Η μία μετά την άλλη οι Σύγκλητοι παίρνουν αποφάσεις για να κάνουν εξ αποστάσεως την εξεταστική περίοδο, την ώρα που οι μικρές μειοψηφίες συνεχίζουν τις καταλήψεις σε ορισμένες πανεπιστημιακές σχολές, ενώ σε άλλες η φόρμουλα που βρέθηκε για να μη χαθεί η εξεταστική περίοδος οδηγεί τους καταληψίες σε αποχώρηση, αφού η κινητοποίησή τους δεν έχει πρακτικό αντίκτυπο πλέον.


Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το ΕΚΠΑ με ομόφωνη απόφαση της συγκλήτου του υπογραμμίζει ότι η αξιολόγηση των φοιτητών, όπου δεν είναι εφικτή η διά ζώσης διδασκαλία και διενέργεια εξετάσεων, θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης και διασφαλίζοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων, έως την ερχόμενη Δευτέρα θα εκδοθεί ολοκληρωμένο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου ανά ακαδημαϊκό τμήμα, όπως επίσης και αναλυτικές οδηγίες προς τους φοιτητές και τους διδάσκοντες. Για τον λόγο αυτό συγκροτείται Επιτροπή Υποστήριξης των Εξ Αποστάσεως Εξετάσεων.

Σχετικά με την εισαγγελική παραγγελία, η σύγκλητος εκφράζει τον πολύ έντονο προβληματισμό της για την άδικη στοχοποίηση των πρυτανικών και κοσμητορικών Αρχών στην κοινή γνώμη και θα προβεί σε όλες τις ενέργειες για να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια απαξίωσης του πανεπιστημίου από όπου αυτή προέρχεται.


Πανεπιστήμιο Μακεδονία - ΟΠΑ και Γεωπονικό Αθηνών

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η σύγκλητος κατέληξε στην απόφαση διεξαγωγής εξετάσεων με εξ αποστάσεως μεθόδους, όπως επίσης και η σύγκλητος στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πανεπιστήμιο Πειραιά

Το Πανεπιστήμιο Πειραιά αποφάσισε η αξιολόγηση των φοιτητών να γίνει με ηλεκτρονικά μέσα. Μόνο για τα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Πατρών η Σύγκλητος αποφάσισε ότι «κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εξέταση με διαδικτυακά μέσα των φοιτητών Erasmus, καθώς και των πτυχιακών, μεταπτυχιακών - διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών». Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου που δεν θα εξεταστούν στην παρούσα εξεταστική περίοδο, σύμφωνα με την απόφαση, θα εξεταστούν σε διευρυμένη εξεταστική μαζί με τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου.

Πάντειο - ΕΜΠ - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στάση αναμονής τηρεί η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου, που τελεί υπό κατάληψη, ενώ σήμερα συνεδριάζει η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά τα μαθήματα σε όσες σχολές δεν έχουν συμπληρώσει 13 εβδομάδες διδασκαλίας και να διενεργηθούν εξ αποστάσεως οι εξετάσεις στις υπόλοιπες σχολές, σε όσες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους διδάσκοντες, διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.


Νέο πανεκπαιδευτικό

Υπό κατάληψη τελούν σχολές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο, το Γεωπονικό, το Αριστοτέλειο, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, ενώ οι φοιτητές των υπό κατάληψη σχολών που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια έχουν δώσει νέο ραντεβού στα Προπύλαια για πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Έχουν ήδη εξαγγείλει και πανελλαδικό συλλαλητήριο για τις 8 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα 175 μέλη ΔΕΠ υπογράφουν με ανακοίνωσή τους την αντίθεσή τους στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ δεν λείπουν και φωνές που εκφράζουν την ανησυχία τους για το θέμα της ταυτοποίησης των φοιτητών που θα συμμετάσχουν στην εξέταση και τη χρήση chatGPT.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή