Σε κλίμα βαθιάς οδύνης ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι η κηδεία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, που έχασε τη ζωή του μετά τα επεισόδια στου Ρέντη. Συγκλόνισαν με την παρουσία τους τόσο η μητέρα, που είδε το σπλάχνο της να χάνει τόσο απότομα και σε τόσο νεαρή ηλικία τη ζωή του, λέγοντας σε όσους έρχονταν να τη συλλυπηθούν χαρακτηριστικά: "Βαστάω, είμαι η μάνα του Λύγγε", καθώς και συναδέρφου του, που είπε χαρακτηριστικά για τη μοιραία νύχτα πως ήταν "όρθιος με την ασπίδα του", τονίζοντας πως ο εκλιπών είναι ένα "πρότυπο ήρωα".

Ίσως όμως η πιο συγκινητική στιγμή να ήταν η εξής: Όταν το φέρετρο του άτυχου αστυνομικού βγήκε από την εκκλησία και μπήκε στην νεκροφόρα και ήχησαν οι σειρήνες των περιπολικών και των αστυνομικών μηχανών, κάτι που αποτελεί άλλον ένα φόρο τιμής από τους συναδέλφους του ενστόλου για τον εκλιπόντα.


________________16_
________________17_
________________18_
________________19_


Το ύστατο χαίρε στον 31χρονο αστυνομικό απέτισαν σήμερα τα μέλη της οικογένειάς του, οι συνάδελφοί του αλλά και ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης. Το φέρετρο έφτασε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και κουβαλούν διμοιρίτες από την υπηρεσία του, ενώ είναι τυλιγμένο με την ελληνική σημαία και άγημα αποδίδει τιμές στον πεσόντα. Στη θέα του, η οικογένεια δεν άντεξε και ξέσπασε σε λυγμούς, ενώ οι παρευρισκόμενοι το υποδέχθηκαν με παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας "Αθάνατος".

________________12_
________________13_




lyggeridis-feretro-1
lyggeridis-feretro-2
feretro-lygegeridis
lyggeridis-kideia-fotografia


________________4_
________________5_


________________14_
________________15_


Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη και η ταφή του θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο του Ιερού Ναού Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη. Τη μνήμη του πεσόντος αστυνομικού τιμά ο πολιτικός κόσμος της χώρας: ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, και ο προέδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, ενώ από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ το "παρόν" δίνουν η εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, καθώς και η βουλετής Κατερίνα Νοτοπούλου. Παρόντες επίσης από την κυβέρνηση ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, ενώ και τοπικές πολιτειακές αρχές δίνουν το "παρόν", όπως η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, καθώς και ο νυν δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Αγγελούδης, οι οποίοι παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς την τελετή.







androulakis-lyggeridis-final
natsios-lyggeridis-final


famellos-kideia-lyggeridi-final
notopoulou-lyggeridis-final


Στον ναό υπάρχουν πάρα πολλά στεφάνια. Ανάμεσά τους κι εκείνα των συγγενών του, της οικογένειάς του, του παππού του, ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν όρθιοι. Στον ναό βρίσκονται και οι συνάδελφοι του Γιώργου Λυγγερίδη που ήταν μαζί του εκείνη τη μοιραία νύχτα, που του στάθηκαν, που προσπάθησαν να του σώσουν τη ζωή, που του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και αγωνιούσαν μέρα με την ημέρα για την πορεία της υγείας του. 

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως ο υπαρχιφύλακας της ΥΑΤ, Γιώργος Λυγγερίδης, έδωσε σκληρή και άνιση μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, μια μάχη τελικά που ήταν αδύνατον, όμως να κερδίσει: Ο 31χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από ναυτική φωτοβολίδα στα επεισόδια στου Ρέντη, που έλαβαν χώρα στις 7 Δεκεμβρίου και πάλεψε να κρατηθεί στη ζωή επί 19 ημέρες στο Γενικό Κρατικό Νικαίας.

Τα μηνύματα που αναφέρονται σε αυτά προκαλούν ανατριχίλα: "Του αντριεωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται", αναφέρεται στο στεφάνι που κατέθεσε η οικογένειά του, ενώ τα αδέρφια του εύχονται "Καλό παράδεισο" στον "Ήρωα", όπως τον αποκαλούν. Μεταξύ των στεφάνων υπάρχει και αυτό που έστειλε ο πρωθυπουργός, στο οποίο αναφέρονται οι λέξεις "Με τιμή και σεβασμό", ενώ σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται κάποια άλλη αναφορά, παρά μόνο ότι στέλλεται από τον Πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

________________6_
________________10_
________________7_
________________8_
________________9_
________________11_

Ο συγκλονιστικός επικήδειος του συναδέλφου του Γιώργου Λυγγερίδη: Σε παραδώσαμε ζωντανό με 9 παλμούς, αποτελείς πρότυπο αστυνομικού και τώρα θα αποτελείς και αθάνατο ήρωα

Συγκλονιστικά ήταν τα όσα ανέφερε σε επικήδειο για τον εκλιπόντα αστυνομικό συνάδερφός του, που ανέφερε τόσο τη συμμετοχή του στην αποστολή στις Καστανιές Έβρου το 2022, επιχειρώντας να αποτρέψει την παράνομη είσοδο στη χώρα χιλιάδων ατόμων, αλλά και τα όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ: "Ήσουν όρθιος με την ασπίδα σου, πονούσες αφόρητα, μα δεν έκλαψες, θα αποδοθεί δικαιοσύνη", είπε μεταξύ άλλων στον φορτισμένο λόγο του ο συνάδελφος του Γιώργου Λυγγερίδη.

Αναλυτικά, ο συνάδερφος του 31χρονου είπε:

«Υπήρξες συναδελφικός σε κάθε σου πράξη, έκανες την υπηρεσία δεύτερη οικογένειά σου, συμμετείχες σε όλες τις αποστολές, στις Καστανιές το 2022. Εκεί, συγκράτησες την παράνομη είσοδο 2.000 ατόμων, συμβάλλοντας στην προστασία των εθνικών συνόρων με πίστη στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία. Μου έλεγες πως οι Καστανιές ήταν ο σταθμός της υπηρεσιακής μας ζωής. Οι εμπειρίες σου σε είχαν καταστήσει άρτιο επαγγελματία, με ήθος, φιλοτιμο, βαθιά πίστη στη νομιμότητα. Έλεγες πως τα ΜΑΤ δεν παίζουν ποτέ, ο ΜΑΤατζής δεν έχει αυτό το δικαίωμα. δεν θα πέσει, δεν θα λυγίσει. Εσύ δεν έπεσες, εμείς σε ξαπλώσαμε για τις πρώτες βοήθειες. Ήσουν όρθιος με την ασπίδα σου. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Πονούσες αφόρητα, μα δεν ούρλιαζες. Δεν έκλαψες, ήσουν σοβαρός και αξιοπρεπής, αν και ήξερες τις συνέπειες αυτού του τραύματος. Στάθηκες απέναντι σε αυτούς που σήμερα κρύβονται πίσω από τον μπαμπά, τη μαμά και τον δικηγόρο της ομάδας τους. Σε παραδώσαμε ζωντανό με 9 παλμούς. Μην ανησυχείς Γιώργο, θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Αποτελούσες και αποτελείς πρότυπο αστυνομικού και τώρα θα αποτελείς και αθάνατο ήρωα. Αυτό είσαι. Τραυματίστηκες θανάσιμα στο πεδίο της μάχης για να εξασφαλίσεις κοινωνική ειρήνη. Αυτή ήταν η αποστολή μας, η διαφύλαξη των δημοκρατικών αξιών. Κοίτα πόσοι έχουν έρθει για σένα εδώ, είναι πάρα πολλοί. Οι γονείς σου δεν απουσίασαν ποτέ.. Την αγαπημένη σου αδερφή εμείς θα την προστατεύουμε και θα τη στηρίξουμε, το ίδιο και τους περήφανους γονείς σου. Σε ευχαριστούμε για όλα αυτά που μας έδωσες, τις ατελείωτες χαρούμενες στιγμές, το πηγαίο χαμόγελό σου. Έγινες ήρωας και ήρωας θα παραμείνεις. Καλό παράδεισο και καλή αντάμωση», με τους υπόλοιπους συναδέρφους του να φωνάζουν «Αθάνατος».

Έντονα φορτισμένο το κλίμα - "Αθάνατος" έλεγαν οι συνάδερφοί του


Έντονη συναισθηματική φόρτιση είναι το κλίμα που επικρατεί σε όσους γνώριζαν τον άτυχο ένστολο, κάτι που αποτυπώθηκε και παό το μήνυμα με το οποίο γνωστοποιήθηκε ο θάνατός του στους συναδέλφους του μέσω ασυρμάτου:

«Εκφράζω σίγουρα το σύνολο των υπηρετούντων στην ΥΑΤ αλλά και γενικότερα στη Διεύθυνσή μας. Γνωρίζουμε ότι η σημερινή ημέρα (σ.σ.: Τετάρτη 27/12) είναι η πιο δύσκολη για την υπηρεσία μας, γιατί δεν είναι πια μαζί μας ένας από την οικογένειά μας, ο Γιώργος. Ελπίζω για όλους να είμαστε τόσο γενναίοι, όσο γενναίος ήταν ο Γιώργος στη μεγάλη μάχη που έδωσε όλες αυτές τις μέρες. Όλες μας οι ενέργειες πρέπει πλέον να τιμούν το συνάδελφό μας και να αποδίδουν τον απαραίτητο σεβασμό στη μνήμη του. Είμαστε σίγουροι ότι ο Γιώργος πλέον μας προσέχει από εκεί που είναι και είναι σίγουρο, γιατί αποτελούμε μέλος της οικογένειάς του. Ήρωας και αθάνατος» είπε ολοκληρώνοντας.

Η στιγμή φορτίζεται ακόμη περισσότερο, όταν ένας ένας οι επικεφαλής των διμοιριών αποκρίνονται με τη λέξη «αθάνατος».

Επεισόδια στου Ρέντη: Σφίγγει ο κλοιός, 30 χούλιγκαν στο στόχαστρο των Αρχών


Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τους υπαίτιυος των επεισοδίων στου Ρέντη, που οδήγησαν στο θανάσιμο τραυματισμό του Γιώργου Λυγγερίδη. Όπως ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ το Parapolitika.gr, εντός Ιανουαρίου αναμένονται δικαστικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση, συγκεντρώνονται όλα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, που μαζί με τις καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες αλλά και τα ευρήματα περιμετρικά του γηπέδου θα συμπεριληφθούν σε μια μεγάλη δικογραφία σε βάρος δεκάδων ατόμων με βασική κατηγορία τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Σε δηλώσεις του μάλιστα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι υποστήριξε πως «είναι πολλά τα στελέχη που ασχολούνται με αυτή την υπόθεση, έχουμε στοιχεία, είμαστε αισιόδοξοι και σε ένα εύλογο διάστημα θα έχουμε και άλλες συλλήψεις».

Στο στόχαστρο των αστυνομικών έχει μπει μια ομάδα τουλάχιστον 30 ατόμων, φυσικών και ηθικών αυτουργών της δολοφονικής επίθεσης κατά των ομάδων της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ).

Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, «ερευνάται και η συμμετοχή τους σε άλλα περιστατικά με οπαδικό υπόβαθρο. Εξετάζονται βίντεο και πληροφορίες για συμμετοχή τους και σε επεισόδια στον Βόλο».


Αναμένονται νέα εντάλματα σύλληψης - "Ζήτημα τιμής να συλληφθούν οι δράστες"


Μόλις η δικογραφία, που σχηματίζεται, ολοκληρωθεί και μεταφερθεί στην Εισαγγελία, είναι θέμα της Δικαιοσύνης να προχωρήσει στην έκδοση νέων ενταλμάτων σύλληψης.

Για τον κ. Κατσαφάδο είναι «ζήτημα τιμής για την ΕΛ.ΑΣ. να εντοπίσει και να συλλάβει τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης», με τις αρμόδιες υπηρεσίες να φέρεται να έχουν συγκεντρώσει αρκετά ευρήματα, ικανά να οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης ανθρώπους που ήταν παρόντες στο αιματηρό περιστατικό και συμμετείχαν. Είτε με ρόλο καθοδηγητή είτε ρίχνοντας φωτοβολίδες, μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών.