Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένεται η σηµερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, καθώς είναι η πρώτη µετά την υπερψήφιση του νοµοσχεδίου για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών κι ενώ φαίνεται να καταγράφονται ρήγµατα στις σχέσεις Μαξίµου - Ιεραρχίας.

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Τα ρήγµατα στις σχέσεις Μαξίµου - Ιεραρχίας

Την ίδια ώρα πολλοί Μητροπολίτες εξακολουθούν να διατηρούν υψηλούς τόνους, µε κάποιους µάλιστα να εκφράζουν ακόµα και ακραίες θέσεις διαµηνύοντας ότι παραµένει ανοιχτό το ενδεχόµενο ηχηρής αντίδρασης απέναντι σε όλους τους βουλευτές που ψήφισαν. Υπενθυµίζεται ότι στην τελευταία Ιερά Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος στην εισήγησή του τόνισε τη σηµασία να βγει η Ιεραρχία ενωµένη σε αυτό το ζήτηµα και έκανε λόγο για ιστορική καµπή στην αποστολή και τον ρόλο της Εκκλησίας.

Η κυβέρνηση πάντως εξακολουθεί να διατηρεί χαµηλούς τόνους, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι οι απόψεις της Εκκλησίας είναι σεβαστές. Το χάσµα ωστόσο φαίνεται να είναι πιο µεγάλο, καθώς -εκτός από την έντονη κριτική για τα οµόφυλα ζευγάριαστο πεδίο της αντιπαράθεσης µπαίνει και το καθεστώς της εκκλησιαστικής περιουσίας, µε το Μαξίµου να προωθεί αλλαγές που θα αφορούν ζητήµατα αξιοποίησης και φορολογίας. «Κόκκινο πανί» είναι και το νέα προγράµµατα σπουδών, µε την Εκκλησία να υποστηρίζει ότι υποβαθµίζεται το θρησκευτικό µάθηµα. 

Οι σκληροπυρηνικοί διαφωνούντες στις τάξεις της Εκκλησίας

«Σκληροί» της Ιεραρχίας στις δηµόσιες τοποθετήσεις τους κάνουν λόγο για «ξενόφερτη εποχή», χαρακτηρίζουν την οµοφυλοφιλία «παρέκκλιση», υποστηρίζοντας µάλιστα ότι οδηγεί ακόµα και σε καρκίνο...

Η βαθιά ρήξη που έχει δηµιουργηθεί µε την πολιτεία, αλλά και η διάσταση που θα µπορούσε να λάβει αποτυπώνονται ξεκάθαρα και στην απόφαση του Μητροπολίτη Πειραιά να «διακόψει τη Θεία Κοινωνία» µε τους βουλευτές που υπερψήφισαν το νοµοσχέδιο µέχρι να επιδείξουν «έµπρακτη µεταµέλεια» διά της ακύρωσής του. Προβληµατισµό επίσης προκάλεσε η κίνηση του αρχιµανδρίτη του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης Σεραφείµ, να αναγκάσει τον Παύλο Χρηστίδη να αποχωρήσει από εκδήλωση κοπής πίτας -κάτι που ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αρνείται-, ενώ σε ανάρτησή του στα social media τον χαρακτήρισε «απάνθρωπο».

Στους σκληροπυρηνικούς διαφωνούντες εντάσσεται και ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυµος, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η αναγνώριση του γάµου είναι η «κερκόπορτα για την τεκνοθεσία» και αναρωτήθηκε αν η πολιτεία θα νοµιµοποιήσει και «τον γάµο κάποιου µε έναν βράχο, µε ένα δέντρο ή µε το κατοικίδιό του». Εντόνως έχει αντιδράσει και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστοµος, λέγοντας ότι δεν θα µπορεί να γίνει τεκνοθεσία µέσω παρένθετων µητέρων, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα βαφτίζει παιδιά οµόφυλων ζευγαριών. Στο ίδιο µήκος κύµατος βρίσκεται και ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος, που όχι µόνο έχει ταχθεί κατά του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών αλλά προειδοποίησε τους βουλευτές ότι θα έχουν την ανάλογη αντιµετώπιση από τους χριστιανούς ψηφοφόρους.