Η αλλαγή στη θερινή ώρα, θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου.

Η αλλαγή ώρας και το πέρασμα στη θερινή θα γίνει την Κυριακή 31 Μαρτίου, όπου όλοι θα πρέπει να πάμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά.

Από το 1996, και κάθε χρόνο, μία συγκεκριμένη Κυριακή του Μαρτίου, γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. Τα τελευταία χρόνια βέβαια με την τεχνολογία, δεν χρειάζεται και να το κάνουμε χειροκίνητα, ωστόσο, πάντοτε ψάχνουμε ποια μέρα της Άνοιξης θα μας χαρίσει περισσότερο φως και θα αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση για το καλοκαίρι.

Αυτό γίνεται εξαιτίας εκείνης, της ενιαίας, πανευρωπαϊκής ρύθμισης, την οποία ακολουθούμε εδώ και δεκαετίες, και που τελικά δεν καταργήθηκε, όπως προβλεπόταν πριν την περίοδο της πανδημίας.

Η αλλαγή της θερινής ώρας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024. Συγκεκριμένα, οι δείκτες των ρολογιών στις 03:00 θα πάνε μια ώρα μπροστά και να δείξουν 04:00. Θα χάσουμε δηλαδή μια ώρα ύπνου.

Η απόφαση που δεν εφαρμόστηκε ποτέ

Το Μάρτιο του 2019 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφιστεί ο τερματισμός της αλλαγής ώρας στα ρολόγια, αυτό θα ίσχυε από το 2021.

Αυτό στην πράξη όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ για διάφορους λόγους, καθώς ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού αλλά και πόλεμος στην Ουκρανία από την Ρωσία.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο αν τελικά αυτή η απόφαση θα εφαρμοστεί στο μέλλον.

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του '70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.