Λίγο καιρό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έρχεται αντιμέτωπος με την πρώτη του πρόκληση ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αναστάσιος Μητσιάλης. Κι αυτό διότι θα πραγματοποιηθεί Διπλή Ιερά Σύναξη την Τρίτη με θέμα τη νομοθέτηση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών.

Η Έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη είναι ένα εθιμικά καθιερωμένο όργανο και δεν αποτυπώνεται στα θεμέλια κείμενα του Αγίου Όρους το οποίο συγκροτείται από τα μέλη της Έκτακτης Εικοσαμελούς Ιεράς Σύναξης και τους είκοσι αντιπροσώπους των μονών στην Ιερά Κοινότητα και αποκαλείται στον κανονισμό "Εθνοσυνέλευση του Αγίου Όρους". Ο σκοπός σύγκλησής του είναι η συζήτηση θεμάτων εξαιρετικής σημασίας για την κοινωνία.

Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του 1930 για την Έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη και συγκεκριμένα στο 14ο άρθρο, προβλέπεται με σαφήνεια ότι η Διπλή Ιερή Σύναξη έχει τη δυνατότητα να καλέσει κατά πλειοψηφία τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους και αν θέλει να ζητήσει τη γνώμη του επί του ζητήματος το οποίο έχει τεθεί προς συζήτηση.

Εν προκειμένω, ο Αναστάσιος Μητσιάλης θα γίνει αποδέκτης της απόφασης της Διπλής Σύναξης και θα είναι ο πρώτος που θα δει το σχετικό ανακοινωθέν.

Η πρόκληση για τον Αναστάσιο Μητσιάλη έγκειται στο γεγονός ότι ενδέχεται να κληθεί να διαχειριστεί φωνές οι οποίες ίσως εκφράζουν μία πιο συντηρητική θέση ή διατυπώσουν πολιτικές αιχμές εναντίον της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους είχε τοποθετηθεί και τον περασμένο Δεκέμβριο για το ζήτημα του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών. Στην ανακοίνωση επισημαινόταν χαρακτηριστικά: ότι κάθε μορφή γάμου ή τεκνοθεσίας, η οποία αντίκειται στην ευαγγελική διδασκαλία, αλλά και στην μακραίω­νη παράδοση του ευσεβούς έθνους και γένους ημών, όσον αφορά στον ιερόν θεσμό της οικογενείας, “ευρίσκει ημάς απολύτως αντιθέτους”, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει τη νομοθέτηση.

Το ανακοινωθέν της Ιεράς Κοινότητας:

Ἐξ ἀφορμῆς προσφάτων δηλώσεων περὶ τῆς προθέσεως τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως διὰ τὴν νομοθέτησιν τοῦ γάμου τῶν «ὁμοφύλων ζευγῶν», ὡς ἐπίσης καὶ τῆς υἱοθεσίας τέκνων ὑπ’ αὐτῶν, ἡ καθ’ ἡμᾶς Ἱερὰ Κοινότης ἐκφράζει τὸν ἔντονον προβληματισμὸν καὶ ἀνησυχίαν πάντων τῶν Ἁγιορειτῶν Πατέ­ρων.

Τὸ Ἅγιον Ὄρος, ὡς χῶρος προσευχῆς καὶ ἀσκήσεως εὔχεται ταπεινῶς γιὰ ὅλους τοὺς ἀνθρώπους, ὡς εἰκόνας τοῦ Θεοῦ.

Παρὰ ταῦτα ἐκφράζομεν τὸν προβληματισμὸν καὶ τὴν βαθεῖαν λύπην μας γιὰ τὰ σχεδιαζόμενα νομοθετήματα.

Ὀφείλομεν, διὰ τῆς παρούσης ἀνακοινώσεως, νὰ δηλώσωμεν σαφῶς ὅτι κάθε μορφὴ γάμου ἢ τεκνοθεσίας, ἡ ὁποία ἀντίκειται εἰς τὴν εὐαγγελικὴν διδασκαλίαν, ἀλλὰ καὶ εἰς τὴν μακραίωνην παράδοσιν τοῦ εὐσεβοῦς ἔθνους καὶ γένους ἡμῶν, ὅσον ἀφορᾶ εἰς τὸν ἱερὸν θεσμὸν τῆς οἰκογενείας, εὑρίσκει ἡμᾶς ἀπολύτως ἀντιθέτους.

Ἀπευθύνομεν θερμὴν ἔκκλησιν ὅπως ἡ Ἑλληνικὴ Κυβέρνησις μὴ προ­χωρήση εἰς τὴν ἀναγγελθεῖσαν ἀντιευαγγελικὴν νομοθεσίαν, εὐχόμενοι ἡ Προστάτις τῆς πατρίδος μας καὶ Ἔφορος τοῦ Ἁγίου Ὄρους Ὑπεραγία Θεοτόκος νὰ μεσιτεύη πρὸς τὸν Κύριον ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστὸν γιὰ νὰ ὁδηγήση ὅλους σὲ μετάνοια καὶ ζωὴ συμφώνως πρὸς τὸ φῶς τοῦ Εὐαγγελίου καὶ τὴν διδασκαλία Του.