Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποίηση εδώ και μέρες σε όλη την Ελλάδα, στήνοντας και μπλόκα σε δρόμους, παρά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Από την πλευρά της, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην προβεί σε ανακοινώσεις περαιτέρω μέτρων για τους αγρότες, μετά τις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθάρισε ότι τα όσα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός για το αγροτικό είναι οριστικά και δεν προτίθεται να δώσει οτιδήποτε παραπάνω. «Η κυβέρνησή μας μετά το 2019 έχει διαχειριστεί πολλές κρίσεις. Το αποτέλεσμα είναι η προσπάθεια. Τα μέτρα είναι αυτά και δεν μπορεί άλλα. Είναι δεδομένο πως θα κάνουμε μεγαλύτερους ελέγχους. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας» τόνισε σχετικά.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Στον Πλατύκαμπο και έπειτα από ευρεία σύσκεψη των Θεσσαλών παραγωγών, προέκυψε ότι κινούνται στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσσαλοί αγρότες ετοιμάζουν επιστολή προς τον πρωθυπουργό και ζητούν: Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις, λύση για τη λίμνη Κάρλα και αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Παράλληλα, είναι πιθανό να επιδιώξουν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημειώνεται ότι, αύριο το μεσημέρι στις 12:00, θα λάβει χώρα, έξω από τη ΔΕΘ, το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο, με τα τρακτερ των αγροτών της περιοχής να παραμένουν στη Νότια Πύλη της agrotika. Αύριο αναμένεται να φτάσουν με πουλμαν και ιδιωτικα οχηματα και οι αγρότες της Θεσσαλίας που επίσης προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Θα συγκεντρωθουν στη Βόρεια πύλη.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης στον Πλατύκαμπο ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Μαγνησίας, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός «δεν λύνουν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα», αλλά και δεν απαντούν, όπως είπε, στα αιτήματά τους. Τα μπλόκα της Θεσσαλίας αποφάσισαν ομόφωνα να πάνε στην Agrotica το Σάββατο, ενώ την ερχόμενη Τρίτη οι αγρότες όλης της χώρας αναμένεται να συντονίσουν τις κινήσεις τους, σε πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν μας ικανοποιούν, δήλωσε σχετικά ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. «Τα μπλόκα και οι μεγάλη συμμετοχή πιέζουν την κυβέρνηση και απαιτούν λύσεις. Η κυβέρνηση κάτω από αυτή την πίεση αναγκάζεται να δώσει ορισμένες παραχωρήσεις. Όμως, πρέπει να πω πως αυτή τη στιγμή οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν μας ικανοποιούν» ανέφερε.

Και προσέθεσε: «Είναι μεν αποτέλεσμα των αγώνων μας, αλλά δεν μας ικανοποιούν. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Σήμερα η τιμή είναι στο 1,60 και θα ανέβει κι άλλο στην καλλιεργητική περίοδο».

Τα 300 τρακτέρ παραμένουν στο νότιο τόξο της ΔΕΘ, και οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν, τουλάχιστον μέχρι αύριο οπότε και θα αναχωρήσουν για τα μπλόκα τους με τη λήξη της 30ης επετειακής Agrotica και σημειώνουν ότι ο αγώνας τους τώρα ξεκινάει.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyurumqki0bl)

Οι αγρότες δηλώνουν ότι θα  παραμείνουν στις θέσεις τους

Παρά το αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν Θεσσαλοί συνάδελφοί τους, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην Κεντρική Μακεδονία δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να επιτείνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη και το μόνο που ζητούν και διεκδικούν είναι λύσεις ουσιαστικές στα προβλήματά τους.

 «Θα παραμείνουμε στη θέση μας εδώ μπροστά στην Agrotica χωρίς να ενοχλούμε κανέναν και θα αποχωρήσουμε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης την Κυριακή 4/2, σε ώρα που θα προκαλέσουμε μάλιστα τη μικρότερη δυνατή όχληση στο ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό στην πόλη», τονίζει ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Παραδείσης.

 «Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις».

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο. «Έχω όλα τα τιμολόγια και αποδεικτικά γι’ αυτά που λέω», τονίζει.

 «Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα», επισημαίνει ο αγρότης από το Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας «είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον». Στο πλαίσιο αυτό, μιλά για εθνική στρατηγική ανάπτυξης και ανάτασης του πρωτογενούς τομέα, προσθέτοντας ότι «πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε και να σοβαρευτούμε ως χώρα, εφόσον θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyurmhcrziex)

Κλείνουν συμβολικά τον κόμβο Μουδανίων στη Χαλκιδική

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι δήλωσαν οι παραγωγοί Χαλκιδικής, αντιπροσωπεία των οποίων είχε σήμερα συνάντηση με τοπικούς άρχοντες του νομού. «’Αλλα έθετε η αντιπροσωπεία μας, αλλού πήγαιναν την κουβέντα οι ψηφισμένοι βουλευτές, δήμαρχοι και τοπικοί άρχοντες», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Φιλοκλής Γκοτζιάς. «Το μόνο που πήραμε από αυτή τη συνάντηση που διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες, είναι η δέσμευση ότι θα επιχειρηθεί να μας κλείσουν ραντεβού με τον πρωθυπουργό», είπε.

Τα αιτήματα των αγροτών Χαλκιδικής είναι οι αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά, το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, η επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, η γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δασικοί χάρτες και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στο νομό. Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό δύο ωρών, από τις 18.00 και τα δύο ρεύματα, στον κόμβο Μουδανιών επί της οδού με τη Θεσσαλονίκη, ενώ θα συνεδριάσουν να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.

Τι λένε για εξαγγελίες και μέτρα στην Κεντρική Μακεδονία

Οι κινητοποιούμενοι της Κεντρικής Μακεδονίας τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πρωτογενής τομέας και τα προβλήματά του δεν περιορίζονται στη Θεσσαλία και υπογραμμίζουν ότι προφανώς και ορθά ενισχύονται επιπρόσθετα οι πληγείσες περιοχές της χώρας μας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο δηλώνουν ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι όλη η Ελλάδα και όλοι οι επιμέρους κλάδοι του».

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών, πολλοί εκ των κινητοποιούμενων ανέφεραν ότι «τώρα είναι που αρχίζει ο πραγματικός μας αγώνας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω».

Σχολιάζοντας δε τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης, εκπροσωπώντας τους κινητοποιούμενους, σημειώνει: «Όλα όσα ανακοίνωσε αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό. Δεν ακουμπούν καν τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν θα σβήσουμε και θα φύγουμε από την ελληνική γη, χρεωμένοι και άνεργοι».

Σε στάση αναμονής, αλλά σε αναβρασμό, βρίσκονται οι κινητοποιούμενοι του πρωτογενούς τομέα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, παραμένοντας στα μπλόκα που έχουν στήσει όλες τις προηγούμενες ημέρες και δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει γυρισμός εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας». Πραγματοποιούν διαρκείς συνελεύσεις, με στόχο να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.

Σύσκεψη στον Πλατύκαμπο

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας συνεδριάζει ξανά στον Πλατύκαμπο για να συντονίσει τις δράσεις της. Ήδη πάντως έχει αποφασιστεί συλλαλητήριο στην Agrotica, το Σάββατο 03/02/2024.

 «Τα μπλόκα και οι μεγάλη συμμετοχή πιέζουν την κυβέρνηση και απαιτούν λύσεις. Η κυβέρνηση κάτω από αυτή την πίεση αναγκάζεται να δώσει ορισμένες παραχωρήσεις. Όμως, πρέπει να πω πως αυτή τη στιγμή οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν μας ικανοποιούν. Είναι μεν αποτέλεσμα των αγώνων μας, αλλά δεν μας ικανοποιούν. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Σήμερα η τιμή είναι στο 1,60 και θα ανέβει κι άλλο στην καλλιεργητική περίοδο», ανέφερε ο Ρίζος Μαρούδας.

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Ωστόσο οι αγρότες έχουν κινητοποιηθεί σε και άλλες περιοχές της χώρας εκτός από την Θεσσαλία.

«Δεν πάει άλλο. Καταλαβαίνουμε ότι στο επίκεντρο είναι η Θεσσαλία, είναι όμως και οι άλλες περιοχές. Αν μπερδεύουν το τεύτλο με το μαρούλι εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε» τονίζει αγρότης από την Πέλλα, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

«Τα μέτρα αφορούν κυρίως τους αγρότες της Θεσσαλίας» δήλωσαν στη ΕΡΤ αγρότες αμέσως μετά τις πρώτες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τους πληγέντες του Θεσσαλικού Κάμπου.

«Τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση προς την κυβέρνηση, ο αγώνας μας να φουντώσει μέρα με τη μέρα, μπλόκα αγροτών ξεπηδούν σε όλη τη χώρα και σε όλη την Ευρώπη», αναφέρει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας,  που χαιρετίζοντας τις έως και σήμερα κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, καλεί τώρα τα τρακτέρ να ’ναι στους δρόμους, εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα συλλαλητήριο για αύριο Σάββατο στις 12.30 μ.μ., στα διόδια του Ακτίου, από κοινού με την Ομοσπονδία της Πρέβεζας.

Σε συμβολικό ολιγόλεπτο αποκλεισμό της κυκλοφορίας στο δρόμο Χαλκίδας – Αιδηψού στο ύψος του χωριού Κήρινθος Μαντουδίου, όπου έχουν στήσει το μπλόκο τους, προχώρησαν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας.

Επίσης αγρότες και κτηνοτρόφοι όλων των ηλικιών βρέθηκαν στον κόμβο της Λάρσου της Λέσβου όπου έκλεισαν το δρόμο Μυτιλήνης – Καλλονής.

Την ίδια ώρα σε νέα κινητοποίηση προχωρούν την Κυριακή 4 Φλεβάρη στον κόμβο των Πεζών στις 11 π.μ., οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Ηρακλείου Κρήτης, μετά από κάλεσμα που απευθύνουν ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, ο Αγροτικός Σύλλογος Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου.