«Οι καταναλωτές να προμηθεύονται τα τρόφιμά τους από επίσημους προμηθευτές». Αυτό συνέστησε ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, γενικός διευθυντής του ΕΦΕΤ, για τα προϊόντα στο σαρακοστιανό τραπέζι, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ, ενώ, παράλληλα, έδωσε αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουν στην επιλογή των τροφίμων αλλά και στη συντήρησή τους.

«Η επιλογή αυτή καθαυτή των τροφίμων, η μεταφορά τους, η αποθήκευσή τους στο σπίτι, η αποθήκευσή τους στο ψυγείο μας και οι προσεκτικοί χειρισμοί για την προετοιμασία τους αποτελούν βασικά σημεία της διασφάλισης της ασφάλειάς μας», επισήμανε ως γενική οδηγία.

Διαβάστε ακόμα: Πρεμιέρα για το ''Καλάθι της Σαρακοστής'': Σε ισχύ από σήμερα - Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει

Ειδικότεραν για τα προϊόντα της Σαρακοστής συνέστησε:

  • Να προσέχουμε αν έχουμε κάποια αλλεργία, να δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ένδειξη αλλεργιογόνων.
  • Να τα αποθηκεύουμε με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να τα καταναλώσουμε μέχρι δύο μέρες (σε 48 ώρες), να τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο, ειδάλλως σε σακούλες τροφίμων πρέπει να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για μεγαλύτερο διάστημα.
  • Να διατηρούμε τα ωμά αλιεύματα, τα οστρακοειδή και τα αλιεύματα γενικότερα μακριά από φρέσκα φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά, για να αποφύγουμε μια διασταυρούμενη επιμόλυνση.
  • Κατά τη διάρκεια του χειρισμού, δηλαδή της παρασκευής των γευμάτων μας, πρέπει να διατηρούμε καθαρά όλα τα σκεύη μας, να χρησιμοποιούμε διαφορετικό εξοπλισμό, μαχαίρια, σανίδες κοπής για τα θαλασσινά ή τα ωμά κρέατα και πουλερικά, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα τρόφιμα.
  • Κυρίως να μαγειρεύουμε καλά και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του προμηθευτή μας, ώστε να αποφύγουμε γαστρεντερίτιδες κ.τ.λ.
  • Οι καταναλωτές να προμηθεύονται τα τρόφιμά τους από επίσημους προμηθευτές, δηλαδή από επίσημες εγκαταστάσεις, όπως είναι και η Βαρβάκειος, η οποία είναι μια αγορά με εμπόρους υπεύθυνους, και εμείς βρισκόμαστε σε όλες αυτές τις αγορές με ελέγχους, για να διασφαλίσουμε τη σωστή διακίνηση αυτών των προϊόντων.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czsfcs0d1gl5)

Αξίζει να σημειωθεί πως ο γενικός διευθυντής του ΕΦΕΤ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή του προμηθευτή, σημειώνοντας: «Η επιλογή του σωστού προμηθευτή είναι ένα πολύ κομβικό σημείο και η αποφυγή προμήθειας από πλανόδιους εμπόρους».