Στο επόµενο στάδιο περνά πλέον η Εκκλησία της Ελλάδος και οι ιεράρχες, αναφορικά µε το φλέγον ζήτηµα της τεκνοθεσίας και του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών µετά την πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, του υπουργικού συµβουλίου και της έναρξης της δηµόσιας διαβούλευσης του σχετικού νοµοσχεδίου.

Oπως έγινε γνωστό, η στάση της Εκκλησίας ήταν οµόφωνη έπειτα από µία συνεδρίαση που διήρκεσε περίπου πέντε ώρες, κατά την οποία αποφασίστηκε να σταλούν επιστολές προς τους βουλευτές, να διαβαστεί στους ναούς στις 4 Φεβρουαρίου εγκύκλιος µε τις θέσεις της Εκκλησίας και να µοιραστεί σχετικό φυλλάδιο, ενώ θα εξουσιοδοτηθούν οι µητροπολίτες κάθε επαρχίας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενηµέρωση του ποιµνίου και την προάσπιση της οικογένειας.

Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες της «Απογευµατινής» της Κυριακής, ο ίδιος ο προκαθήµενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος, είναι εκείνος που πήρε «πάνω» του τη θέση της Ιεράς Συνόδου και των επόµενων κινήσεων του κλήρου. Από την άλλη, το περίγραµµα του σκεπτικού της εγκυκλίου που θα αναγνωστεί και της γενικότερης στάσης της Εκκλησίας, δόθηκε από την εισήγηση του αρµόδιου πρόεδρου της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτη Μεσογαίας, Νικολάου.

Το σκεπτικό αποτυπώνεται και σε όσα ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του µε τον Αρχιεπίσκοπο Αµερικής, Ελπιδοφόρο. Ο προκαθήµενος της Εκκλησίας, προκαλώντας µεγάλη εντύπωση, ανέφερε ότι η Εκκλησία θα περιµένει να µεγαλώσουν, προκειµένου να αποφασίσουν τα ίδια αν επιθυµούν ή όχι να βαπτιστούν.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και, όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν, θα βαπτιστούν


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Πρέπει να επιστρέψουµε ξανά στην παράδοση

Ο Μακαριότατος κ. Ιερώνυµος τόνισε πως «πρέπει να επιστρέψουµε ξανά στην παράδοση. Αν η βάπτιση γίνεται στη µικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι µέσα στην Εκκλησία είχε δηµιουργηθεί η αίσθηση ότι το παιδί µεγαλώνει µέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών. Εποµένως δεν χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλοντος. Τώρα που αλλάζουν τα πράγµατα, δεν είµαστε κατά των παιδιών. Τα παιδιά τα αγαπάµε και νοιαζόµαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιµένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε µία ηλικία και όταν µεγαλώσουν και επιθυµούν να βαπτιστούν, θα βαπτιστούν».

Σύµφωνα µε έγκυρες εκκλησιαστικές πηγές, το εν λόγω ζήτηµα, το οποίο έθιξε ο Αρχιεπίσκοπος, προκύπτει από το γεγονός ότι το πιστοποιητικό βάπτισης που εκδίδει η Εκκλησία περιλαµβάνει τη συγκατάθεση και των δύο γονέων, πατέρα και µητέρας. Στις περιπτώσεις οµόφυλων ζευγαριών αυτό δεν µπορεί να ισχύσει. Το εν λόγω πιστοποιητικό µάλιστα αποτελεί δηµόσιο έγγραφο και δεν µπορεί να παρακαµφεί. Στην ίδια ερώτηση για τη βάφτιση, ο Αρχιεπίσκοπος Αµερικής, Ελπιδοφόρος, τόνισε: «Συµφωνώ απολύτως µε τον Μακαριότατο µε όσα είπε. Γιατί το ίδιο Ευαγγέλιο διαβάζουµε, το ίδιο Ευαγγέλιο διδάσκουµε και δεν θα µπορούσε να υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη σε αυτό το θέµα». Ο κ. Ελπιδοφόρος, απαντώντας για το ίδιο θέµα, είπε πως «δεν έχω να προσθέσω τίποτα, τα είπε όλα ο Μακαριότατος».

Τη θέση της αναφορικά µε τον γάµο και την τεκνοθεσία οµόφυλων ζευγαριών εξέφρασε και η Ιερά Σύνοδος του Οικοµενικού Πατριαρχείου, µία µέρα µετά τη συνεδρίαση της ∆ιαρκούς Ιεράς Συνόδου. Το Οικουµενικό Πατριαρχείο, από την πλευρά του, επισηµαίνει ότι η Εκκλησία δεν αποδέχεται σύµφωνα συµβίωσης του ίδιου ή διαφορετικού φύλου ή κάθε άλλη µορφή συµβίωσης που διαφέρουν από τη θρησκευτική ένωση ανάµεσα σε έναν άνδρα και µία γυναίκα.