Nα μην κλείσει ο ελληνικός Ιππόδρομος είναι το αίτημα των εργαζομένων που έχουν απομείνει στις εγκαταστάσεις Μαρκόπουλου Αττικής. Η ανακοίνωση της Ιπποδρομίες ΑΕ, με την οποία επισφραγίστηκε το κλείσιμο του Ιπποδρόμου -δόθηκε και ως ημερομηνία εκκένωσης η 4η Μαρτίου 2024-, έφερε τη σφοδρή αντίδραση όχι μόνο ιδιοκτητών αλόγων αλλά και ιπποκόμων, προπονητών, αναβατών και εργαζομένων που αντιμετωπίζουν, πλέον, το φάσμα της ανεργίας.

«SOS» από τις φιλοζωικές ενώσεις

Σήμερα στον Ιππόδρομο φιλοξενούνται μόλις 172 άλογα, με τις φιλοζωικές ενώσεις να εκπέμπουν «SOS» και να διερωτώνται -δικαίως- πού θα πάνε τόσα άλογα καθώς και οι αδέσποτοι σκύλοι που ζουν στον χώρο, αφήνοντας, πάντως, αιχμές στις ανακοινώσεις τους για τη μεταχείριση των ζώων θεωρώντας πως χρησιμοποιούνται άλογα για να κάνουν πράγματα που δεν είναι στη φύση τους, προκειμένου να αποκομιστεί κέρδος από όσους στοιχηματίζουν. Μάλιστα, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας να φροντίσει για την περίθαλψη των εναπομεινάντων αλόγων, ενώ θεωρούν «καλή εξέλιξη» το κλείσιμο του Ιπποδρόμου.

alogo_5


Σήμερα, οι εγκαταστάσεις παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης με τους φροντιστές, ωστόσο, των αλόγων να δηλώνουν πως τα πανέμορφα ζώα δεν βρίσκονται αντιμέτωπα προς στιγμήν με προβλήματα διαβίωσης.

Η ανακοίνωση της εταιρείας για το «λουκέτο» ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η Ιπποδρομίες Α.Ε. ανακοινώνει τη διακοπή της διοργάνωσης και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιών, με ισχύ από τις 30 Ιανουαρίου 2024, καθώς -όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση Παραχώρησης- ο μέσος πληθυσμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ) ενεργών ίππων είναι κάτω από 300 κατά τα τελευταία δύο συνεχόμενα έτη. Επιπλέον, η εταιρεία ασκεί το συμβατικό δικαίωμά της να καταγγείλει τη Σύμβαση Μίσθωσης του Ιπποδρόμου Αθηνών στο Μαρκόπουλο. Το ακίνητο θα επιστραφεί επισήμως στον ιδιοκτήτη του (ΟΔΙΕ Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση) εντός δύο μηνών».

alogo_2


Ο πρόεδρος της Ένωσης Προπονητών Δρομώνων Ίππων (ΕΠΔΙ), Ιωάννης Μυκονιάτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus, έκανε λόγο για «σχέδιο υποβάθμισης» του ελληνικού Ιπποδρόμου: «Δεν είμαστε τζόγος, είμαστε άθλημα. Φτιάχτηκε μια σύμβαση παραχώρησης στην εταιρεία του ΟΠΑΠ. Ο μόνος στόχος αυτής της εταιρείας ήταν να πάρει την άδεια του Ιπποδρόμου που είχε και “προίκα” και να αφήσει το ιπποδρόμιο να μαραζώσει, να το αφήσουν να ρημάξει και σε μία μέρα, με μία ανακοίνωση λένε “παύουμε τις ιπποδρομίες”, με μοναδικό άλλοθι ότι τα άλογα είναι λιγότερα από 300. Μα δεν κάνανε τίποτα για να παραμείνουν τα άλογα στον Iππόδρομο».


alogo_3

«Δεν θα φύγουμε, αν δεν βρεθεί λύση»

Σήμερα από τον Iππόδρομο ζουν περισσότερες από 200 οικογένειες. Οι εργαζόμενοι διαμηνύουν ότι δεν θα εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις: «Δεν θα φύγουμε, αν δεν βρεθεί λύση», λένε.

Η εταιρεία Ιπποδρομίες ΑΕ ανέλαβε τη δραστηριότητα το 2016 και σήμερα καταγράφει συνολικές ζημίες που ξεπερνούν τα 100.000.000 ευρώ.

Για τον οικονομικό μαρασμό οι εργαζόμενοι ενοχοποιούν την απομακρυσμένη τοποθεσία στην οποία μεταφέρθηκαν οι εγκαταστάσεις του Iπποδρόμου, στο Μαρκόπουλο Αττικής, από το Φαληρικό Δέλτα.


alogo_4

Ο ελληνικός Iππόδρομος

Ο πρώτος ελληνικός Iππόδρομος κατασκευάστηκε το 1924, στον μέχρι τότε βαλτότοπο του Φαλήρου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το 2002 είναι η τελευταία χρονιά που η ελληνική ιπποδρομιακή δραστηριότητα εμφάνισε κερδοφόρο χρήση, με κέρδη μόλις 149.000 ευρώ! Τις ιπποδρομίες διαχειριζόταν ο ΟΔΙΕ.

To 2003, οι ιπποδρομίες μεταφέρθηκαν στο νέο ιπποδρόμιο του Μαρκόπουλου, που κατασκευάστηκε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ο διαγωνισμός της ιδιωτικοποίησης κατακυρώθηκε στον ΟΠΑΠ το 2014 και η θυγατρική εταιρεία του, Ιπποδρομίες ΑΕ, ανέλαβε τη διοργάνωση των ελληνικών ιπποδρομιών και του ιπποδρομιακού στοιχήματος τον Ιανουάριο του 2016.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»