Την ώρα που οι αστυνομικές Αρχές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες για τον προσδιορισμό του κινήτρου που οδήγησε τον 76χρονο Αντέλ Αριστείδη Ελ Μπουράι στο αιματηρό αμόκ της περασμένης Δευτέρας, αρχίζει να σχηματίζεται ένα παζλ γύρω από τις δραστηριότητες της Μαρίας και της Δέσποινας Καρνέση, αλλά και του 76χρονου Άρη.
Διαβάστε ακόμα: Γλυφάδα: Αναζητούν τα κίνητρα του 76χρονου – Το "μυστήριο" των τριών κενών ημερών του Αιγύπτιου και η άρση τηλεφωνικού απορρήτου

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5r0syqt3dt)


Γλυφάδα: Το προφίλ του δράστη στο μικροσκόπιο

Οι πληροφορίες που καταφτάνουν είναι συγκεχυμένες, ωστόσο διαμορφώνουν ένα πλαίσιο που ενδεχομένως να δώσει κάποιες απαντήσεις για τις εντάσεις που υπήρχαν κατά καιρούς ανάμεσα στα πρόσωπα αυτής της τραγικής ιστορίας. Πέρα από τους αστυνομικούς που προχωρούν την έρευνα, καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι αναλυτές-profilers, οι οποίοι διαπιστώνουν πως οι πράξεις του 76χρονου Άρη είναι φορτισμένες με συναισθηματική ένταση.

Από τις καταθέσεις και τις περιγραφές διακρίνουν θυμό κι έναν άνθρωπο που ενδεχομένως να νιώθει πως έχει θιχτεί με κάποιον τρόπο και από κάποια συμπεριφορά. Όπως άλλωστε είχε καταγράψει η «ON time» σχεδόν από την πρώτη στιγμή, από την ώρα που το οικονομικό κίνητρο μοιάζει να απομακρύνεται από την εξίσωση, γίνεται αναζήτηση ώστε να εντοπιστούν σε άλλα μονοπάτια οι λόγοι αυτού του ανεπανάληπτου ξεσπάσματος.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως αν και οι σχέσεις του Άρη με τον Σπύρο Καρνέση ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, η απουσία του δεύτερου στο Λονδίνο είχε αφήσει μεταξύ τους μονάχα τον δεσμό του αλληλοσεβασμού και της συμπόρευσης (ο καθένας από το μετερίζι του).

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν διαφαίνεται πουθενά πως ο Άρης δεν είχε καλές σχέσεις τόσο με τη Δέσποινα όσο και με τη Μαρία Καρνέση. Ίσα ίσα, καθώς υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες από την περιοχή του Μαρμαρίου που τόνιζαν κατηγορηματικά πως κατά την περίοδο του κορονοϊού ο Άρης φρόντιζε και τις δύο γυναίκες, όσο και τον σύζυγο της πρώτης, κατά την παραμονή τους στην πολυτελή και απομακρυσμένη κατοικία στους Πεταλιούς.

Αυτό δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που υποδηλώνει τα παραπάνω, αφού, όπως μετέδωσαν το Mega και η εκπομπή «Live News», οι αδελφές Καρνέση, ο Αντώνης Βλασσάκης και ο Άρης είχαν κάνει κοινές διακοπές στη νότια και δυτική Ελλάδα περί τη διετία 2018-19. Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες πως ο Άρης επισκεπτόταν τις δύο αδελφές πολύ συχνά στο σπίτι τους, σε ένα οικοδομικό συγκρότημα στη Γλυφάδα, καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους παρέδιδε φρέσκα προϊόντα από τη νότια Εύβοια, δείχνοντας εμπράκτως τη διάθεσή του να τις φροντίσει και να δείξει τους καρπούς των κόπων του, ως επιστάτης στην ιδιοκτησία της οικογένειας.

