Ως «∆ούρειο Ιππο» της Νέας Αριστεράς µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης τον ∆ιονύση Τεµπονέρα, καθώς ο γνωστός εργατολόγος το τελευταίο διάστηµα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας, µε αφορµή την εκδήλωση που θα γίνει την ερχόµενη Τρίτη στο θέατρο «Αλφα», µε θέµα «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;». Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι ο γνωστός εργατολόγος παρέµεινε στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µόνο και µόνο για να ροκανίσει τον νέο πρόεδρο, αµφισβητώντας τις θέσεις και τις απόψεις του.

Μέσα σε αυτό τον σχεδιασµό εντάσσουν όλες τις κινήσεις που έχει κάνει ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας στην Πολιτική Γραµµατεία, διαφωνώντας µε ό,τι λέει ο Στέφανος Κασσελάκης, ακόµα και στα ζητήµατα που έχουν καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα και χωρίς καµία πολιτική ουσία. Επισηµαίνουν, δε, ότι και η διοργάνωση της εκδήλωσης, όπου θα συµµετέχει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ και η Εφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά, αποσκοπεί στο να δείξει µε τον πιο επίσηµο τρόπο ότι ο ίδιος διαφωνεί µε την επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αυτόνοµη πορεία του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Οι πιο καχύποπτοι λένε ότι ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραµµή µε τα στελέχη της Νέας Αριστεράς και υπενθυµίζουν τη στάση που είχε κρατήσει στην Κ.Ε. του Νοεµβρίου, όταν αποχώρησαν η Εφη Αχτσιόλου και τα στελέχη που τη στήριζαν από τη συνεδρίαση.  Τότε ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας είχε βρεθεί δίπλα στην πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, όταν εκείνη είχε ανεβεί στο βήµα για να ανακοινώσει την αποχώρηση των στελεχών που διαφωνούσαν µε την εφαρµογή των δηµοψηφισµάτων σε πειθαρχικά θέµατα.

Ερωτήµατα

Το γεγονός ότι τελικά το µέλος της Πολιτικής Γραµµατείας δεν επέλεξε να αποχωρήσει είχε δηµιουργήσει πολλά ερωτήµατα, η ερµηνεία που δόθηκε ωστόσο από πολλούς ήταν ότι προφανώς ήθελε να παραµείνει στον ΣΥΡΙΖΑ για να παίξει ρόλο την επόµενη µέρα των εκλογών. Η στάση του όλο αυτό το χρονικό διάστηµα δικαίωσε τους πιο καχύποπτους, ενώ εκνεύρισε ακόµα και τους πιο πιστούς υποστηρικτές του, δεδοµένου ότι ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας είχε εκλεγεί τρίτος στη διαδικασία συγκρότησης της προηγούµενης Κεντρικής Επιτροπής.

Σήµερα αποτελεί το κόκκινο πανί για πολλά στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, τα οποία θεωρούν ότι ο γνωστός εργατολόγος βιάζεται να αναρριχηθεί στην ηγεσία του κόµµατος, ενώ ποτέ µέχρι σήµερα δεν έχει βάλει πλάτη στα δύσκολα.  Υπενθυµίζουν µάλιστα ότι στο πρόσφατο παρελθόν του έγινε πρόταση για να κατεβεί ως υποψήφιος για τον ∆ήµο της Αθήνας και αρνήθηκε, γιατί το εγχείρηµα δεν τον ικανοποιούσε, ενώ ο ίδιος εµφανίστηκε να επιθυµεί τη θέση του γραµµατέα του κόµµατος, την οποία ο Στέφανος Κασελάκης δεν προόριζε γι’ αυτόν.

Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι το πολιτικό µέλλον του ∆ιονύση Τεµπονέρα µοιάζει αβέβαιο τη συγκεκριµένη στιγµή, δεδοµένου ότι µε τη στάση και τη συµπεριφορά του δεν έχει κερδίσει πολλούς υποστηρικτές. Το εάν θα επιλέξει να ανοίξει την πόρτα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλο θέµα, γιατί -όπως λένε οι ίδιοι άνθρωποι- στη Νέα Αριστερά δεν θα έχει και πολλά να κάνει, δεδοµένου ότι η πλειοψηφία των στελεχών που απαρτίζουν το νέο κόµµα προέρχεται από τη νέα γενιά.  Ο ίδιος πάντως επιµένει ότι τα κίνητρά του είναι καθαρά πολιτικά και πως έχει ως γνώµονα το καλό του κόµµατος, το οποίο µπορεί να επέλθει µέσα από συνεργασίες µε τα κόµµατα του προοδευτικού χώρου. Τα υπόλοιπα σχόλια τα αποδίδει στην καχυποψία των στελεχών που βρίσκονται δίπλα στον νέο πρόεδρο και που πολλές φορές είναι «βασιλικότεροι του βασιλέως».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής