Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, μιλάει στα «Παραπολιτικά» για το νέο πρόγραμμα του οργανισμού, το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία. Παράλληλα, εξηγεί πως η ΔΥΠΑ θα επιδοτήσει το 100% του μισθού και των εισφορών, προκειμένου 20.000 νέοι να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.

Η ΔΥΠΑ δείχνει εμπράκτως τη στήριξή της στις κακοποιημένες γυναίκες με ένα νέο πρόγραμμα για την ένταξή τους στην εργασιακή αγορά. Πείτε μας περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό.

Δυστυχώς, στη χώρα μας η ανησυχητική αύξηση των περιστατικών κακοποίησης των γυναικών είναι μια πραγματικότητα και οφείλουμε όλοι να δράσουμε, με στόχο την έμπρακτη στήριξη των θυμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΥΠΑ αναλαμβάνει τη νέα αυτή πρωτοβουλία υπό τον τίτλο «Ανεξάρτητη, Δυνατή, Ελεύθερη: Ξεκίνα Τώρα», με τη στήριξη των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Προστασίας του Πολίτη. Μέσω της συγκεκριμένης δράσης, την οποία ανακοινώσαμε την Παρασκευή, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δίνεται η δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία, ακόμα και αν δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο της ΔΥΠΑ. Τους δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία να βρουν δουλειά σε σύντομο χρονικό διάστημα και να στηριχθούν στα πόδια τους, φεύγοντας από το κακοποιητικό περιβάλλον. Ήδη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν δηλώσει συμμετοχή 33 επιχειρήσεις εγνωσμένου κύρους, γεγονός που σηματοδοτεί πως οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει χτίσει η ΔΥΠΑ με τον κόσμο του επιχειρείν στηρίζονται πλέον σε πολύ ισχυρές βάσεις.

Υπάρχουν άλλες πρωτοβουλίες για τις γυναίκες;

Το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν τα 2/3 των εγγεγραμμένων ανέργων και το ποσοστό ανεργίας τους είναι κατά 67% μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών είναι από μόνο του ένα ισχυρό κίνητρο για να δώσουμε έμφαση σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που να αφορούν γυναίκες. Με αυτή την προτεραιότητα κινηθήκαμε από την αρχή της θητείας μας, υλοποιώντας δράσεις που έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Στο διάστημα των τελευταίων 3,5 ετών, συνολικά, μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης που υλοποιήσαμε εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας σχεδόν 100.000 γυναίκες, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ για τη ΔΥΠΑ. Και συνεχίζουμε. Πριν από λίγες ημέρες υπογράψαμε με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο τη δρομολόγηση δράσεων για την καταπολέμηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην εύρεση εργασίας. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Women in Tech» της Huawei, το οποίο απευθυνόταν σε 500 άνεργες γυναίκες 25-45 ετών, εγγεγραμμένες στο μητρώο της ΔΥΠΑ, απόφοιτες Δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ερχονται Καθαρά Δευτέρα και Πάσχα και κάποιοι θα θέλουν να πραγματοποιήσουν μικρές αποδράσεις. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις επιταγές τους οι δικαιούχοι;

Και βέβαια μπορούν. Όλοι οι κάτοχοι επιταγών (vouchers) κοινωνικού τουρισμού έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές τόσο το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας όσο και το Πάσχα, σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων της ΔΥΠΑ. Υπενθυμίζω πως οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2023-24 έως και τις 30 Ιουνίου 2024. Σε αυτό το σημείο να επισημάνω πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα ενισχυμένο και ελκυστικό, τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους, καθώς χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και από αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους. Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν, ενώ, εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Να σημειώσω εδώ πως η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%, ενώ για τα ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν οι «Ημέρες Καριέρας» στο Ηράκλειο, ένας πολύ επιτυχημένος θεσμός. Εχουμε στοιχεία για το πρόγραμμα;

Στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, διοργανώσαμε την 26η εκδήλωση στη σειρά ενός θεσμού που, όπως αναφέρατε πολύ σωστά, έχει αγαπηθεί και στηριχθεί ιδιαίτερα τόσο από τις τοπικές κοινωνίες όσο και από τις επιχειρήσεις. Καλούμε για άλλη μία φορά όσους πολίτες το επιθυμούν να έρθουν στις «Ημέρες Καριέρας», όπου από τις 10 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν άφιλτρα, χωρίς διαμεσολαβητές, με εκπροσώπους 30 επιχειρήσεων, διεκδικώντας περισσότερες από 1.700 θέσεις εργασίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί η ανταπόκριση σε αυτή μας την πρωτοβουλία έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Στις 25 «Ημέρες Καριέρας» που έχουμε διοργανώσει σε 15 πόλεις σε όλη την Ελλάδα έχουν συμμετάσχει 1.300 επιχειρήσεις με περίπου 40.000 θέσεις εργασίας. Η προσέλευση άγγιξε τις 45.000 και μέχρι σήμερα έχουμε καταγράψει περισσότερες από 6.000 επιβεβαιωμένες προσλήψεις.

Ξεκινάμε ένα νέο πρόγραμμα επτάμηνης απασχόλησης για 20.000 νέους. Η ΔΥΠΑ θα επιδοτήσει το 100% του μισθού και των εισφορών, προκειμένου να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία


Ποια είναι τα νέα προγράμματα που φέρνει η ΔΥΠΑ;

Στο επίκεντρο των πολιτικών μας, εκτός από τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, είναι η στήριξη των νέων. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινάμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα νέο πρόγραμμα επτάμηνης απασχόλησης για 20.000 νέους. Η ΔΥΠΑ θα επιδοτήσει το 100% του μισθού και των εισφορών, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να αποκτήσουν την εργασιακή εμπειρία που χρειάζονται και στη συνέχεια να διεκδικήσουν με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις την ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας. Επίσης, εντός του ερχόμενου τριμήνου θα ξεκινήσουν τα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ, με αιχμή τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες για 50.000 ανέργους και εργαζομένους, ενώ μέσα στον Μάρτιο θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται τα διά ζώσης εργαστήρια συμβουλευτικής στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) σταδιακά σε όλη την Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά