Ξεκίνησαν οι διαδικτυακές εξετάσεις σε πολλά πανεπιστήμια, όπως το ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, σχολές των οποίων τελούν υπό κατάληψη, προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο, ενώ από χθες φοιτητικοί σύλλογοι συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν τι θα γίνει με το μέλλον των κινητοποιήσεων. Ήδη το Πολυτεχνείο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στην Ξάνθη και η Φιλοσοφική στην Κρήτη αποφάσισαν συνέχιση των καταλήψεων έως και τις 12 Φεβρουαρίου, όπως και τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συνολική εικόνα θα διαμορφωθεί μετά και τις σημερινές συνελεύσεις των φοιτητών, ενόψει και του εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της Πέμπτης.


Φοιτητές: Αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Η εικόνα πάντως που μεταφέρεται από τις φοιτητικές συνελεύσεις περιλαμβάνει την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, καθώς αυτές δεν αποτελούν πλέον μοχλό πίεσης, εν αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι καταλήψεις είναι πολύ πιο κάτω από το 1/3 των σχολών όπου αρχικά ξεκίνησαν, φτάνοντας περίπου τις 130, ενώ 200 πανεπιστημιακοί αντιδρούν στις εξ αποστάσεως εξετάσεις και υπογράφουν σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας, λέγοντας ότι δεν τηρείται το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Επίσης, υπάρχει εισαγγελική έρευνα και από την Εισαγγελία Αθηνών και από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για πράξεις και παραλείψεις, όπως είπε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, που τόνισε ότι «το εξάμηνο δεν πρέπει να χαθεί. Εάν χαθεί, κάποιοι έχουν ευθύνη που δεν τήρησαν τον νόμο. Αυτή είναι η απόφαση που έχουν πάρει οι πρυτάνεις, θα βρουν τον τρόπο». Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ξεκίνησαν οι διαδικτυακές εξετάσεις στα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη και διά ζώσης στα τμήματα που δεν τελούν υπό κατάληψη. Επίσης σε κάποια τμήματα συνεχίζονται τα μαθήματα για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου προκειμένου να συμπληρωθούν 13 εβδομάδες διδασκαλίας.

Επέμβαση των ΜΑΤ

Επέμβαση πραγματοποίησαν άνδρες των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, που τελούσε υπό κατάληψη, όπου έγιναν και 18 προσαγωγές. Ακολούθησε ένα «πινγκ πονγκ» δηλώσεων ποιος κάλεσε την Αστυνομία, η κοσμητεία ή οι φοιτητές, ενώ χθες η μέρα κύλησε ομαλότερα στο πανεπιστήμιο. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας για την επέμβαση της Αστυνομίας στο Δημοκρίτειο, ενώ μετά το τέλος της πορείας κουκουλοφόροι λέγοντας υβριστικά συνθήματα προκάλεσαν ζημιές στην είσοδο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή