Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους έχουν αποφασίσει οι αγρότες. Από το πρωί έχουν προχωρήσει σε ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων, δίνοντας προθεσμία τριών ημερών στην κυβέρνηση για να δώσει απαντήσεις στα βασικά τους αιτήματα. Δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι να κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως απάντηση στις κινητοποιήσεις είπε από το Χαϊδάρι “ναι στο διάλογο με ανοιχτούς δρόμους” και τόνισε πως “κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαια κι αν είναι τα αιτήματά του“.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν σήμερα (07/02) σε όλη την χώρα, με τους αγρότες να αποκλείουν εθνικές και επαρχιακές οδούς. Στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας έκλεισαν το ρεύμα προς Αθήνα. Στο μπλόκο του Πλατυκάμπου έκαψαν άχυρα και λάστιχα, ενώ μετά από διαπραγματεύσεις με την αστυνομία, πραγματοποίησαν πεζή αποκλεισμό της ΠΑΘΕ στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στον κόμβο του Πλατυκάμπου, όπου και πραγματοποίησαν συνέλευση. Αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων απέκλεισαν τον Ε-65. Στην Ηγουμενίτσα απέκλεισαν συμβολικά την πύλη αναχωρήσεων εξωτερικού του λιμανιού.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyz1aqpr6gld)

Ένταση επικράτησε μεταξύ αστυνομικών και αγροτών στο μπλόκο των αγροτών στο Αίγιο, όταν οι αγρότες επιχείρησαν και τελικά κατάφεραν να περάσουν και να κλείσουν την Ολυμπία οδό. Μετά από 20 λεπτά η Ολυμπία οδός άνοιξε και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται κανονικά.

Ένταση αστυνομίας με αγρότες της Αιγιάλειας - Επιχειρούν να κλείσουν και την Ολυμπία Οδό

Οι αγρότες παίρνουν θέση μάχης σε κομβικές οδικές αρτηρίες και προχωρούν συντονισμένα σε ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων. Αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης πεζή ανεβήκαν στην Εθνική οδό στο ύψος της αερογέφυρας των Μαλγάρων και απέκλεισαν το ρεύμα προς την πόλη.

«Ο πρωθυπουργός γνωρίζει τα αιτήματά μας, έχει τρεις μέρες να μας δώσει απαντήσει. Μέχρι τότε εμείς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις. Κλείνουμε εθνικές οδούς, σύνορα, τελωνεία 5 με 7 το απόγευμα κάθε μέρα» τόνισε ο Αθανάσιος Βασιλακάκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

«Η απόφαση να στείλουμε στον πρωθυπουργό συγκροτημένα τα αιτήματα με μία επιτροπή ολιγομελή, η οποία και αυτή θα είναι έτοιμη το απόγευμα, νομίζω ότι το προσκλητήριο και η επιθυμία και του πρωθυπουργού και η δικιά μας να βρεθούμε λοιπόν υλοποιείται. Είπαμε ότι σε δύο μέρες, Πέμπτη βράδυ, περιμένουμε αυτό το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι μπορεί να γίνει συνάντηση» τόνισε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πλατυκάμπου, Κώστας Μητροδήμος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyz0ax38ac09)

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες επιμένουν στο αίτημα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία, μετά και την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του 2024.

Ζητούν αγροτικό ρεύμα με κόστος 7 λεπτών στην κιλοβατώρα, απορρίπτοντας την έκπτωση 10% την περίοδο από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο

Ζητούν επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% για ζωοτροφές και λιπάσματα.

Ζητούν επαναδιαπραγμάτευση ΚΑΠ. Ήδη η ελληνική πλευρά πέτυχε παύση του καθεστώτος αγρανάπαυσης το 2024 και διαπραγματεύεται 6 ακόμη σημεία.

Απαιτούν αποζημίωση για το 100% της σοδειάς που χάνεται από ασθένειες ή καταστροφές.

Μαρινάκης: «Διάλογος με ανοιχτούς δρόμους»

«Η πόρτα του γραφείου του πρωθυπουργού όχι μόνο για τους αγρότες συνολικά για επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες είναι αποδεδειγμένα ανοιχτή» η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.  Όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ «καμιά περίπτωση ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης να αρνηθεί θεσμική συνάντηση με εκπροσώπους επαγγελματιών και μάλιστα ενός κλάδου ο οποίος είναι μία από τις πιο βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, απλά περιμένουμε να υποβληθεί προφανώς ένα συγκεκριμένο αίτημα, μία συγκεκριμένη συνάντηση, με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο».

Αυγενάκης: Είμαστε σε διαρκή εξέλιξη

Την ίδια ώρα σε μια προσπάθεια συνεννόησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης αποστέλλει το μεσημέρι της Πέμπτης (07/02) αντιπροσωπεία του υπουργείου σε μπλόκο της Βόρειας Φθιώτιδας στα σύνορα με τη Θεσσαλία, για συζήτηση με εκπροσώπους των αγροτών.Μιλώντας στον ρ/σ του ΣΚΑΪ, ο υπουργός τόνισε ότι: «Όσο η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, άλλο τόσο εξορθολογίζουμε ζητήματα που είναι στρεβλά. Δεν τελειώσαμε όμως, είμαστε σε μια διαρκή εξέλιξη, σε μια διαρκή πορεία».

 «Πυρά» από την αντιπολίτευση

Σφοδρή κριτική για την αγροτική πολιτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει στρατηγική επιλογή να αποδυναμώσει την περιφέρεια και την πρωτογενή και αγροτική παραγωγή. Αυτό το βλέπουμε από τα δίκαια αιτήματα των αγροτών του αγροτικού κόσμου που δεν ικανοποιούνται» υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Για εμπαιγμό τον αγροτών κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. «Δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να ταλαιπωρηθούν οι υπόλοιποι πολίτες, αλλά ταλαιπωρούνται οι αγρότες από την πολιτική της κυβέρνησης; Η απάντηση είναι ναι» είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Σε μπλόκα των αγροτών αναμένεται να βρεθεί αύριο ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Είτε κλείσουν δρόμους είτε κατέβουν στην Αθήνα πρέπει να πιέσουν αυτήν την κυβέρνηση, έχουν την δύναμη, έχουν το λαό με το μέρος τους, όλες οι δημοσκοπήσεις λένε ότι η μεγάλη πλειοψηφία, λένε ότι αυτός ο αγώνας είναι δίκαιος» δήλωσε στην ΕΡΤ το μέλος της ΠΓ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός.

«Έχουν δει οι ψηφοφόροι, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι αλιείς, τι έχουν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΎΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία στην Ευρωβουλή; Να μην παράγουμε τίποτα» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Μία λογική να δώσω κάτι για να κατευνάσω τις αντιδράσεις αλλά αυτό το κάτι να γνωρίζω ότι είναι απολύτως ανεπαρκές για το μέγεθος του προβλήματος είναι μία λογική εντελώς παλαιοκομματική» τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Μου λέγανε όλοι ότι η διαφορά που κάνουν αυτά τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι 2-3 ευρώ. Είναι δυνατόν με κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει 2-3 ευρώ η κυβέρνηση να επιχαίρει ότι έλυσε το θέμα;» τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.