Μία ώρα πίσω θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023. Ειδικότερα στις 04:00 π.μ. θα πρέπει να ρυθμίσουμε τα ρολόγια μας να  ''δείχνουν'' 03:00 Π.Μ..

 «Την Κυριακή λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, ως ισχύει σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Ως εκ τούτου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ σε 03:00 π.μ.», αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Μεταφορών.

Παρά το γεγονός,  ότι είχε αποφασιστεί από τον  Μάρτιο του 2019, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε να τερματιστούν οι εποχικές αλλαγές της ώρας, (δίνοντας στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να επιλέξουν τα ίδια την επίσημη ώρα τους από τον Μάρτιο του 2021), η απόφαση κατάργησης της αλλαγής ώρας έχει ‘’παγώσει’’.

Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού και οι έκτακτες συνθήκες που επιβλήθηκαν «πάγωσαν» επί της ουσίας το ζήτημα, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί μέχρι σήμερα ο χρονικός ορίζοντας που θα εφαρμοστεί η απόφαση αυτή.

Συνεπώς και το φετινό φθινόπωρο δεν θα αλλάξει κάτι συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και η χώρα θα περάσει κανονικά στο χειμερινό ωράριο.

Πότε και γιατί εφαρμόστηκε στην Ελλάδα η ‘’αλλαγή ώρας’’

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε.

Κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.