«Μάχη» με τους ανέμους, που φτάνουν μέχρι και τα 6 μποφώρ, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να κατασβέσουν την φωτιά στην ευρύτερη περιοχή του Μαύρου Κόλυμπου στην Ιεράπετρα της Κρήτης, η οποία έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου και, συνεπικουρούμενες από τον άνεμο, οι φλόγες που ξεκίνησαν από την περιοχή Καλυβίτης, κοντά στα Σχινοκάψαλα γρήγορα έφτασαν νοτιότερα προς τον οικισμό του Μαύρου Κόλυμπου.

Με εντολή του Δήμου Ιεράπετρας ο οικισμός του Μαύρου Κόλυμπου εκκενώθηκε ενώ με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι των οικισμών Μαύρου Κόλυμπου, Αχλιών, Αγιάς Φωτιάς και Γαλήνης έλαβαν οδηγία να κατευθυνθούν ανατολικότερα προς την περιοχή του Κουτσουρά.

Μετά τις 12:00, η φωτιά δείχνει βελτιωμένη εικόνα στο δυτικό της κομμάτι προς την Ιεράπετρα.

fotia_ierapetra_6_4_2024_1_
fotia_ierapetra_6_4_2024_2_


Αναφορά για ένα τραυματία από τη φωτιά στην Ιεράπετρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του radiolasithi ένα άτομο που συμμετείχε στην κατάσβεση έχει τραυματιστεί και παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. O άνδρας που έχει υποστεί εγκαύματα, προσπαθούσε να προστατέψει το σπίτι του, στο οποίο πλησίαζαν οι φλόγες.

Oι φλόγες πέρασαν μέσα από αρκετά σπίτια έχοντας κάψει αρκετές αυλές ενώ τουλάχιστον μια κατοικία έχει σοβαρότερες ζημιές ενώ έχουν καεί και κάποια θερμοκήπια.

Πυρκαγιά Μαύρος Κόλυμπος - Ιεράπετρα 06.04.2024


Πού «κινείται» το μέτωπο


Περίπου στις 11:30 στην περιοχή έφτασαν δύο ελικόπτερα και ξεκίνησαν ρίψεις νερού.

Η φωτιά πλέον κινείται προς τα ανατολικά με κατεύθυνση στο δασάκι του Κουτσουρά ενώ στο ύψος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα έχει φτάσει στον κεντρικό δρόμο.

Μέχρι στιγμής για την κατάσβεση της φωτιάς στον Μαύρο Κόλυμπο επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 24 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Νωρίτερα, σήμερα δύο ακόμη πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και συγκεκριμένα στις Μάλες Ιεράπετρας, σε χαμηλή βλάστηση, και στις Αμουδάρες Ιεράπετρας ανάμεσα σε θερμοκήπιο, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι πυρκαγιές αυτές έχουν ελεγχθεί.