Αγαπητό μου ημερολόγιο,

Σε μένα και γενικά στην οικογένειά μου και γενικά στο σόι μας δεν μας αρέσει το ψέμα. Είμαστε μια οικογένεια παραδοσιακή, με αρχές, με ηθική, με iphone, με τρία αυτοκίνητα, δύο δάνεια, μια θεία γεροντοκόρη, τη θεία Ματούλα (από το σόι της μαμάς μου), έχουμε ανύπαντρα και δύο ξαδέλφια από το σόι του μπαμπά μου, αλλά με αυτούς έχουμε να μιλήσουμε από τότε που η Τζάκρη πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποια είναι η ελπίδα μας;

Εκτός από τον Παπά- Γιώργη και το pass-eleimosini όπου έχουμε ετήσια συνδρομή κι έτσι εξασφαλίζουμε μακαρόνια, φέτα και λάδι, η μόνη ελπίδα μας είναι ο παππούς και η γιαγιά. Παίρνουν σύνταξη. Αυτοί κάνουν και κουμάντο στο σπίτι. Γενικά στο σπίτι μας αρχηγός είναι αυτός που πληρώνει το ίντερνετ. Κι επειδή ο παππούς εδώ και χρόνια είναι με οξυγόνο στο πίσω δωμάτιο (από τότε που ο Τσίπρας υπέγραψε την συμφωνία των Πρεσπών), αρχηγός είναι η γιαγιά.

Η γιαγιά έχει την απόλυτη πλειοψηφία γιατί εισπράττει και τις δύο συντάξεις.

Ένας μικρός «Μητσοτάκης» θα έλεγα. Ένας δεύτερος «Κασσελάκης» στο σπίτι μας. Είναι… πώς να στο πω λαϊκά για να το καταλάβεις… είναι ο σούγκαρ ντάντι για το Μαρμελλαδέικο.

Αυτό το χρονικό διάστημα αντιπολίτευση, ευχάριστη προς την «πλειοψηφία», όπως κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνουμε εγώ, ο μπαμπάς μου και η μαμά μου. Δηλαδή, δεν κάνουμε τίποτα, απλά τσακωνόμαστε μεταξύ μας και αφήνουμε τη γιαγιά στην ησυχία της.

Ο αδελφός μου, άστα, είναι ξεχωριστή περίπτωση. Απλά μένει μαζί μας, αν και τον βλέπουμε από κοντά μια φορά στους δυο μήνες. Είναι συνέχεια κλεισμένος στο δωμάτιό του και είναι… on line. Εργάζεται σκληρά για ένα νέο πρότζεκτ. Δεν ξέρουμε για ποιό αυτή τη φορά. Παλιά ήθελε λέει να γίνει διάσημος youtuber. Μέχρι πριν δύο βδομάδες ήθελε να γίνει παλαιοχριστιανός, για να μπει, λέει, στο δημόσιο και να δουλεύει με τηλεργασία, που το έχει κιόλας. Έσκαψε κι ένα λαγούμι στον ακάλυπτο.

Άρον άρον τον πήρε η γιαγιά μου να τον πάει στον παπά – Γιώργη για απογευματινό εξορκισμό, επί πληρωμή φυσικά. Τα πρωινά ραντεβού που είναι δωρεάν τα κατήργησε ο πάπα – Γιώργης.

Βάφτισή πρωί; Χα, δεν κατάλαβες! Μυστήρια μόνο απογευματινά πια στην ενορία μας.

Γέμισε η γειτονιά μας με «νονούς της νύχτας»! Προχθές ήρθαν τα περιπολικά να συλλάβουν τον κύριο Αρσένη από τον τρίτο, γιατί λέει ήταν ύποπτος για μια έκρηξη. Ήταν ο πρώτος «νονός της νύχτας» στη γειτονιά. Βάφτισε την κόρη της Βαγγελίτσας, από τον δεύτερο. Του πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και κάτι μαρτυρικά που είχαν περισσέψει από κάτι συγγενείς της Βαγγελίτσας από την Κέρκυρα που δεν ήρθαν τελικά στη βάφτιση, αν και αυτοί ήταν του Δένδια και δεν είχαν απαγορευτικό από την Εκκλησία.

Μπερδεύτηκαν όμως, κι αντί να έρθουν στην Ευαγγελίστρια, πήγαν στον Ευαγγελισμό.

Στον έναν έκαναν χειρουργείο χολή και στον άλλον σπληνεκτομή. Λαπαροσκοπικά και τα δύο. Δυο μέρες έκατσαν, την τρίτη πήραν εξιτήριο. Καλό νοσοκομείο, το προσωπικό ευγενικό. Πολύ ευχαριστημένοι έμειναν. Έκλεισαν να ξαναπάνε και για τον γάμο μιας ανιψιάς τους. Ουρητηροσκόπηση θα κάνουν, αυτή τη φορά. Τους βρήκαν πέτρες στα νεφρά.

Μετά την κατάργηση των πρωινών μυστηρίων η ενορία μας έγινε πιο δραστήρια.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο πάπα-Γιώργης, μαζί με όλες τις σούγκαρ γκραντμάδερς της ενορίας, παίρνουν  τα αγόρια της γειτονιάς και τα πάνε με το πούλμαν στα μουσεία για να δουν, λέει, πώς αντιδρούν όταν βλέπουν τα γυμνά αγάλματα.

Κάποια… δεν τα γυρνάνε ποτέ πίσω.

Τις προάλλες μάθαμε ότι ο γιος του μπακάλη έκανε δύο μέρες να γυρίσει από το Μουσείο της Δράμας, γιατί λέει ο παπά-Γιώργης τον έκρινε ανεπιθύμητο και του απαγόρευσε την είσοδο στο πούλμαν. Το μυαλό μας πήγε στο… ξέρεις. Μη και… αλλά δεν ήταν αυτό.

Μα, κι αυτός ο γιος του μπακάλη όμως, έχει κάνει σημεία και τέρατα, σου λέει. Έχουν ακουστεί πολλά γι’ αυτόν στη γειτονιά από το ότι διαδίδει πως του άρεσε το τραγούδι που στείλαμε για την Γιουροβίζιον, μέχρι ότι (Θεός φυλάξει) ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη φορά όμως το έφτασε στα άκρα: Είχε κάνει λάικ σε φωτογραφία της Σακελλαροπούλου!

Ε, όχι! Κάπου ώπα βρε κι εσύ γιε του μπακάλη! Τι να σου κάνει και πάπα–Γιώργης; Έχει κι ανταγωνισμό στην ενορία. Έγινε μεγάλο σούσουρο ωστόσο στη γειτονιά, καπάκι έγινε και εξεταστική από τους ενορίτες και επειδή φοβήθηκαν μην τους κόψει την πίστωση ο μπακάλης, για να τα κουκουλώσουν είπαν διάφορα. Είπαν ότι έφταιγε τάχα μου ο οδηγός, ο εισπράκτορας, ο Σάββας με το μπουγατσατζίδικο δίπλα από τα ΚΤΕΛ και ο Μίμης ο περιπτεράς, γιατί, λέει, έδιωξαν το λεωφορείο πιο νωρίς και έχασε το δρομολόγιο το παιδί.

Εμείς πάντως, προλάβαμε τα χειρότερα γιατί δράσαμε αμέσως μετά τον εξορκισμό. Ο αδελφός μου ήταν σε άθλια κατάσταση. Η περίπτωσή του ήταν σοβαρή και ο πάπα-Γιώργης του έκανε τον έξτρα φουλ εξορκισμό. Επί ώρες του έκανε το μαρτύριο «Κωνσταντοπούλου». Του διάβασε και τα 205 άρθρα της διάταξης κατά των αιρέσεων, του Κλεομένη, των βουλευτών που ψήφισαν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και των παλαιοχριστιανών. Τόσες ώρες εκτός σύνδεσης, ο αδελφός μου είχε πάθει στερητικό από την έλλειψη των social. Ακολουθήσαμε, όμως,  πιστά τις γραπτές οδηγίες του παπά–Γιώργη για τον κατ’ οίκο εξαγνισμό: Κάθε βράδυ διαβάζαμε οικογενειακώς αποσπάσματα από το συναξάρι της Σίας Κοσιώνη «Μια άλλη ιστορία», νηστέψαμε μια βδομάδα τον Ευαγγελάτο και απεταξάμην τον Κασσελάκη.

Τρεις μέρες λιβανίζαμε όλο το σπίτι για να φύγουν τα δαιμόνια. «Ήπιαμε» τόσο λιβάνι που αρχίσαμε να έχουμε παραισθήσεις. Ένα βράδυ, το χάσαμε τελείως, νομίζαμε ότι βλέπαμε τον Χατζηνικολάου να παίρνει συνέντευξη από την Άντζελα Δημητρίου. Την άλλη νομίζαμε ότι έχουμε βάλει πετρέλαιο και έχουμε αναμμένα καλοριφέρ. Κατεβάσαμε μέχρι και τα καλοκαιρινά. Προχθές χτύπησε το κουδούνι ο διαχειριστής για τα κοινόχρηστα και όχι μόνο δεν κάναμε ότι λείπουμε ως συνήθως, αλλά του ανοίξαμε. Τον υποδέχθηκε ο μπαμπάς μου, όπως ο Εμίρης υποδέχθηκε τον Μητσοτάκη στο Κατάρ. Με την ρόμπα και την παντόφλα ξεκάλτσωτος.

Προχθές είδαμε για πρώτη φορά Ευαγγελάτο, μετά από την πενθήμερη νηστεία. Αυτά που ακούσαμε ήταν χειρότερα από το λιβάνι… Ακούσαμε τον Κουτσούμπα στη Βουλή. Αντί να λέει τα γνωστά για «εμβάθυνση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και εναντίωση στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», κάποια στιγμή μας φάνηκε ότι μιλούσε για σούγκαρ ντάντις. Κάτι θα ήθελε να μπει για τον Στάλιν φαίνεται και μπερδεύτηκε. Ξέρουν από «πατερούληδες» αυτοί. Τώρα, αν όπως ακούγεται, θα γίνει μόδα να μιλάνε αμερικάνικα οι ΚΚΕδες στη Βουλή δεν το ξέρω. Επιθεώρηση όμως σίγουρα θα γίνει.

Από την άλλη, ο Τάιλερ Μακμπέθ, ο σύντροφος του Κασσελάκη, μίλησε λέει «ελληνικά». Είπε τις πρώτες του λεξούλες: «Γκρικ σουβλάκι». Ε, αναμενόμενο ήταν ότι οι πρώτες του λέξεις θα ήταν από μενού χασαποταβέρνας. Αφού ούτε στη Βουλή πάει ο Κασσελάκης, ούτε αντιπολίτευση κάνει, έχει πιάσει τις ταβέρνες και κάνει τουρισμό. Ή γκρικ σουβλάκι θα έλεγε ή τζάτζικος. Πάντως μια εθνική περηφάνια που ο Τάιλερ μαθαίνει ελληνικά την νιώσαμε κατά βάθος οικογενειακώς, αλλά κανείς μας δεν το ομολόγησε. Νοιώσαμε… λίγο σαν το συνέδριο στο ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρεις, που κατά βάθος κανείς δεν ήθελε εκλογές, αλλά λίγο έλειψε να κάνουν.

Όσο εμείς στο σαλόνι βαθμολογούσαμε τις μαθησιακές επιδόσεις των αριστερών στις ξένες γλώσσες, ο αδελφός μου έκανε το πρώτο του ποστ μετά την θεραπεία του.

Ανέβασε φωτογραφία της Εύης Δρούτσα και από κάτω έγραψε «Είναι κλοπή»! Για να τον ενθαρρύνουμε κάναμε όλοι λάικ. Είναι δύσκολη η διαδικτυακή επανένταξη. Θέλει υποστηρικτικό περιβάλλον. Επιτέλους, ξέφυγε από τις εμμονές του και σιγά σιγά βρίσκει ξανά το νόημα της ζωής του.

Δεν θέλει, λέει, πια να γίνει παλαιοχριστιανός και να μπει στο δημόσιο. Θα γίνει, λέει, φασαίος γιουροφάν. Είναι οριστικό. Δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, αλλά αφού δεν είναι μηνύσιμο από τον Πορτοσάλτε, εμείς δεν έχουμε λόγο να μην τον στηρίξουμε.

Σημασία έχει βέβαια ότι τον στηρίζει η γιαγιά. Έδωσε την συγκατάθεσή της και δύο συντάξεις για τα πρώτα έξοδα. Την ανακηρύξαμε και επίσημα σούγκαρ γκράνι. Δύο συντάξεις είναι αυτές… δεν είναι και λίγο. Είχαμε ήδη καθυστερήσει. Όλοι οι συνταξιούχοι στη γειτονιά που ζούσαν γιους, νύφες και εγγόνια είχαν πάρει τον τίτλο.

Για το λαγούμι στον ακάλυπτο δεν έμαθε ποτέ κανείς. Το κρατήσαμε καλού κακού. Εκεί που πήγαν τα ενοίκια, ποτέ δεν ξέρεις…

Άγνωστες λέξεις: Αστακοκάραβα, νεοσοσιαλιστής, επιδοματίας


Διαβάστε επίσης:  Οικογένεια Μαρμελλάδα: Μπλόκα στα… τοστ (1)