«Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε ότι ο εφετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, κατά την Α’ Κυριακή των Νηστειών, 24η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Τον πανηγυρικό της ημέρας, ως έχει ήδη ορισθεί, θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.»

Με μόλις 70 λέξεις στο ανακοινωθέν της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, πήρε μία ιστορική απόφαση για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης, η Κυριακή της Ορθοδοξίας δεν θα εορταστεί στην Μητρόπολη Αθηνών αλλά στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη. Η απουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου από τη δοξολογία σπάει μία παράδοση αιώνων καθώς είθισται ο εκάστοτε Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας να συµµετέχει στη Συνοδική Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών, αναγιγνώσκοντας το Σύµβολο της Πίστεως. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός ότι δεν γίνεται λόγος στο ανακοινωθέν για την απουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, απλώς αφήνεται να εννοηθεί.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι η πρώτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής (Α’ Νηστειών) και σημαοτοδοτεί το τέλος της περιόδου της Εικονομαχίας με την αναστήλωση των εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842. Πρόκειται για μία διαμάχη με πολιτικές και θρησκευτικές προεκτάσεις και για πάνω από έναν αιώνα συντάραξε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Η τελετουργία, κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής θείας λειτουργίας με τον εκάστοτε ανώτατο άρχοντα να διαβάζει το Σύμβολο της Πίστεως από την εποχή του βασιλιά Γεωργίου Α', συµβολίζει τις αγαστές σχέσεις και την αρµονική συνεργασία Εκκλησίας και Κράτους. Από την Ηρώδου Αττικού εκείνο που διευκρινιζόταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν ότι η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δίνει ιδιαίτερη σηµασία στην παρουσία αυτή, που αναδεικνύει τους στενούς δεσµούς της Ελλαδικής Εκκλησίας µε την πολιτεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραπάνω απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια από μέρους μελών της ιεραρχίας προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την παρουσία της σε μαγαζί με μέλη της κυβέρνησης μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο και τη δυνατότητα τεκνοθεσίας ομόφυλων ζευγαριών.

Την ίδια δυσαρέσκεια αποτυπώνει και η ματαίωση του εθιμοτυπικού γεύματος στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιµήν του Αρχιεπισκόπου και των µελών της ∆ιαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κάτι που είχε διαφανεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως σημειώνουν εκκλησιαστικές πηγές, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δεν διατυπώθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για τα κηρύγματα των Μητροπολιτών στην κυριακάτικη λειτουργία αφήνοντας προς το παρόν ανοιχτό το πεδίο για ελεύθερες τοποθετήσεις.