Μια εβδοµάδα µε τρεις... εποχές. Ξεκινάµε µε φθινοπωρινό σκηνικό, η θερµοκρασία ανεβαίνει θυµίζοντας άνοιξη και γυρίζουµε στον χιονιά. Φθινόπωρο, άνοιξη και χειµώνας µέσα σε λίγες ηµέρες. Εντονες διακυµάνσεις της θερµοκρασίας σε τόσο µικρό χρονικό διάστηµα που, όπως εξηγούν στην «Απογευµατινή» της Κυριακής διακεκριµένοι µετεωρολόγοι, έχουν αποτέλεσµα αρκετά συχνά να µας κάνουν να χάνουµε την αίσθηση των εποχών.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία "Avgi": Ξεκίνησε η χιονόπτωση στα βόρεια της Αττικής - Σε ποιες περιοχές θα το στρώσει ως το πρωί

«Στον φετινό χειµώνα έχουµε γενικά υψηλές θερµοκρασίες. Οι ψυχρές εισβολές, όταν έρχονταν, µε τα διήµερα-τριήµερα που κρατούσαν συνήθως, δηµιουργούσαν µια µεγάλη αντίθεση µε αυτό που είχαµε τις προηγούµενες ηµέρες», λέει στην «Α» της Κυριακής ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Εξηγεί ότι γενικά απότοµες µεταβολές έχουµε στον καιρό, τονίζει ωστόσο ότι: «Αυτό που περισσότερο µας ανησυχεί είναι ότι τελείωσε ένας ∆εκέµβριος, ο οποίος είχε σχεδόν τις 27 από τις 31 µέρες του µήνα µε θερµοκρασίες πάνω από τα κανονικά, σε όλες τις περιοχές της χώρας µας. Και σε ορισµένες περιοχές, πολύ πάνω. Και ότι ο Ιανουάριος, µέχρι τώρα τουλάχιστον, εµφάνισε επίσης πολύ υψηλές θερµοκρασίες, µε κάποια µικρά διαλείµµατα κρύου».

Σχολιάζει ότι ειδικά οι δύο τελευταίοι χειµώνες ήταν ιδιαιτέρως ζεστοί, παρατηρώντας παράλληλα ότι «δυστυχώς βλέπουµε ότι πολλοί χειµώνες έχουν θερµοκρασίες παραπάνω από τα κανονικά. Και πλέον όλες οι εποχές του χρόνου, θα έλεγα». «Τι κι αν το ηµερολόγιο δείχνει προχωρηµένο χειµώνα, ο καιρός φέτος έχει αποφασίσει να επιβάλει τους δικούς του νόµους, αγνοώντας τι γράφει το ηµερολόγιο και σε ποια εποχή του έτους βρισκόµαστε. Χαρακτηριστικό των παραπάνω, οι ηµέρες που µόλις προηγήθηκαν, όπου σε διάστηµα µιας και µόνο εβδοµάδας βιώσαµε τρεις εποχές στη χώρα µας: φθινόπωρο, άνοιξη και χειµώνα», όπως λέει στην «Α» της Κυριακής ο µετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Θερµοκρασίες

«Στην ατµοσφαιρική κυκλοφορία οι κακοκαιρίες διαδέχονται τις καλοκαιρίες και το αντίστροφο», σηµειώνει ο γνωστός µετεωρολόγος και εξηγεί ότι: «Τα παραπάνω βέβαια οφείλονται στις µεταβολές της βαροµετρικής πίεσης, της πίεσης δηλαδή που ασκεί ο ατµοσφαιρικός αέρας στην επιφάνεια της Γης, και οι οποίες µεταβολές της βαροµετρικής πίεσης οφείλονται µε τη σειρά τους στις εναλλαγές θερµού και ψυχρού αέρα. Ετσι λοιπόν σχηµατίζονται αυτό που ονοµάζουµε στη Μετεωρολογία βαροµετρικά υψηλά (υψηλή βαροµετρική πίεση - καλοκαιρία) και βαροµετρικά χαµηλά (χαµηλή βαροµετρική πίεση - κακοκαιρία). Τα βαροµετρικά υψηλά, αν τα απεικονίζαµε στις τρεις διαστάσεις, θα βλέπαµε ότι µοιάζουν µε βουνά τα οποία στην ουσία µπλοκάρουν την ατµοσφαιρική κυκλοφορία, εµποδίζοντας τις κακοκαιρίες να περάσουν µέσα από αυτά και οι οποίες αναγκάζονται να κινηθούν γύρω γύρω από αυτά».

«Ολοένα και πιο συχνά συναντάµε εναλλαγές εποχών µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα. Οπως συνέβη φέτος τον Ιανουάριο, όπου έπειτα από µια παρατεταµένη ανοιξιάτικη περίοδο και υψηλές για την εποχή θερµοκρασίες, ο υδράργυρος έφτασε σε περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα τους 22°C και σε 24 ώρες κατρακύλησε στους -2°C, µε χιονοπτώσεις ακόµα και σε πεδινές περιοχές», σηµειώνει στην «Α» της Κυριακής η µετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου. Αναφέρει επίσης ότι αυτές οι διακυµάνσεις της θερµοκρασίας σε µικρό χρονικό διάστηµα συµβάλλουν στο να χάνεται η αίσθηση της φυσικής ακολουθίας των εποχών, έχουν όµως και αρνητικές συνέπειες και στον ανθρώπινο οργανισµό. Η κ. Ρήγου εξηγεί ότι για να καταλήξουµε σε ασφαλή και ουσιαστικά συµπεράσµατα θα πρέπει να ακολουθηθεί αυτό το καιρικό µοτίβο σε βάθος χρόνου για τουλάχιστον µια δεκαετία. Σηµειώνει ωστόσο ότι µπορούµε να αναφέρουµε πως αρκετοί µήνες του 2023 κατέγραψαν θερµοκρασίες υψηλότερες από τις µέσες κλιµατικές τιµές, κάνοντας τη χρονιά µια από τις θερµότερες των τελευταίων χρόνων στη χώρα µας.

Οι αιτίες

«Η κλιµατική αλλαγή σε συνδυασµό µε το φαινόµενο El Nino που µας επηρεάζει παγκοσµίως έχει ανεβάσει τις µέσες θερµοκρασιακές τιµές σε όλη τη Γη. Ωστόσο δεν γνωρίζουµε πώς επηρεάζει το φαινόµενο τη χώρα µας, καθώς ασκεί διαφορετικές επιρροές σε χωρική κατανοµή. Η άνοδος της παγκόσµιας θερµοκρασίας όµως δεν συνεπάγεται την εξάλειψη του χειµώνα από εποχή. Πιθανόν όµως τα αναµενόµενα χειµωνιάτικα επεισόδια, που θα έπρεπε να εκδηλώνονται, να εµφανίζονται σε µικρότερη συχνότητα και πιθανόν µε µεγαλύτερη ένταση», καταλήγει η µετεωρολόγος.

Τι φταίει για τις σύντοµες καιρικές αλλαγές

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παραχώρησε στην «Απογευµατινή» της Κυριακής έναν χάρτη, αναλύοντας παράλληλα το φαινόµενο που επηρεάζει τη χώρα µας. Οπως εξηγεί ο µετεωρολόγος: «Στον παραπάνω χάρτη βλέπουµε ότι ένα εκτεταµένο πεδίο υψηλών βαροµετρικών πιέσεων (γράµµα Υ) καλύπτει µεγάλο τµήµα της ∆υτικής Μεσογείου, µε τη χώρα µας να βρίσκεται στα ανατολικά κράσπεδα αυτού. Μια µικρή µετατόπιση αυτών των υψηλών πιέσεων ανατολικότερα µας χαρίζει τον καλό ανοιξιάτικο καιρό, ενώ µια µικρή µετατόπιση προς τα δυτικά µας φέρνει τις κακοκαιρίες από τα βόρεια (µπλε αποχρώσεις - γράµµα Χ βαροµετρικά χαµηλά) και τον χειµωνιάτικο καιρό». «Με άλλα λόγια, επειδή βρισκόµαστε στην περιφέρεια αυτού του ατµοσφαιρικού βουνού, είµαστε σε µια οριακή περιοχή και µικρές αλλαγές στη θέση αυτού µας φέρνουν άλλοτε την καλοκαιρία και άλλοτε την κακοκαιρία. Αυτός είναι και ο λόγος που σε µικρό χρονικό διάστηµα ζούµε διαφορετικές εποχές στη χώρα µας», καταλήγει ο κ. Μαρουσάκης.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής