Έρχεται χιονιάς και κρύο, ίσως και στο κέντρο της Αθήνας, ο κρατικός μηχανισμός μπαίνει σε «κόκκινο συναγερμό», αλλά πριν δούμε τη νέα κακοκαιρία να ξεσπά τις επόμενες ώρες, μαίνονται ήδη οι γνωστοί καβγάδες ανάμεσα στους μετεωρολόγους με… επίδικο τις περιοχές και την ένταση που θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα.

Διαβάστε ακόμα:  href="/ellada/article/1334952/kairos-deutero-kuma-psuhous-apo-tin-paraskeui-allous-6-vathmous-tha-pesei-i-thermokrasia-apo-to-savvato/">Καιρός: Δεύτερο κύμα ψύχους από την Παρασκευή - Άλλους 6 βαθμούς θα πέσει η θερμοκρασία από το Σάββατο


Καιρός: Aλαλούμ από τους μετεωρολόγους για την ένταση της κακοκαιρίας 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, σήμερα «θα χιονίσει μέχρι τα βόρεια προάστια της Αθήνας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το απόγευμα του Σαββάτου και το βράδυ ξημερώνοντας Κυριακή να δούμε λίγο χιόνι να πέφτει και στο κέντρο της πόλης, χωρίς όμως να είναι οι συνθήκες ικανές για χιονόστρωση».

Ο κ. Μαρουσάκης επέστησε την προσοχή των κατοίκων για την ένταση της κακοκαιρίας στην περιοχή της Μαγνησίας, στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, στη Βοιωτία, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Αττική, ακόμη και στην Κρήτη, όπου θα πέσουν χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα. Εξηγώντας το φαινόμενο «Aegean Lake Effect», διευκρίνισε ότι πρόκειται για την επίδραση του Αιγαίου, που δημιουργεί μάζες υετού, δηλαδή λειτουργεί σαν μια λίμνη, περνά το ψυχρό μέτωπο, μαζεύει υδρατμούς και δίνει αυτά τα φαινόμενα.

Πάντως, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Mega, Γιάννη Καλλιάνο, ο χιονιάς θα είναι… τζούφιος. Σε ανάρτησή του ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές προς άλλους μετεωρολόγους: «Προς γνώση και συμμόρφωση όλων όσοι έσπευσαν -για άλλη μια φοράνα ενημερώσουν εδώ και μέρες ότι το Σάββατο στην Αττική θα χιονίσει πολύ χαμηλά και ότι θα έρθει “πολικός αρμαγεδδώνας”, σας ενημερώνω ότι οι πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στον νομό από τα 450-500 μέτρα και υψηλότερα. Στο Πήλιο και στην Εύβοια θα χιονίσει σίγουρα πιο πυκνά και περίπου από τα ίδια υψόμετρα και πάνω. Επίσης, από τα περίπου 500 μέτρα θα χιονίσει πρόσκαιρα και στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία, ενώ στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται από τα 900-1.000 μέτρα και υψηλότερα».

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του προέτρεψε: «Σεβαστείτε την επιστήμη που υπηρετείτε».

Συμφωνεί μαζί του και ο διευθυντής της ΕΜΥ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς, το Σάββατο στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται τοπικές βροχές και νωρίς το πρωί στα νότια θαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. «Δεν περιμένουμε κάτι ιδιαίτερα ακραίο. Λίγη προσοχή σε Πήλιο, Εύβοια και Ανατολική Στερεά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα της τάξεως των 5 με 6 βαθμών Κελσίου», προσθέτει. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, αύριο μια νέα κάθοδος ψυχρών αέριων μαζών θα δώσει μια αρκετά κρύα ημέρα και ξανά θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο. Τα φαινόμενα όμως θα είναι λίγα, κάποιες τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Νότιο Αιγαίο.


Καιρός: Ξεκινά το δεύτερο κύμα ψύχους – Χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας

Αγριεύει πάλι από σήμερα ο καιρός με τσουχτερό κρύο και πτώση της θερμοκρασίας, ενώ από το Σάββατο έρχεται ψυχρή «εισβολή» με χιόνια.

Οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν σημαντικά και μάλιστα τα ξημερώματα της Κυριακής (14/1) το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές της Αθήνας θα δείξει μηδέν - ίσως και λίγο πιο κάτω.

Μάλιστα, τα προγνωστικά στοιχεία του Meteo αναφέρουν ότι οι χιονοπτώσεις το αμέσως προσεχές διάστημα στην Ελλάδα, όταν και θα την «επισκεφθούν» οι ψυχρές αέριες μάζες, θα έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Ωστόσο, από την επόμενη Δευτέρα τα πράγματα θα βελτιωθούν και μάλιστα σημαντικά. Ο υδράργυρος θα σημειώσει άνοδο και σταδιακά μέχρι και το Σαββατοκύριακο θα φτάσει μέχρι και τους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα τους ξεπεράσει σε ορισμένες περιοχές της χώρας που πάντα είναι πιο ζεστές.


ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού

Ενδεικτική της «στροφής» που θα κάνει ο καιρός στη χώρα είναι η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για σήμερα Παρασκευή 12 Ιανουαρίου. Όπως αναφέρεται, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια θα υπάρχουν νεφώσεις και τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά ορεινά και το βράδυ στα ημιορεινά της Χαλκιδικής.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, με βαθμιαία ενίσχυση στα 4 με 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Θα κυμανθεί στα βόρεια και τα κεντρικά από -5 (μείον 5) έως 8 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 12°C και στη νησιωτική χώρα από 6 έως 13 με 15°C.

Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι 5 με 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις από το βράδυ.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -2 (μείον 2) έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από το μεσημέρι τοπικές νεφώσεις στη Θράκη, στην ανατολική Μακεδονία και στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Στη Χαλκιδική θα σημειωθούν από το απόγευμα ασθενείς βροχές και το βράδυ στα ορεινά- ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα κεντρικά και ανατολικά έως 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -3 (μείον 3) έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και οι βροχές θα περιοριστούν στα νότια τμήματα της Πελοποννήσου.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα έως 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές το πρωί στα νότια και από το βράδυ στα ανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά έως 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 1 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και στα νότια σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, με βαθμιαία ενίσχυση σε 5 με 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από αργά το απόγευμα θα περιοριστούν στην Κρήτη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι 5 με 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια όπου υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Από το μεσημέρι στα βόρεια και αργότερα στα νότια γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, από το μεσημέρι βορειοανατολικοί 5 με 6 Μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13-01-2024
Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, νεφώσεις με τοπικές βροχές και στις βορειότερες περιοχές χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές των ανωτέρω περιοχών (ενδεικτικό υψόμετρο από τα 500-600 μέτρα και πάνω). Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα βόρεια.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, με τοπικές βροχές και πιθανόν στο νότιο Ιόνιο τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα της τάξεως των 5 με 6 βαθμών Κελσίου. Στα βόρεια και τα κεντρικά δε θα ξεπεράσει τους 06 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 09 με 11 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά, που στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14-01-2024
Στις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης ασθενείς χιονοπτώσεις που το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στη δυτική Ελλάδα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα το πρωί έως 7 μποφόρ. Από το απόγευμα οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων έως 4 μποφόρ ενώ στα νότια θαλάσσια 5 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, που κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15-01-2024
Στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μετά το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν στο Αιγαίο μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 5, στα πελάγη βαθμιαία 6 και στα νότια έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16-01-2024
Στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα στα δυτικά.
Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια πελάγη 6 με 7 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες στα βορειοανατολικά οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε περαιτέρω μικρή άνοδο.