Με λαμπρότητα θα εορταστεί φέτος η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 στην Αθήνα, όπου τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, με αλλαγές σε σχέση με τα τελευταία χρόνια.
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, στον πρώτο χρόνο της θητείας του θέλει να πρωτοτυπήσει, δίνοντας έναν τόνο αλλαγής στη μεγαλύτερη εορταστική εκδήλωση της ημέρας, που δεν είναι άλλη από την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώπιον της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.


25η Μαρτίου: Οι εκπλήξεις Χαρδαλιά στη στρατιωτική παρέλαση 

Στόχος του είναι να δοθεί ένα νέο αισθητικό στίγμα, που θα αρμόζει στο βαθύτερο νόημα και τη σημασία της ημέρας, μέσα από μια εντελώς ανανεωμένη εικόνα, η οποία θα μεταδοθεί μέσω των τηλεοπτικών καμερών της ΕΡΤ σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και στους απανταχού Ελληνες της Ομογένειας σε κάθε γωνιά της Γης, μεταφέροντας το μήνυμα της σύγχρονης, κυρίαρχης, δυναμικής και ανεξάρτητης πατρίδας.

Εξάλλου, όπως αποκαλύπτουν συνεργάτες του Νίκου Χαρδαλιά στα «Π», έμπνευση για τις αλλαγές στο σκηνικό της παρέλασης αποτέλεσαν τόσο ανάλογες διοργανώσεις μεγάλων εθνικών επετείων σε χώρες της Ευρώπης όσο και ο επιτυχημένος εορτασμός για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα τον Μάρτιο του 2021 (παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν λόγω των προβλεπόμενων μέτρων κατά της πανδημίας), με την παρουσία αρχηγών κρατών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων από χώρες που είχαν συνδεθεί με την ευόδωση της Επανάστασης.


Εξέδρες επισήμων

Σε αυτό το πλαίσιο, φέτος έχει γίνει ένας ολικός ανασχεδιασμός στις εξέδρες των επισήμων, ο οποίος απομακρύνεται από την τετριμμένη αισθητική που γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, αυτή τη φορά έχει δοθεί, όπως μαθαίνουμε, ιδιαίτερη σημασία στην εικαστική αποτύπωση των εθνικών μας συμβόλων στις οροφές των εξεδρών, καθώς για τη μετάδοση της φετινής παρέλασης θα χρησιμοποιηθούν drones, έτσι ώστε να καταγράφεται μια φαντασμαγορική εικόνα, που θα πλαισιώνει την παράταξη των σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, πλήρως εναρμονισμένη με τη μεγαλοπρέπεια του εορτασμού.

Επιπροσθέτως, θα υπάρξει πυκνός σημαιοστολισμός στην απέναντι πλευρά της Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας, μεταφέροντας έναν πανηγυρικό τόνο τόσο στους τηλεθεατές όσο και στο πολυάριθμο κοινό που θα βρεθεί στην Πλατεία Συντάγματος και πέριξ αυτής, προκειμένου να παρακολουθήσει την παρέλαση. Ομως οι εκπλήξεις δεν σταματούν εκεί. Αύριο, όσοι βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να… σηκώσουν ψηλά το κεφάλι τους, για να απολαύσουν στον νυχτερινό ουρανό, εκτός από τα αστέρια, κι ένα φαντασμαγορικό θέαμα, που θα είναι επίσης αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

«Θέλουμε να μεταδώσουμε σε όλους και όλες, κυρίως στις νέες γενιές, το διαχρονικό μήνυμα της 25ης Μαρτίου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Αττικής στους συνεργάτες του που ασχολούνται με το συγκεκριμένο εγχείρημα και πρόσθεσε: «Η τεχνολογία, με την οποία είναι εξοικειωμένοι οι νέοι μας, είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο το μεγαλείο των προγόνων μας, που αγωνίστηκαν αψηφώντας τους κινδύνους και την αριθμητική υπεροχή του εχθρού, προκειμένου να καταστεί η πατρίδα μας ελεύθερη και μεγάλη. Αυτό θέλω να πετύχουμε φέτος. Και θα το πετύχουμε κάνοντας κάτι εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα».

Στο Μέγαρο Μουσικής

Την παραμονή της Εθνικής Επετείου, στο Μέγαρο Μουσικής το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με πρωτοβουλία του υπουργού Νίκου Δένδια, διοργανώνει μεγαλειώδη εκδήλωση, στην οποία θα συμμετάσχει η φημισμένη Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» από την Κέρκυρα, όπως και η Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας, σε μια συναυλία με έργα που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση. Σημειώνεται ότι η Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» θα λάβει μέρος στη στρατιωτική παρέλαση των Αθηνών της 25ης Μαρτίου -θα είναι η πρώτη φορά που θα λαμβάνει μέρος στην παρέλαση πολιτική μπάντα-, ενώ η παρουσία της έχει ιδιαίτερους συμβολισμούς, καθώς εδρεύει στην Κέρκυρα, τόπο καταγωγής του ΥΕΘΑ, Νίκου Δένδια.

Στρατιωτικά τμήματα

Μεγαλοπρεπής αναμένεται να είναι και φέτος η στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα λάβουν μέρος φάλαγγες μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν φάλαγγες μηχανοκίνητων τμημάτων του Στρατού Ξηράς και ειδικά από το Πεζικό θα πραγματοποιηθούν διελεύσεις από τα Tεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης MARDER1 A3, τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113 A1, τα Τροχοφόρα Οχήματα Αναγνωρίσεως Μ1117, τα Οχήματα VBL, τα Οχήματα HUMΜER, τα Οχήματα HUMΜER με φορείς αντιαρματικών MILAN, τα Οχήματα HUMΜER με φορείς αντιαρματικών KORNET-E, τα Τεθωρακισμένα Οχήματα ITV Μ-901 και φορείς όλμων 4,2’’ Μ-106. Επιπλέον, στην παρέλαση θα συμμετάσχουν τα τεθωρακισμένα άρματα LEO 2 HEL, άρματα LEO 2 A4, άρματα LEO 1A5. Από το Πυροβολικό διελεύσεις θα πραγματοποιήσουν τα Αυτοκινούμενα Πυροβόλα Μ-109 (155 χιλ.), τα Αυτοκινούμενα Πυροβόλα PzH 2000 GR και Εκτοξευτές MLRS.

Εντυπωσιακό αναμένεται για ακόμα μία χρονιά το θέαμα της Πολεμικής Αεροπορίας, με τις διελεύσεις σμήνους κατευθυνομένων βλημάτων Patriot και σμήνους «Βέλος», αλλά και δικυκλιστών της Αεροπορίας. Στη στρατιωτική παρέλαση θα λάβουν μέρος αντιαεροπορικά συστήματα STINGERASRAD, αντιαεροπορικά κατευθυνόμενα βλήματα ΗΑWK και από το Μηχανικό η Ομάδα Ναρκαλιείας. Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ), η Ομάδα Διασωστών, Στοιχεία Γέφυρας RIBBON, άρμα διάσπασης ναρκοπεδίων και μηχανήματα ΜΧ. Επιπροσθέτως, διελεύσεις θα πραγματοποιήσουν Οχήματα Περισυλλογής, Ομάδες Επαφής GRC-206, Κλωβοί «Ερμής», Κινητός Επικοινωνιακός Κόμβος, Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), συστήματα επιτήρησης BOR-A520 και MARGO-T, Οχήματα Νοσηλευτών, ασθενοφόρα - φορειοφόρα και κινητό χειρουργείο. Παράλληλα, στη στρατιωτική παρέλαση θα συμμετάσχουν Τμήματα Δικύκλων και Περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ., δίκυκλα και οχήματα του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.


Και Rafale

Από αέρος θα συμμετάσχουν ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς (Apache, Kiowa Warrior, Chinook, NH-90, Huey), το Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος. Εντυπωσιακές αναμένονται οι διελεύσεις των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου θα λάβουν μέρος τα Rafale, Mirage 2000, Phantom, το Spitfire και τα Τ-6 και Μ-346, ενώ θα συμμετάσχουν, ακόμα, Canadair και ΕΜΒ-145.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά