Δικαίωση αναζητείται για τους 106 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, με τους τότε αρμόδιους που βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου να παραδέχονται κάτι που πλέον φαντάζει ως κοινά αποδεκτό πως όλοι γνώριζαν ότι υπήρχαν νεκροί -και μάλιστα πολλοί- πριν συγκληθεί εκείνη η σύσκεψη στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής υπό τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου κανείς δεν ανέφερε το παραμικρό.

Οι αναφορές πλέον επιβεβαιώνουν τα ρεπορτάζ πως τα πάντα ήταν γνωστά πολύ πριν τα μεσάνυχτα της 23ης προς την 24η Ιουλίου, όταν ο Αλέξης Τσίπρας μετέβαινε για σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεν της Πυροσβεστικής και στην οποία δεν είχε γίνει η παραμικρή αναφορά για νεκρούς, αντίθετα ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έλεγαν στον τότε πρωθυπουργό πως το μέτωπο είναι σε ύφεση. Όλοι διαβεβαιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, χωρίς κανείς να αναφέρει για νεκρούς.


Στις δηλώσεις του αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε κάνει επίσης την παραμικρή αναφορά για θύματα, κάνοντας λόγο για ασύμμετρη κατάσταση.


Μάτι: "Στη συνέντευξη Τύπου παρουσία Τσίπρα ξέραμε για τους νεκρούς", είπε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Άγγελος Τερζούδης



Μια πρώτη παραδοχή της παραπάνω αλήθειας αποτελεί η κατάθεση του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής, Άγγελου Τερζούδη, στις 11 Ιανουαρίου 2024 απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Μανιάτη. Είπε χαρακτηριστικά πως ο πρώτος νεκρός είχε ανακοινωθεί στις 19.54.19 της 23ης Ιουλίου 2018.

Εισαγγελέας: Με τον χρόνο που πέρασε, επιχειρησιακά λάθη έχετε εντοπίσει;

Κατηγορούμενος: Η αποτίμηση απαιτεί να ξέρεις επακριβώς τι έγινε στο πεδίο. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λάθη. Τα εναέρια διαθέσιμα κινητοποιήθηκαν. Αυτή η πυρκαγιά με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσει να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανίζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει...

Εισαγγελέας: Για νεκρούς πότε μάθατε;

Κατηγορούμενος: 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Κατηγορούμενος: Ναι, ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας: Υπήρχε η πληροφορία για νεκρούς από τις 21.30


Στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΚΣΟΠΠ), το οποίο συνεκλήθη στις 21.30, υπήρχε η πληροφορία για ύπαρξη νεκρών στο Μάτι. 

Όπως είπε, συγκάλεσε το ΚΣΟΠΠ, ένα «δυσκίνητο» όργανο, όπως το χαρακτήρισε, στις 20.00, και οι εμπλεκόμενοι φορείς προσήλθαν μιάμιση ώρα αργότερα. 

«Έγινε ενημέρωση από τον κ. Ματθαιόπουλο, μας μίλησε η αστυνομία, το ΥΠΕΝ κ.λπ. και εκεί έμαθα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχουν και νεκροί, γιατί υπήρχαν κλήσεις σε ασθενοφόρα για σορούς, αλλά δεν μπορούσαν να φτάσουν. Όταν τελειώσαμε, καταλάβαμε ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη», υποστήριξε στην απολογία του. «Αργότερα βγαίνοντας από τη συνεδρίαση κατά τις 11 μάθαμε πως η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από ό, τι έχουν αναφέρει», είπε επίσης. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της Ρένας Δούρου, ότι με ένα tweet ανακοίνωσε ότι κηρύσσει την Ανατολική και Δυτική Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα

Πρώην αξιωματικός Πυροσβεστικής: "Στις 11 το βράδυ μού έδειξαν 16 σορούς, ο Αρχηγός το ήξερε"

Αλλά και ο κατηγορούμενος πρώην αξιωματικός της Πυροσβεστικής Χρήστος Λάμπρης παραδέχθηκε στην απολογία του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο: «Γύρω στις 11 το βράδυ συνάδελφοι μού έδειξαν 16 σορούς δίπλα σε αυτοκίνητα και δίπλα στη θάλασσα. Το είπα σίγουρα στον Αρχηγό, Σωτήρη Τερζούδη, ο οποίος είχε την πληροφορία. Εγώ, απλώς, του την επιβεβαίωσα».


Όπως ανέφερε στην απολογία του ο Χρ. Λάμπρης, γύρω στις επτά το απόγευμα της τραγωδίας είχε αντιληφθεί ο ίδιος πως η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Ισχυρίστηκε δε ότι είχε επικοινωνία με τον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο και του ανέφερε ότι «εδώ έχει καεί πολύς κόσμος» κι εκείνος αποκρίθηκε πως θα στείλει όλες τις δυνάμεις εκεί.


Δούρου: Καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή


Με την παραδοχή ότι καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, άρχισε την απολογία της στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για την υπόθεση της εθνικής τραγωδίας του 2018 η οποία θα συνεχιστεί την προσεχή Παρασκευή 26 Ιανουαρίου. «Ευθύς εξαρχής θα ήθελα να πω ότι γνωρίζω ότι καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή, ποτέ και τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες των θυμάτων, να φέρει πίσω τις ζωές και να απαλείψει το γεγονός αυτό, που σημάδεψε και τη δική μου ζωή. Πρέπει ως κοινωνία να εκφράσουμε τη συντριβή μας. Η συγγνώμη οφείλεται- σε κάθε περίπτωση-ακόμα και εάν τα αίτια είναι για κάποιους λόγω αντικειμενικών συνθηκών. Εκείνο που προέχει είναι η αδικία που υφίστανται οι άλλοι και όχι εμείς.»


"Εντοπίσαμε τον πρώτο νεκρό πολύ πριν νυκτώσει", έλεγε ο επικεφαλής των ΟΥΚ Ναυτικού - Στις 19.40 είχε εντοπίσει τον πρώτο νεκρό η Αστυνομία, σημείωνε ο Μαυροειδάκος

Ρεπορτάζ της περιόδου εκείνης επιβεβαιώνουν τα όσα υποστηρίζονται πλέον εντός δικαστικής αιθούσης. Όπως αποκάλυπτε ο επικεφαλής των ΟΥΚ Ναυτικού, ειδοποιήθηκαν στις 18:30 ότι υπήρχαν αποκλεισμένοι άνθρωποι στα λιμανάκια στο Μάτι και άρχισαν την επιχείρησή τους από τον Άγιο Κοσμά.

Στο σημείο, όπως ανέφερε ο κ. Μπαλτάκος, έφτασαν λίγο μετά τις 19:00 ενώ η πρώτη εικόνα που αντίκρισαν ήταν εκατοντάδες κόσμου μέσα στη θάλασσα και στην παραλία. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ σύντομα εντόπισαν τα πρώτα θύματα ενώ ο ίδιος ενημέρωσε προσωπικά την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου. «Εντοπίσαμε τον πρώτο νεκρό πολύ πριν νυκτώσει» ανέφερε.

Την είδηση που θέλει την κυβέρνηση να γνωρίζει την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι, ήδη από το απόγευμα της αποφράδας εκείνης Δευτέρας, επιβεβαίωσαν και οι Αστυνομικοί. Στις 19:40 είχαν εντοπίσει οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Σταύρο Μαυροειδάκο.

Ο κ. Μαυροειδάκος εκτίμησε πως, εφόσον η ύπαρξη νεκρού στην περιοχή γνωστοποιήθηκε μέσω ασυρμάτου, θα είχε ενημερωθεί και ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας. Όμως, κατά την ενημέρωση που έγινε στον πρωθυπουργό λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, δεν έγινε καμία αναφορά σε θύματα.


Η "παρωδία" συνέντευξη Τύπου


Λίγα 24ωρα αργότερα, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και οι αρχηγοί της αστυνομίας και της πυροσβεστικής προχώρησαν σε μια συνέντευξη Τύπου που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαφώς ως παρωδία, με τον κύριο Τόσκα να αναφέρει πως "ψάχνει λάθη, αλλά δεν βρίσκει", λέγοντας βέβαια ότι υπέβαλε την παραίτησή του, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε δεκτή. Επέμεινε, δε, πως η κυβέρνηση δεν είχε "αποσιωπήσει τίποτα", ζητώντας μάλιστα να πούμε και ένα ευχαριστώ παρά τις απώλειες.

Ο κύριος Τερζούδης, δε, τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής έλεγε από την πλευρά του πως "δεν θα έκανε κάτι διαφορετικό", γιατί δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό".