα μια έκκληση να έρθει, να μιλήσουμε και να τον ακούσουμε. Ο άνθρωπος προτίμησε και πήγε ένα 2ημερο στη Μαγνησία και εμείς πήγαμε στο νεκροταφείο στα κορίτσια μας».

Σχετικά με τη συλλογή δειγμάτων από τα χώματα, ο κ. Πλακιάς αναφέρει: «Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς (σ.σ. η καθυστέρηση), το ζούμε από πέρυσι. Φωνάζουμε, δίνουμε στοιχεία. Δεν έχουμε συναισθήματα πλέον. (…) Περνούσαμε από τα βαγόνια που ήταν τα παιδιά μας και βλέπαμε πράγματα παρατημένα, τρέμαμε. Και μετά από 14 μήνες πάμε πάλι πού; Στα μπάζα που τα είχαν πεταμένα να βρούμε τι; Δε μας αφήσαν, όχι εμάς, να πάνε οι πραγματογνώμονες να συλλέξουν στοιχεία. Δεν πρόκειται να ησυχάσουμε. Εγώ ντρέπομαι. Δεν πήγε καν ιατροδικαστής».

Καταλήγοντας ο κ. Πλακιάς είπε: «Δικαίωση είναι να κλείσουμε τώρα και να πάω σπίτι να δω τα παιδιά μου, αυτή είναι η δικαίωση για εμένα. Το τέλος θα το πούμε εμείς οι συγγενείς και κανένας άλλος. Θα είμαστε ικανοποιημένοι μόνο όταν θα μπορέσουμε να ησυχάσουμε και να πάμε να θρηνήσουμε τα παιδιά μας, όλα τα υπόλοιπα να τα ξεχάσουν».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0dpj9j8s29l)