Σημαντικές ποσότητες εκρηκτικών σε εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού εντοπίστηκαν χθες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια έρευνας από υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης.

Βρέθηκαν 50 βάζα με ισχυρότατες εκρηκτικές ύλες

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Απογευματινής», η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή, αφού τα εκρηκτικά βρέθηκαν μέσα σε κλειδωμένο αποθηκάκι που βρίσκεται στο γραφείο πρώην διοικητή της υπηρεσίας Κ-9 της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται συνολικά για 50 βάζα με ισχυρότατες εκρηκτικές ύλες όπως C-4, ζελατοδυναμίτιδα και άλλες. Η ανακάλυψη των εκρηκτικών έγινε κατά τη διάρκεια έρευνας του κτιρίου που μέχρι και το 2015 στέγαζε τις υπηρεσίες των ομάδων Κ-9 της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες έκτοτε μεταφέρθηκαν στο ειδικό κέντρο της υπηρεσίας στο Μαρκόπουλο. Μόλις ανακαλύφθηκαν τα βάζα με τα μασούρια εκρηκτικών, αμέσως ειδοποιήθηκε το τοπικό τμήμα, το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε την υπηρεσία Κ-9 και τρεις χειριστές με τους σκύλους τους μετέβησαν στις παλιές εγκαταστάσεις της υπηρεσίας προκειμένου να απομακρύνουν τα εκρηκτικά.

Μόνο σκύλοι της Αστυνομίας, του Στρατού και του Λιμενικού έχουν δυνατότητα, βάσει νόμου να εκπαιδεύονται στην ανεύρεση εκρητικών. Για την εκπαίδευση, όπως είναι φυσιολογικό χρησιμοποιούνται αληθινά εκρηκτικά, μέσω των οποίων ενεργοποιούνται συγκεκριμένες οσμές στους σκύλους.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Το ζήτημα όμως είναι το εξής: απογραφή για αυτά τα βάζα με τα εκρηκτικά δεν έγινε κατά τη μετακίνηση της υπηρεσίας από το Μαρκόπουλο; Ποιος ή ποιοι εγκατέλειψαν τα εκρηκτικά στην αποθήκη του γραφείου πρώην διοικητή της υπηρεσίας; Η εγκατάλειψη των εκρηκτικών έγινε εν γνώσει του πρώην διοικητή; Μήπως τα χρησιμοποιούσαν κάποιοι συνταξιούχοι για να εκπαιδεύουν σκύλους ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών φύλαξης; Αυτά τα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν και μάλιστα άμεσα οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει τις έρευνες.

Παρόμοια εκρηκτικά έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες όπως στην επίθεση κατά των ΜΑΤ στο Γουδή. Τα εκρηκτικά αυτά βρέθηκαν εννέα χρόνια από τη στιγμή που μετακινήθηκε η υπηρεσία των σκύλων της ΕΛ.ΑΣ. στο νέο της σπίτι και μάλιστα έπειτα από έναν τυχαίο έλεγχο που πραγματοποίησαν υπάλληλοι εταιρείας σεκιούριτι λίγο πριν από την κατεδάφιση του κτιρίου, βάσει του προγράμματος ανάπλασης του Ελληνικού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της «Απογευματινής», αν αυτά τα εκρηκτικά είχαν εκραγεί, θα είχαν προξενήσει εκτεταμένες καταστροφές με άγνωστες συνέπειες για τους εργάτες, καθώς πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα διαφορετικών υλών. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για το πώς εγκαταλείφθηκαν ή πώς βρέθηκαν εκεί οι ποσότητες των εκρηκτικών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και διεξάγεται υπό άκρα μυστικότητα. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. όμως ζήτησε άμεσα απαντήσεις, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό, στο οποίο υπάρχει μια οσμή παράνομου… μεροκάματου από συνταξιούχους εκπαιδευτές.