Φως στη δραστηριότητα και τη στρατηγική που ακολουθεί το Πατριαρχείο Μόσχας στη Δύση ρίχνει το περιοδικό Foreign Affairs σε εκτενές του άρθρο. Μεταξύ όσων αναφέρει ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα ποσοτικά δεδομένα της εξάπλωσης της Ρωσικής Εκκλησίας σε χώρες της Δύσης.

Όπως σημειώνει το Foreign Affairs, πέρα από τα σύνορα της Ρωσίας, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διατηρεί 38.649 ενορίες, 474 μοναστήρια για άνδρες και 498 μοναστήρια για γυναίκες ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει 2.380 ενορίες, μαζί με 41 ανδρικά και 38 γυναικεία μοναστήρια. Αν και το συνολικό αριθμό των μελών της εκκλησίας παραμένει μικρό —στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση, υπάρχουν 25.000 μέλη—ο μεγάλος αριθμός ενοριών δίνει στην εκκλησία μια ευρεία γεωγραφική παρουσία, συμπεριλαμβανομένων πολλών μεγάλων δυτικών πόλεων.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, Ορθόδοξος ιερέας στην Βόρεια Αμερική κάλεσε πιστούς σε όλο τον κόσμο να την υποστηρίξουν. Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια εκστρατεία για να κερδίσει η Ρωσική Εκκλησία τις εντυπώσεις σε χώρες που έχει εντάξει στη σφαίρα επιρροής της και έχει επίδραση μέσω των μυστικών υπηρεσιών.

Η εμπλοκή του FBI

Τους προηγούμενους μήνες, το FBI προειδοποίησε μέλη της ορθόδοξης κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ρωσία πιθανότατα χρησιμοποιεί την Εκκλησία για να βοηθήσει στην πρόσληψη πληροφοριοδοτών. Τα μέλη της κοινότητας έδωσαν αντίγραφα εγγράφων του FBI που είχαν μοιραστεί μεταξύ ρωσικών και άλλων ορθόδοξων ενοριών. Τα έγγραφα αυτά προσδιορίζουν και αναδεικνύουν τις δραστηριότητες ενός ανώτερου μέλους του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας το οποίο το FBI υποψιάζεται ότι έχει δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Η προειδοποίηση του FBI υποδηλώνει ότι η Εκκλησία μπορεί να είναι ακόμη πιο στενά συνδεδεμένη με το καθεστώς του Πούτιν από ό,τι πολλοί παρατηρητές υποθέτουν, με δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις στην επιρροή του Κρεμλίνου στο εξωτερικό, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα.

Δεδομένης της καθιερωμένης παρουσίας της Εκκλησίας στις δυτικές χώρες, καταλήγει το Foreign Affairs, αυτοί οι δεσμοί θα μπορούσαν επίσης να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής ρωσικής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό.