Πέντε χρόνια μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τα 104 θύματα, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Τερζούδης, παραδέχθηκε στην απολογία του, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, ότι η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών πριν από τη συνέντευξη Τύπου, εμμένοντας στο ότι δεν υπήρχε χρόνος για εκκένωση.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είναι και ο πρώτος που άνοιξε τον χορό των απολογιών για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, προχώρησε σε αυτή την παραδοχή, απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Μανιάτη.

Εισαγγελέας: Με τον χρόνο που πέρασε, επιχειρησιακά λάθη έχετε εντοπίσει;

Κατηγορούμενος: Η αποτίμηση απαιτεί να ξέρεις επακριβώς τι έγινε στο πεδίο. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λάθη. Τα εναέρια διαθέσιμα κινητοποιήθηκαν. Αυτή η πυρκαγιά με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσει να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανίζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει...

Εισαγγελέας: Για νεκρούς πότε μάθατε;

Κατηγορούμενος: 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Κατηγορούμενος: Ναι, ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Παράλληλα, ο κ. Τερζούδης επανέλαβε τη θέση ότι δεν υπήρχε χρόνος να γίνει εκκένωση.

«Ο χρόνος και η εξέλιξη του συμβάντος δεν επέτρεπαν να γίνει εκκένωση. Δεν υπήρχε χρόνος. Γίνεται μεγάλη συζήτηση και διεθνώς γι' αυτό. Αν δεν υπάρχει χρόνος τι γίνεται...», κατέθεσε.

«Το συμβάν αυτό ήταν σαρωτικό. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο συμβάν με τόσο τραγικές συνέπειες», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για «εθνική τραγωδία», αρνούμενος όμως ότι εκείνος με τυχόν πράξεις ή παραλείψεις του συνετέλεσε με οποιονδήποτε τρόπο στο τραγικό αποτέλεσμα.

Ο κατηγορούμενος ολοκλήρωσε την απολογία του λέγοντας ότι δεν θέλει να κάνει καμία αναφορά στους συγγενείς των θυμάτων.

«Δεν θέλω να πω τίποτα για τους συγγενείς των θυμάτων. Ό,τι και να πεις δεν απαλύνεις τον πόνο τους. Προτιμώ τη σιωπή'», είπε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Η δίκη συνεχίζεται με την απολογία του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, Β. Ματθαιόπουλου.