Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την κατάσβεση πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή της Ιεράπετρας στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στη θέση Μαύρος Κόλυμπος. 
Εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Μαύρος Κόλυμπος ενώ στο σημείο έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι άνεμοι πριν από λίγο έπεσαν στα 6 μποφόρ και η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη. Μετά τις 12:00 η φωτιά δείχνει βελτιωμένη εικόνα στο δυτικό της κομμάτι προς την Ιεράπετρα. Η φωτιά πλέον κινείται προς τα ανατολικά με κατεύθυνση στο δασάκι του Κουτσουρά ενώ στο ύψος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα έχει φτάσει στον κεντρικό δρόμο.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0cynzs0utg1)


Φωτιά στην Κρήτη: Ζημιές σε σπίτια, διασωληνώθηκε 74χρονος εγκαυματίας

Κατά το συντονιστικό της Πυροσβεστικής υπάρχει ένας 74χρονος εγκαυματίας σε σοβαρή αλλά ελεγχόμενη κατάσταση κατάσταση. Ο 74χρονος άνδρας που επιχείρησε να σβήσει τη φωτιά που πλησίαζε το σπίτι του υπέστη εγκαύματα σε χέρια, πόδια και πρόσωπο. Παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει διασωληνωθεί για προληπτικούς λόγους.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, άλλο ένα ηλικιωμένο άτομο, συγκεκριμένα μια γυναίκα, χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, καθώς είχε κάνει πρόσφατα χειρουργείο στο ισχίο και δεν μπορεί να μετακινηθεί.

Ακόμα, ένας πυροσβέστης βγήκε τραυματίας από την πυρκαγιά έχοντας υποστεί διάστρεμμα στο πόδι. Χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Κάηκε ένα τρακτέρ κι ένα αντλιοστάσιο. Ζημιές υπέστησαν θερμοκήπια, ενώ η φωτιά πέρασε από αυλές σπιτιών, τουλάχιστον μια κατοικία έχει σοβαρότερες ζημιές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι δεκάδες εθελοντές μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να σώσουν σπίτια, επιχειρήσεις καταλύματα και αποθήκες από τη φωτιά που έφτασε λίγα μέτρα από τις αυλές τους, ενώ το μέτωπο έχει φτάσει πάνω από το δασάκι του Κουτσουρά απειλώντας να κάψει αυτόν τον μοναδικό πνεύμονα πράσινου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0ct8wwbq8ih)
Πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν σπεύσει από όλη την περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, από το Ηράκλειο και όχι μόνο, δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ το έργο τους καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Γίνονται ρίψεις νερού από ελικόπτερα που ήρθαν από την Αθήνα, ωστόσο η κατάσβεση λόγω των ανέμων καθίσταται δυσχερής.




Το μέτωπο της φωτιάς φαίνεται ότι πλησιάζει οικισμούς και για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί η εκκένωσή τους. 

Μέχρι στιγμής για την κατάσβεση της φωτιάς στον Μαύρο Κόλυμπο επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 24 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Νωρίτερα, σήμερα δύο ακόμη πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και συγκεκριμένα στις Μάλες Ιεράπετρας, σε χαμηλή βλάστηση, και στις Αμουδάρες Ιεράπετρας ανάμεσα σε θερμοκήπιο, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι πυρκαγιές αυτές έχουν ελεγχθεί.


Μήνυμα του 112 σε 4 οικισμούς

Ο βόρειος άνεμος ενισχύει το μέτωπο από τα Σχινοκάψαλα όπου ξέσπασε η πυρκαγιά προς τη θάλασσα κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Νωρίτερα σήμερα εστάλη μήνυμα από το 112, για την εκκένωση τριών οικισμών. Μηνύματα μέσω του 112 εστάλησαν στους κατοίκους των περιοχών Μαύρος Κόλυμπος, Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη προκειμένου να απομακρυνθούν από τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Κουτσουρά λόγω της δασικής πυρκαγιάς.

Το μήνυμα του 112 έγραφε: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη απομακρυνθείτε προς Κουτσουρά. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».





Το μήνυμα του 112 έγραφε: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη απομακρυνθείτε προς Κουτσουρά. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σύμφωνα με την πυροσβεστική στην περιοχή πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι έντασης 8 μποφόρ, οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο των Πυροσβεστών.

Στο σημείο βρίσκονται και πολλοί εθελοντές ενώ στο έργο συνδράμουν και υδροφόρες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.




Δήμαρχος Ιεράπετρας: Πιθανότατα η φωτιά ξέσπασε από κλαδιά

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας Μανώλης Φραγκούλης μιλώντας νωρίτερα στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ ανέφερε ότι «από νωρίς το πρωί έχουμε πυρκαγιά στην περιοχή του Μαύρου Κόλυμπου, ψηλά στο βουνό, και το χειρότερο είναι ότι έχουμε πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους οι οποίοι υπερβαίνουν τα 8 μποφόρ».

«Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση γιατί το μέρος δεν είναι εύκολα προσβάσιμο και η φωτιά έχει επεκταθεί κάτω προς τον οικισμό και έχει πιάσει τον Μαύρο Κόλυμπο, τον Άγιο Παντελεήμονα και την περιοχή Αχλιά η οποία είναι κοντά ».

Δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί από τι ξέσπασε η φωτιά είπε ο κ. Φραγκούλης και συμπλήρωσε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι από κάποια κλαδιά καθώς, όπως είπε, χθες ήταν πολύ καλή μέρα και είναι εποχή που καίνε τα κλαδιά. Ακόμα είπε ότι υπάρχει μεγάλη δύναμη της πυροσβεστική και εθελοντές.

«Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας, αλλά δυστυχώς δεν διευκολύνουν οι ισχυροί άνεμοι στην κατάσβεση» υπογράμμισε. Όπως είπε δυστυχώς η φωτιά κινείται ανατολικά προς μια περιοχή που λέγεται Απηγανιάς που είχε καεί και στο παρελθόν και στην οποία υπάρχουν σπίτια.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0cypw1psi8p)

sequence-01_01_14_53_00_still005

Κρήτη: Υπό έλεγχο οι εστίες σε Μάλες και Αμμουδάρες

Υπό έλεγχο έχουν τεθεί σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι 2 εστίες πυρκαγιάς η μία στις περιοχή των Αμμουδάρων κοντά στο Μύρτος και η άλλη στις Μάλες (κοντά στη μονή Εξακουστής).

Στις 9 το πρωί πάνω από 20 πυροσβεστικά οχήματα από όλο το νομό Λασιθίου επιχειρούν και στα τρία μέτωπα.

Δείτε βίντεο από την πυρκαγιά στα Σχινοκάψαλα και τις Αμμουδάρες

Σχινικάψαλα



Αμμουδάρες



Δείτε εικόνες

fotia_5_jpeg
fotia_4_jpeg
fotia_2_jpeg
fotia_1_jpeg
pyrkagia_4_jpg
fotia_neo_jpg
pyrkagia_3_jpg
pyrkagia_2_png