Βρισκόμαστε στην κορύφωση κρουσμάτων κοροναϊού που ξεκίνησε από τα μέσα Νοεμβρίου, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη Νίκη Λυμπεράκη, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ανέφερε πως περισσότεροι από 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ενώ στις ευάλωτες ομάδες συνέστησε τη χρήση μάσκας και με τα πρώτα συμπτώματα να ζητούν αγωγή με αντιικά φάρμακα.


Η συνέντευξη του Γκίκα Μαγιορκίνη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κος Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

«Βρισκόμαστε στην πιο δυνατή έξαρση που έχουμε τους τελευταίους έξι μήνες της covid 19, η οποία ξεκίνησε από τα μέσα Νοεμβρίου και τώρα πλησιάζει στο κορύφωμα. Έχουμε πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία με covid 19, το καλοκαίρι ήταν κάτω από 500 άτομα μέσα στα νοσοκομεία οπότε έχουμε υπερτριπλασιασμό των ατόμων αυτή την περίοδο. Έχουμε φτάσει κοντά στους 70 διασωληνωμένους ενώ είχαμε φτάσει και κάτω από 20, είναι αρκετά πιο κάτω η πίεση από τις εποχές της covid 19 αλλά δεν είναι και μια πίεση αμελητέα», είπε αρχικά.

«Ο ευάλωτος πληθυσμός πρέπει να φοράει μάσκα, εάν έχουν συμπτώματα να κάνουν τεστ και να ζητήσουν αντιική θεραπεία. Δεν χρειάζεται κάποιος να βαρύνει για να ζητήσει την αντιική θεραπεία εάν ανήκει στις ευάλωτες ομάδες γιατί όταν βαρύνει είναι αργά και η αντιική θεραπεία δεν έχει τόσο αποτελεσματικότητα. Θα ξανατονίσω πάλι τον εμβολιασμό για τους ευάλωτους», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό της γρίπης, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε: «Έχει πάει πιο καλά ο εμβολιασμός της γρίπης, έχουμε ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια, δεν είναι όπως ήταν πέρυσι δηλαδή δεν έχουμε την ίδια ένταση αλλά είναι σίγουρα πολύ καλύτερα από την επικαιροποιημένη δόση του κοροναϊού όπου δεν έχουμε ξεπεράσει τις 200 χιλιάδες».

*Διαβάστε εδώ: Λουκίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Έχουν τριπλασιαστεί οι αιτήσεις για αντιικά φάρμακα, κάτι που δείχνει τη δυναμική του κοροναϊού