Πέραν των παραπάνω, όμως, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φωτογραφίες της Μαρίας Καρνέση, οι οποίες ήρθαν στην επιφάνεια μετά τη δολοφονία της και αφορούν σε μία μικρή εκδρομή που φέρεται να πραγματοποίησε λίγες ημέρες πριν από το φονικό. Η αδικοχαμένη γυναίκα απεικονίζεται να απολαμβάνει μερικές ανέμελες στιγμές σε παραλία της νότιας Αττικής, την οποία επισκέφτηκε με κάποιον οικογενειακό φίλο.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5sk81fitq9)


Μια διαφορετική εκδοχή για το κίνητρο του Αιγύπτιου από τη σύμβουλο ψυχικής υγείας Τένια Μακρή

Από τις επίσημες καταθέσεις των μαρτύρων δεν προκύπτουν σημαντικές πληροφορίες για τις σχέσεις του Άρη με καθένα από τα μέλη της οικογένειας. Υπάρχει όμως μία τοποθέτηση που φέρνει μια διαφορετική εκδοχή στην επιφάνεια. Το ερώτημα του συναισθηματικού δεσίματος. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη σύμβουλο ψυχικής υγείας Τένια Μακρή, δεν είναι διόλου απίθανο ο 76χρονος Άρης να είχε ένα συναισθηματικό δέσιμο με μία από τις δύο αδελφές.

Η γνωστή ψυχολόγος, μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο: «Δεν πιστεύω ότι ήταν οικονομικά τα κίνητρα. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα χρόνια έκανε όνειρα να αποκτήσει μια συγγενική σχέση με την οικογένεια. Δεν αποκλείω να είχε συναισθήματα για μία από τις δύο αδελφές. Ίσως ήλπιζε να συνδεθεί με την οικογένεια με μία εξ αγχιστείας συγγένεια, αλλά φαίνεται πως οι προσδοκίες του δεν ικανοποιήθηκαν».

Και συνέχισε: «Όλα αυτά τα χρόνια έμεινε ανύπαντρος, προσφέροντας στην οικογένεια Καρνέση, προσδοκώντας ίσως να γίνει πιο ουσιαστικό μέλος της. Από τον τρόπο που ενήργησε, φαίνεται πως τον ενδιέφερε η Μαρία, πως ό,τι συναισθήματα είχε, αφορούσαν τη Μαρία. Η ύλη που του παρείχαν τροφοδοτούσε το εγώ του, όμως ο συναισθηματικός του κόσμος συρρικνωνόταν συνεχώς, γιατί ένιωθε ότι δεν εντάσσεται στην οικογένεια, όπως πιθανόν να ήθελε».

Η κ. Μακρή παράλληλα προσέθεσε και μία παρατήρηση με βάση τη μουσουλμανική ανατροφή του 76χρονου: «Για τους μουσουλμάνους, το να αλλάξουν πίστη θεωρείται μεγάλη αμαρτία. Ο 76χρονος πιθανόν να βαπτίστηκε χριστιανός, ελπίζοντας πως έτσι θα έρθει πιο κοντά στο όνειρό του να γίνει μέλος της οικογένειας. Όμως δεν απεμπόλησε τον ηθικό κανόνα των μουσουλμάνων, με τον οποίο μεγάλωσε. Οι μουσουλμάνοι προσβάλλονται εύκολα, δεν θέλουν να τους συμπεριφέρονται σαν να είναι υποδεέστεροι. Ένιωθε ότι πρόσφερε κι έκανε καλό στην οικογένεια και αντί αυτό να αναγνωριστεί, εξαπατήθηκε και δεν έγινε ποτέ μέλος της».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5m0bu0bq5t)

Η δήλωση των αδελφών Καρνέση

Άξια αναφοράς είναι ουσιαστικά η πρώτη επίσημη και κοινή τοποθέτηση των δύο εναπομεινάντων αδελφιών Καρνέση. Ο Σπύρος και η Δέσποινα με κατηγορηματικό τρόπο αποποιούνται όσα σενάρια διακινούνται στα ΜΜΕ, ενώ ένα ακόμη δείγμα της ενότητας μπροστά στην τραγωδία είναι η αποστολή στεφάνου στην κηδεία του έτερου δολοφονημένου, Ηλία Κουκουλάρη, το οποίο ανέγραφε «Στον αγαπημένο μας Ηλία, ΟΛΗ η οικογένεια Καρνέση».

Αυτή είναι μία σχετική αλλαγή πλεύσης, μετά την πρώτη ανακοίνωση της ναυτιλιακής εταιρείας, η οποία εξέφραζε τη Δέσποινα Καρνέση κι έπαιρνε αποστάσεις από τον Σπύρο Καρνέση.

Αναλυτικά η κοινή δήλωση: «Κατανοούμε απόλυτα πως το τραγικό γεγονός που συγκλονίζει τις οικογένειές μας τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε ειλικρινά όσους μας συμπαραστέκονται. Ταυτόχρονα, επιθυμούμε να εκφράσουμε ακόμη μία φορά τη θερμή μας έκκληση, προς κάθε κατεύθυνση, για σεβασμό στο πένθος που βιώνουμε. Η ανείπωτη θλίψη μας επιτάσσει την παύση κάθε συζήτησης για οποιαδήποτε άλλη υπόθεσή μας. Και αυτή είναι η αυθεντική και μόνη βούληση όλων των μελών της οικογένειάς μας. Δηλώνουμε επίσης ότι οτιδήποτε άλλο διακινείται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξ ονόματος οποιουδήποτε από εμάς, δεν μας εκφράζει. Σπύρος Καρνέσης - Δέσποινα Καρνέση».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5pfq7itayp)

Ερωτήματα η ηθική αυτουργία και το κίνητρο

Την ίδια στιγμή, πάντως, στον σκληρό πυρήνα των αστυνομικών ερευνών αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των αιτημάτων για την άρση του τηλεφωνικού και του τραπεζικού απορρήτου. Οι Αρχές έχουν βάσιμες υποψίες πως θα λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις γύρω από την υπόθεση, μόλις διαπιστωθεί με ποιον μιλούσε ή ακόμη και με ποιον ήταν ο 76χρονος Άρης λίγες ημέρες ή ώρες πριν από το φονικό στη Γλυφάδα. Όλα τα παραπάνω αναμένεται να βοηθήσουν στο να διαπιστωθεί αν υπάρχει ηθική αυτουργία πίσω από τις πράξεις του Αιγύπτιου και ποιο είναι πραγματικά το κίνητρο γι’ αυτό το ειδεχθές έγκλημα.

Οι καταθέσεις είναι ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τις Αρχές, καθώς η διαδικασία θεωρείται ημιτελής από τη στιγμή που η Δέσποινα Καρνέση δεν έχει δώσει τη δική της. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας χειρίζονται με λεπτότητα την υπόθεση, από τη στιγμή που ελλοχεύει πιθανό οικογενειακό ζήτημα, ενώ πάνω απ’ όλα υπάρχει το βαρύτατο πένθος στις πλάτες της ηλικιωμένης. Από εκεί και πέρα, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, με την καραμπίνα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, σε σχέση με το περίστροφο. Ο «ξυσμένος» σειριακός αριθμός της γεννά υποψίες στους αστυνομικούς, που προχωρούν σε περαιτέρω αναλύσεις που θα οδηγήσουν στον τρόπο που ο 76χρονος προμηθεύτηκε την καραμπίνα.

Σημαντικό, πάντως, είναι το γεγονός πως κατά την εξέταση του περιβόητου σπιτιού (από το οποίο εικάζεται πως ο Άρης είχε διαμαρτυρηθεί πως τον πετάνε έξω), αυτό δεν δείχνει να αποτελεί σπίτι το οποίο χρησιμοποιούσε ο 76χρονος. Σύμφωνα με το «Live News», οι Αρχές εξέτασαν το σπίτι επί της οδού Τσιτσάνη στη Γλυφάδα και διαπίστωσαν πως είναι παντελώς αδρανές και πέρα από μερικά έπιπλα, δεν υπάρχουν άλλα πράγματα που να υποδηλώνουν πως είτε ο Άρης είτε κάποιος άλλος έμενε εκεί τους τελευταίους μήνες.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime