Για ποιον λόγο ένας 76χρονος αλλοδαπός θα αυτοκτονούσε, σκοτώνοντας νωρίτερα τους επίσης ηλικιωµένους όσο και µοναδικούς εργοδότες που είχε επί 4 δεκαετίες στην Ελλάδα;
Οταν το πρωί της περασµένης ∆ευτέρας ο «Αρης» (Αντέλ Αριστείδης Ελ Μπουράι) έµπαινε µε την κοντόκαννη καραµπίνα και το περίστροφο που είχε στο αµάξι του από το πάρκινγκ στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας European Navigation, στη Γλυφάδα, εκφράζοντας σε πρώην συνάδελφούς του τη θέλησή του να εκτελέσει τα 3 µέλη της εφοπλιστικής οικογένειας Καρνέση και ακολούθως να θέσει τέλος στη ζωή του, η απορία διαδέχθηκε αστραπιαία τον τρόµο. Ο άλλοτε αφοσιωµένος επιστάτης ετοιµαζόταν να εγκληµατήσει.

Ανέβηκε στο γραφείο της Μαρίας Καρνέση (77 ετών) και αφού διαπληκτίστηκε έντονα µαζί της επέστρεψε, πήρε τα όπλα και σκότωσε την εφοπλίστρια, τον γαµπρό της Αντώνη Βλασσάκη (80 ετών) και τον πρώην καπετάνιο και σύµβουλο στο λογιστήριο της εταιρείας, Ηλία Κουκουλάρη (80 ετών). Μία ηµέρα αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο «Αρης» διέθετε λογαριασµούς εκατοµµυρίων ευρώ και µετοχές σε εταιρεία του 86χρονου Σπύρου Καρνέση, αδελφού της Μαρίας, του ενός θύµατος δηλαδή, και της ∆έσποινας (79 ετών), η οποία κατάφερε να γλιτώσει.


Πυροβολισμοί στη Γλυφάδα: Τα κενά στην υπόθεση

∆εδοµένου ότι ο Ελ Μπουράι ζούσε µόνος στην Ελλάδα (σ.σ. είχε συγγενείς α' βαθµού στην Αίγυπτο) σε σπίτια των Καρνέσηδων στους Πεταλιούς και τη Γλυφάδα, διαθέτοντας όχι απλώς την έξωθεν καλή µαρτυρία, αλλά τη βεβαίωση από όλους όσοι τον γνώριζαν ότι επρόκειτο για άνθρωπο αµέµπτου ηθικής, φιλήσυχο και καλοσυνάτο, ο οποίος ούτως ή άλλως και λόγω ηλικίας δεν ήταν δυνατόν να καλλιεργεί προσδοκίες επαγγελµατικής-επιχειρηµατικής εξέλιξης, το κίνητρό του -τουλάχιστον αυτό που ακούστηκε- πάσχει. Επισήµως η εταιρεία αναφέρει ότι τον είχε απολύσει και αποζηµιώσει τον Μάρτιο του 2023.

Κι ακόµη ότι «...παρείχε τις υπηρεσίες του ως επιστάτης σε κτήµα άλλου µέλους της οικογενείας Καρνέση στους Πεταλιούς, µε τους οποίους Πεταλιούς οι δολοφονηθέντες και η ∆έσποινα Καρνέση δεν είχαν οιαδήποτε σχέση». Αρα α) δεν έµεινε χωρίς δουλειά, β) είχε στέγη και πολλά χρήµατα («ουδεµία οικονοµική ανάγκη είχε ο δολοφόνος, αφού διέθετε τραπεζικούς λογαριασµούς µε ιδιαίτερα µεγάλα χρηµατικά διαθέσιµα» υπογραµµίζεται στην ανακοίνωση) και γ) στην ενδοοικογενειακή κόντρα πήρε ευθέως το µέρος του Σπύρου Καρνέση. Το ενδεχόµενο να λειτούργησε κατ’ εντολήν τρίτου προσώπου ερευνάται σοβαρά. Αλλά µε τι αντάλλαγµα προσέφερε τη ζωή του; Ο Αιγύπτιος φαίνεται ότι πήρε κάποιο µεγάλο µυστικό µαζί του και αυτό αναζητά η Αστυνοµία.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz81qdw1h8m1)

∆ιαµάχη της οικογένειας Καρνέση

Η οικογένεια Καρνέση είναι από τις γνωστές ναυτιλιακές και επιχειρηµατικές οικογένειες. Στην επικαιρότητα ήρθαν µε αφορµή µία δικαστική διαµάχη περιουσιακών στοιχείων άνω των 1 δισεκατοµµυρίου δολαρίων, του ιδρυτή Σπύρου Καρνέση µε τις δύο αδελφές και τον έναν γαµπρό του, τον Βλασσάκη. Με την 63 σελίδων αγωγή τους στο Πολυµελές Πρωτοδικείο Πειραιά, οι 3 κατηγορούσαν τον καπετάν Σπύρο ότι πήρε στα τέλη του 2022 από κοινούς λογαριασµούς 325,5 εκατ. δολάρια και τα µετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία. Πρόκειται για µετρητά που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινό «καλάθι» των αδιανέµητων κερδών από τη δραστηριότητα στην ποντοπόρο ναυτιλία. Ο δε καπετάν Σπύρος Καρνέσης υποστήριζε ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του και πως η άλλη πλευρά ήταν υπάλληλοί του.

Ο όµιλος Καρνέση και πιο συγκεκριµένα η εταιρεία European Product Carriers έχει στόλο 10 δεξαµενόπλοια. Από το 1978 οι δύο αδελφές και από το 1980 ο Αντώνης Βλασσάκης άρχισαν να συνεργάζονται µε τον Σπύρο Καρνέση και τον αδελφό τους Προκόπη Καρνέση (απεβίωσε το 2011). Η ∆έσποινα Καρνέση είναι δικηγόρος της εταιρείας European Navigation, ο σύζυγός της Αντώνης Βλασσάκης είχε την τεχνική εποπτεία του στόλου και η αδελφή της, Μαρία Καρνέση, διαχειριζόταν τα οικονοµικά. Ο Σπύρος Καρνέσης είναι επίσης µέτοχος µε 63,8% στην εισηγµένη ΕΛΙΝΟΪΛ, η οποία ιδρύθηκε το 1954 µε πανελλαδικό δίκτυο 580 πρατηρίων.


Νησιά

Τα τελευταία χρόνια το όνοµα του εφοπλιστή έλαβε δηµοσιότητα λόγω της υπόθεσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Πεταλιών. Το γνωστό νησιωτικό σύµπλεγµα στην Εύβοια αποτελεί ιδιοκτησία της Κτήµα Πεταλιοί Α.Ε., για την τύχη της οποίας έχουν πολυετή δικαστική διαµάχη οι εφοπλιστές Μαρής Εµπειρίκος και Σπύρος Καρνέσης. Η τελευταία δικαστική κίνηση έγινε το 2022, µε το δικαστήριο να αναγνωρίζει στον Μαρή Εµπειρίκο ότι εκείνος είναι που κατέχει το 50% των µετοχών της Κτήµα Πεταλιοί Α.Ε. , ενώ µε βάση τη µελέτη εκτίµησης από την εταιρεία Deloitte Business Solutions Anonyme of Business Consultants, η αξία ολόκληρου του συµπλέγµατος αποτιµάται στα 77.230.000 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής