Εναν πολύ ανηφορικό γολγοθά έχουν να αντιμετωπίσουν κάθε μήνα οι ψυχιατρικοί ασθενείς με διπολική διαταραχή, οι οποίοι βρίσκονται υπό φαρμακευτική θεραπεία με βάση το λίθιο.

Το λίθιο (Li) είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητικό της διάθεσης κυρίως στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψη), ενώ μπορεί να βοηθήσει και στη θεραπεία της ημικρανίας και άλλων τύπων πονοκεφάλων. Το λίθιο (lithium) αυξάνει τη μεταφορά του νατρίου στα νευρικά και μυϊκά κύτταρα και επιδρά στον ενδονευρωτικό μεταβολισμό των κατεχολαμινών. Το φαρμακευτικό σκεύασμα «Milithin» είναι ανθρακικό λίθιο, ενώ το φαρμακευτικό σκεύσμα «Lithiofor» είναι θειικό λίθιο.

Το γεγονός ότι η παρασκευάστρια του «Lithiofor» εταιρεία έχει εδώ και μερικούς μήνες αποσύρει το πολύτιμο φαρμακευτικό σκεύασμά της από την ελληνική αγορά φαρμάκων, εξαιτίας της ιδιαίτερα χαμηλής λιανικής τιμής του, η οποία κυμαινόταν στα 4-5 ευρώ ανά κουτί, έχει στρέψει όλη τη σχετική ζήτηση στο άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα, το «Milithin» της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Gallenika, η οποία όμως αδυνατεί πολύ αισθητά να καλύψει με επάρκεια την ελληνική αγορά φαρμάκου.

«Milithin»: Το ψάχνουν ακόμη και στα κοινωνικά φαρμακεία

Έτσι, ψυχιατρικοί ασθενείς σε φαρμακευτική αγωγή με «Milithin» καταφεύγουν ακόμη και στα κοινωνικά φαρμακεία της χώρας μας προκειμένου να προμηθευτούν το πολύτιμο για τη διατήρηση της υγείας τους και τη ρύθμισή τους φαρμακευτικό σκεύασμα, καθώς οι φαρμακαποθήκες δεν έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν ικανές ποσότητες του εν λόγω φαρμακευτικού σκευάσματος στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας.

«Εάν η φαρμακαποθήκη καταφέρει να μας στείλει έστω τρία κουτιά τον μήνα, και μάλιστα όχι σε όλα τα φαρμακεία-πελάτες της, αυτό θεωρείται πολύ μεγάλη επιτυχία», μας εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι οι σχετικές τοποθετήσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, Αθανάσιου Κουτσούκη. «Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ενταθεί πολύ το πρόβλημα με την έλλειψη του λιθίου», μας εξηγεί ακόμη ο Γιάννης Δαγρές, μέλος του ΔΣ του ΠΦΣ.

Το «Milithin» αποτελεί ένα πολύτιμο φαρμακευτικό σκεύασμα, καθώς είναι αναντικατάστατο, ενώ στην αγορά φαρμάκων της χώρας μας δεν υπάρχει καν κάποιο άλλο παρεμφερές φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο θα μπορούσε ο φαρμακοποιός να χορηγήσει σε αντικατάσταση του «Milithin».

Τι είναι η διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή (γνωστή και ως διπολική συναισθηματική διαταραχή, μανιοκαταθλιπτική διαταραχή ή απλώς μανιοκατάθλιψη) είναι μια ψυχική νόσος. Τα άτομα με διπολική διαταραχή βιώνουν επεισόδια ανεβασμένης ή ευερέθιστης διάθεσης, γνωστά ως μανία, εναλλασσόμενα με επεισόδια κατάθλιψης. Αυτά τα επεισόδια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ικανότητα του ανθρώπου να λειτουργήσει φυσιολογικά στην καθημερινότητά του. Σχεδόν το 4% των ανθρώπων παγκοσμίως έχει διπολική διαταραχή, είναι το ίδιο συχνή σε άνδρες και γυναίκες και εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία.

Η αιτία που προκαλεί τη διαταραχή δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες θεωρείται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της διαταραχής. Η θεραπεία περιλαμβάνει σταθεροποιητές διάθεσης όπως το λίθιο, αντιεπιληπτικά φάρμακα, καθώς και ψυχοθεραπεία.

Η μανία είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό της διπολικής διαταραχής και μπορεί να συμβεί με διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Σε ηπιότερα επεισόδια μανίας, γνωστά ως υπομανία, τα άτομα εμφανίζονται ενεργητικά, ευερέθιστα και μπορεί να είναι πολύ παραγωγικά. Όταν η μανία γίνεται πιο σοβαρή, τα άτομα αρχίζουν να συμπεριφέρονται αλλοπρόσαλλα και παρορμητικά, παίρνοντας συχνά λανθασμένες αποφάσεις, και έχουν μη ρεαλιστικές ιδέες για το μέλλον, ενώ η ανάγκη για ύπνο μειώνεται σημαντικά.

Σε πολύ σοβαρά επεισόδια μανίας τα άτομα μπορεί να βιώσουν πολύ διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις για τον κόσμο και την πραγματικότητα. Αυτό είναι γνωστό και ως ψύχωση.

Τα άτομα που βιώνουν μανιακά επεισόδια, επίσης, συχνά βιώνουν και καταθλιπτικά επεισόδια. Κάποιοι βιώνουν μια κατάσταση στην οποία παρουσιάζονται ταυτόχρονα χαρακτηριστικά μανίας και κατάθλιψης. Αυτά ονομάζονται μεικτά επεισόδια και είναι τα πιο ευμετάβλητα στο πλαίσιο της διαταραχής. Τα μανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια διαρκούν από λίγες ημέρες έως μερικούς μήνες.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»