Σε πληγέντα χωριά από τις καταστροφικές πλημμύρες, που ανήκουν στις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής 5 Απριλίου ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπου συνομίλησε με κατοίκους.

Οι κάτοικοι των χωριών ενημέρωσαν τον Δημήτρη Κουτσούμπα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, επτά μήνες μετά την καταστροφή των χωριών τους από τις πλημμύρες. Πρόκειται για τα χωριά Βλοχός και Κεραμίδι, στα οποία ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Θεσσαλία.

 «Απαράδεκτο να έρχονται λογαριασμοί του ρεύματος και του νερού σε σπίτια που είναι εγκαταλελειμμένα, κλειστά, ακατοίκητα»

Κατά το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι κάτοικοι των παραπάνω χωριών έκαναν λόγο για παντελή εγκατάλειψη από το κράτος και την κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί ακόμη και τόνισαν την ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι την καλλιέργεια της γης.

Αναφέρθηκαν επίσης και στα μείζονα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, τα οποία έχουν οδηγήσει πάρα πολλές οικογένειες να εγκαταλείψουν τα χωριά τους, στις καθημερινές δυσκολίες μετακίνησης τους, στο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο απαραίτητος και αναγκαίος καθαρισμός των περιοχών, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη σοβαρές εστίες μόλυνσης.

Ακόμη, οι κάτοικοι ζήτησαν την υποστήριξη του ΚΚΕ για να μπορέσουν να αναδειχτούν τα προβλήματά τους στη Βουλή και να δοθούν λύσεις.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη διάρκεια της συνομιλίας τους ανέφερε ότι το ΚΚΕ συμφωνεί με τα αιτήματα των κατοίκων. Τοποθετήθηκε για το ζήτημα της μετεγκατάστασης, τονίζοντας ότι πρέπει να λυθεί σύντομα, να ξέρει ο κόσμος που θα πάει, με ποιες προϋποθέσεις, όπως επίσης ότι πρέπει να λυθεί και το ζήτημα του επιδόματος ενοικίου, γιατί δεν επιτρέπεται να μη δίνεται το ενοίκιο στις οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν, που είναι έξω από τα σπίτια τους, που δεν έχουν παραγωγή και άρα και εισόδημα, όπως είπε.

Επίσης ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να έρχονται λογαριασμοί του ρεύματος και του νερού σε σπίτια που είναι εγκαταλελειμμένα, κλειστά, ακατοίκητα, ζήτημα το οποίο μπορεί η κυβέρνηση, το κράτος, οι αρμόδιοι άμεσα να το λύσουν.

Να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές, τόνισε ο Κουτσούμπας

Επίσης ενημέρωσε τους κατοίκους ότι το ΚΚΕ έχει προτείνει την παραγραφή των χρεών των πληγέντων, είτε στην εφορία, είτε στις τράπεζες και για όσους ίσως βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, να υπάρξει παράταση των αποπληρωμών ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, να σταθούν στα πόδια τους.

Αναφέρθηκε επίσης και στην πρόταση του κόμματος την οποία έχει καταθέσει και στη Βουλή για 100% αποζημίωση των ζημιών, ζήτημα το οποίο το ΚΚΕ θα επαναφέρει με ερώτηση του μαζί με όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, για να αναδειχτούν συνολικά τα προβλήματα των πληγέντων των χωριών της Καρδίτσας.

Επίσης ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα αεροψεκασμοί για τα κουνούπια, γιατί το καλοκαίρι ήδη μπαίνει, ενώ το πρόβλημα επιτείνεται και με τα απορρίμματα, απόβλητα και οτιδήποτε άλλο παραμένει και δημιουργεί εστίες μόλυνσης, καθώς και να φτιαχτούν αναχώματα, φράγματα, διαπλατύνσεις και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να γίνει.