Η Γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωναν Ζέφη Δημαδάμα, μίλησε για τη βία μεταξύ ανηλίκων και την ενδοικοοικογενειακή βία, επισημαίνοντας ότι εάν δεν σπάσει η σιωπή, δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Ζέφη Δημαδάμα επισήμανε ότι έχουμε τη γραμμή 15 900 στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που είναι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο κάθε μέρα ενεργή και ανέφερε ότι το Panic Button έχει σώσει περισσότερες από 146 γυναίκες.

Ωστόσο, επέμεινε στην ψυχολογία της γυναίκας που δεν πάει να καταγγείλει.

Η Γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη βία ανηλίκων, τονίζοντας ότι στα σχολεία πρέπει να πάνε ακόμη περισσότεροι κοινωνικοί ψυχολόγοι, «για να μπορέσουν να δουν εάν πρόκειται για αναπαραγωγή αυτού που ζουν αυτά τα παιδιά στο σπίτι».

*Διαβάστε εδώ: Panic Button: Eπεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας η εφαρμογή που σώζει ζωές γυναικών

«Η ενδοοικογενειακή βία πάντα ήταν πάρα πολύ έντονη και τα συμπτώματα φωτίστηκαν ακόμη περισσότερο στην πανδημία, όταν είδαμε τι γίνεται πίσω από την κλειστή πόρτα.

Δεν έχουμε και τη νοοτροπία του να λέμε, να μιλάμε, να απευθυνόμαστε στην Ελληνική Αστυνομία, στις δομές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Βλέπουμε ότι ο κύκλος αυτός αναπαράγεται», τόνισε.


Θα επεκταθεί από τον Ιανουάριο το Panic Button

«Πρέπει να σπάσει η σιωπή. Να καταγγείλουμε, και γι’ αυτό υπάρχει και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο καινούργιο νομοσχέδιο το ακαταδίωκτο.

Δηλαδή πια ο καθηγητής, ο δάσκαλος, ο άνθρωπος που καταγγέλλει ένα περιστατικό, έχει το ακαταδίωκτο.

Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να σηκώσουμε το τηλέφωνο και γι’ αυτό υπάρχει το «κουμπί πανικού». Η αστυνομία παίρνει το σήμα και αμέσως πάει στο σημείο που είναι η γυναίκα για να σωθεί», σημείωσε η κ. Δημαδάμα, επισημαίνοντας ότι από τον Ιανουάριο θα επεκταθεί, αφού τώρα ισχύει πιλοτικά μόνο σε Αθήνα Θεσσαλονίκη.

«Θέλω να σας πω ότι το 2023 102 γυναίκες σκοτώθηκαν από πρώην ή νυν συντρόφους. 120 παιδιά επηρεάστηκαν από αυτή την κατάσταση άμεσα, Υπάρχει όμως και το στερεότυπο οι ίδιες τους οι οικογένειες να σταματούν τις γυναικών που έχουν αποφασίσει να καταγγείλουν, τόνισε.

Γι’ αυτό και λέμε κι εμείς στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ότι πρέπει να μάθουμε στους γονείς.

Να έχουμε τα σχολεία γονέων λοιπόν, γιατί κάθε γονέας πρέπει να ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει, αλλά να πάει και εκεί γι αυτό. Οι δήμοι έχουν καθοριστικό ρόλο, γιατί ξέρουν την κοινωνία καλύτερα για να οδηγήσουν σε αυτήν την περίπτωση τη συγκεκριμένη.

Ενδεχομένως τη γυναίκα να προστατέψει τα παιδιά της, να προστατέψει τον εαυτό της», πρόσθεσε.