Σοκάρουν οι περιγραφές από γυναίκες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον κακοποιητή τους και δεν τα καταφέρνουν, όπως η άτυχη Γεωργία στη Σαλαμίνα απο δολοφονήθηκε από τον 71χρονο σύντροφό της. Η 43χρονη γυναίκα έκανε ότι μπορούσε να κάνει για να γλιτώσει από τη μανία του δολοφόνου της, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.

 Πολλές είναι οι γυναίκες που βιώνουν καθημερινά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίαςΚάποιες από αυτές πείθονται από ψευδείς υποσχέσεις, επιστρέφουν και συναντούν συμπεριφορές, που οδηγούν ακόμη και στο μοιραίο.

Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι μία νεαρή έγκυος, μητέρα ενός δίχρονου ακόμη παιδιού, που έφυγε από δομή κακοποιημένων γυναικών. Η περιγραφή προκαλεί σοκ. «Έφυγε πήγε σπίτι της. Σε μία εβδομάδα μου τηλεφωνεί στις 3 τα μεσάνυχτα μου λέει είμαι στο νοσοκομείο με ακατάσχετη αιμορραγία. Λέω θα έρθω όταν ξημερώσει. Όταν πήγα όμως δεν ήταν στη ζωή, χάθηκε μια γυναίκα με αυτό τον τρόπο αυτός την είχε κλωτσήσει στην κοιλιά, χάθηκε και ένα παιδί το οποίο θα γεννιόταν και ένα παιδί 2 ετών έμεινε χωρίς μάνα», δήλωσε η υπεύθυνη δομής κακοποιημένων γυναικών.

Η άτυχη γυναίκα αναζήτησε καταφύγιο σε μία δομή. Η 43χρονη Γεωργία πήγε στο σπίτι της μητέρας της και εγκατέστησε σε άλλο κινητό το panic button, το οποίο δεν πρόλαβε να ενεργοποιήσει.



Panic Button: To κουμπί που έσωσε ζωές

Από τον περασμένο Μάρτιο που το panic button είναι σε λειτουργία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 825 γυναίκες το εγκατέστησαν στο κινητό τους και 143 από αυτές βρέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο και το πάτησαν, ειδοποιώντας την αστυνομία.

«Κανένα από αυτά τα 143 περιστατικά δεν είχε τραγική κατάληξη. Έσπευσε στο σημείο η αστυνομία, όπου το αυτοματοποιημένο μήνυμα υπέδειξε την διεύθυνση και οι γυναίκες αυτές έσωσαν τη ζωή τους. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο έχουμε αποφασίσει ότι θα επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα μέσα στο 2024», είπε η υφυπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Μαρία Κεφάλα.

Οι γυναίκες, ωστόσο, που υφίστανται βία ακόμη και μέσα στο ίδιο το σπίτι τους είναι πολύ περισσότερες.

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου έχουν καταγγελθεί συνολικά στις Αρχές 9.860 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 8.409 θύματα ήταν γυναίκες.