Τους γνώριζαν, τους παρακολουθούσαν µε τεχνικά µέσα και διά ζώσης, αλλά δεν είχαν επαρκή στοιχεία για συλλήψεις, οπότε ακολούθησαν 3 δολοφονίες, του Γιάννη Σκαφτούρου τον Απρίλιο του 2022, στα Σκούρτα Βοιωτίας, και των Βασίλη Ρουµπέτη και ∆ιονύση Μουζακίτη στον Κορυδαλλό, τον Ιούνιο του 2023. Οι δύο από τους συλληφθέντες της εγκληµατικής οργάνωσης, 39 και 21 ετών, οµογενείς από χώρες του πρώην ανατολικού µπλοκ, θα απολογηθούν τη ∆ευτέρα για 9 κακουργήµατα και 7 πληµµελήµατα, ύστερα από την ταυτοποίηση της άµεσης συµµετοχής τους ως φυσικών αυτουργών στις ανθρωποκτονίες. Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι έχουν ταυτοποιηθεί 7 πρόσωπα συνολικά (2 είναι έγκλειστοι και 3 διέφυγαν στο εξωτερικό), ενώ αναζητούνται ακόµη 10. Παρά το γεγονός οι εκτελεστές των Ρουµπέτη και Ζαµπούνη έκαψαν τα οχήµατα διαφυγής µετά τις αποτρόπαιες πράξεις τους στον Σκαραµαγκά κι επίσης παρότι ο Ζαµπούνης συνοµιλούσε ή επικοινωνούσε µέσω τρίτων µε µέλη της συλληφθείσας οµάδας, εν τούτοις οι Αρχές στην παρούσα φάση αφήνουν εκτός κάδρου το «βαρύτερο πιστόλι της Greek mafia», ο οποίος έπεσε νεκρός τα χαράµατα της περασµένης Κυριακής στον Νέο Κόσµο.

Επιθετικό µπάσιµο

Οι αξιωµατούχοι της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν αφετηρία τη δολοφονία Σκαφτούρου, λέγοντας ότι ο εκλιπών είχε επεκταθεί στο λαθρεµπόριο καπνικών προϊόντων παράλληλα µε εκείνο των νοθευµένων καυσίµων. Την αναταραχή πυροδότησε τότε ένας «νέος παίκτης» µε καταγωγή από την Ουκρανία, που ήρθε στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια, όταν ξέσπασε ο πόλεµος στην Ουκρανία, και προσπάθησε να ελέγξει τα τσιγάρα µε αρκετά επιθετικό τρόπο. Ξεκίνησε µπαράζ αντεγκλήσεων και εγκληµατικών ενεργειών και έφτασε στην εκτέλεση του αποκαλούµενου «θείου Τζο». Ωστόσο οι δολοφόνοι διέπραξαν το µοιραίο λάθος, καθώς σε µοτοσικλέτα που χρησιµοποίησαν για τη διαφυγή τους από τα Σκούρτα βρέθηκε αποτύπωµα του 39χρονου συλληφθέντα. Αποτύπωµα του ιδίου εντοπίστηκε και ταυτοποιήθηκε -όπως και γενετικό υλικό- σε Ι.Χ. µάρκας Πεζό, που είχε εντοπιστεί ως ύποπτο στον Ασπρόπυργο, όπου σηµειώθηκε έκρηξη και εµπρησµός σε πρατήριο του Γ. Σκαφτούρου.

Από την Οδησσό

Στο εσωτερικό του συγκεκριµένου Ι.Χ. βρέθηκαν και δύο κινητά, τα οποία συνέβαλαν στο ξεκλείδωµα της υπόθεσης. Τα στίγµατα των κινητών τηλεφώνων είχαν εκπέµψει σε διάφορες περιοχές, από την Οδησσό της Ουκρανίας έως το σπίτι του 39χρονου συλληφθέντα από τη Γεωργία. Επίσης οι αστυνοµικοί διαπίστωσαν ότι τα µέλη της εγκληµατικής οργάνωσης παρακολουθούσαν τον Ρουµπέτη παντού: στο πατρικό του στη Νίκαια, στο σπίτι του στον Κορυδαλλό, σε γήπεδο ποδοσφαίρου και στο βενζινάδικο που διατηρούσε στο Μοσχάτο. Με το ίδιο Ι.Χ. (εκείνο το ύποπτο του Ασπροπύργου) τον παρακολουθούσαν και µε φυσικό τρόπο. Σχεδόν όλοι έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης και επί σειρά ετών απασχολούν την ΕΛ.ΑΣ. για πλήθος αδικηµάτων, όπως εγκληµατική οργάνωση, ληστεία, εκβίαση, κλοπές, πλαστογραφία, ναρκωτικά κ.τ.λ.

Ο Ζαµπούνης 

Οσο δε για τις έρευνες σχετικά µε τη δολοφονία Ζαµπούνη, την ειδεχθέστερη όλων, καθώς δέχτηκε 100 σφαίρες σε διάστηµα 28 δευτερολέπτων, ήταν παλαιός γνώριµος των διωκτικών υπηρεσιών και µάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε, το όνοµά του περιλαµβανόταν σε λίστα πιθανών στόχων. Συγκεκριµένα, σε αστυνοµικό έγγραφο υπό τον τίτλο «ΣΚΙΕΣ» υπάρχουν 8 ονόµατα, µε πρώτο εκείνο του προσφάτως δολοφονηθέντος. Η επιχείρηση «ΣΚΙΕΣ» είχε ξεκινήσει προ 2ετίας και περιελάµβανε επιτήρηση των συγκεκριµένων ποινικών και ταυτόχρονα κάποιες φιλικές «ανακρίσεις», προκειµένου να σταµατήσει ο µέχρι τότε πόλεµος της νύχτας. Μάλιστα, κάτι τέτοιο είχε επιτευχθεί για αρκετούς µήνες, αλλά διακόπηκε για άγνωστους λόγους, καθώς είχαν διατυπωθεί απόψεις πως η ΕΛ.ΑΣ. δεν µπορεί να έρχεται σε επαφή µε «νονούς». Το τέλος του προγράµµατος όµως είχε αποτέλεσµα έναν νέο κύκλο αίµατος. Χαρακτηριστικό είναι πως το δεύτερο όνοµα της συγκεκριµένης λίστας των 8 επίσης εκτελέστηκε πριν από λίγο καιρό. Ακόµη είχε ερευνηθεί το ενδεχόµενο το όνοµα του θύµατος να έχει εµπλακεί σε 11 συµβόλαια θανάτου από τα 24 που υπάρχουν από το 2017. Οι έρευνες επικεντρώνονται στα κινητά τηλέφωνα του Β. Ζαµπούνη, που περιµένουν να «µιλήσουν», τα όπλα των εκτελεστών, αλλά και τα όπλα που είχε µαζί του τη µοιραία στιγµή. *Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής