Πώς βλέπει η ακαδημαϊκή κοινότητα τα μη κρατικά πανεπιστήμια; Πώς χαρακτηρίζουν τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση; Επ'αυτού τοποθετήθηκαν πανεπιστημιακοί, θεράποντες των ελληνικών ΑΕΙ στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα.

Πρώτος καλεσμένος ήταν ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, κος Νίκος Παπαϊωάννου, που χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση "ιστορική", ενώ αναφέρθηκε και στην δυνατότητα να έρθουν πίσω και να στελεχώσουν τα νέα ιδρύματα ως ακαδημαϊκό προσωπικό πολλοί εκ των Ελλήνων επιστημόνων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό.


Παπαϊωάννου (πρώην πρύτανης ΑΠΘ): Ιστορική μεταρρύθμιση τα μη κρατικά πανεπιστήμια, θα έρθουν ξένοι φοιτητές για να σπουδάσουν στη χώρα μας


Πιο συγκεκριμένα, ο κος Παπαϊωάννου μεταξύ άλλων, τόνισε:

Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ είπε πως "αυτή η μεταρρύθμιση είναι ιστορική. Είναι ιστορική γιατί αφήνουμε πίσω μας μια αγκύλωση του παρελθόντος όπου δαιμονοποιούσε την ύπαρξη των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Όπως εδώ και δυο –τρία χρόνια αφήσαμε πίσω τη δαιμονοποίηση της σύνδεσης του δημόσιου πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας. Είχαμε μείνει δηλαδή αγκυλωμένοι σε ιδεοληψίες και ιδεολογικές παρωπίδες του ’60 και του ’70. Η Ελλάδα παύει να είναι πλέον μια παγκόσμια εξαίρεση, ίσως η μόνη χώρα στον πλανήτη που δεν έχει επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων".

*Διαβάστε ακόμη: Yale και Columbia έρχονται στην Ελλάδα: Τι προβλέπεται για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων που ξεκινούν το 2025

Και πρόσθεσε, μιλώντας για τα προσδοκώμενα οφέλη των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων: "Όλοι γνωρίζουμε πόσοι σημαντικοί επιστήμονες έλληνες υπάρχουν ανά τον κόσμο, πόσοι από αυτούς θα θελήσουν να έρθουν ως ακαδημαϊκό προσωπικό; Πάρα πολλοί. Σκεφτείτε πόσα από τα παιδιά μας αντί να φεύγουν, φυσικά θα πληρώνουν δίδακτρα, όμως η διαμονή, τα μεταφορικά και πόσα άλλα θα γλιτώνουν; Επίσης σκεφτείτε και τα παιδιά που δεν είναι Έλληνες, που θα έρθουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα σε αυτά τα ιδρύματα ...Θα είναι πόλος έλξης για φοιτητές από το εξωτερικό. Γιατί να είναι μόνο η Ολλανδία ή η Τσεχία ή η Σλοβακία!"

Σεϊμένης (πρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ): "Δεν είναι πανάκεια τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά δεν τα δαιμονοποιούμε - Προτεραιότητα στη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου"

Στη συνέχεια, στη Στέλλα Γκαντώνα μίλησε ο καθηγητής της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ, κος Γιάννης Σεϊμένης. Σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου, προσθέτοντας πάντως πως τα μη κρατικά πανεπιστήμια "δεν είναι πανάκεια, αλλά δεν το δαιμονοποιούμε", τονίζοντας πως τα ελληνικά ΑΕΙ δεν φοβούνται τη σύγκριση.

Μεταξύ άλλων, ο κος Σεϊμένης τόνισε:

Αναφορικά με την επικείμενη μεταρρύθμιση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, είπε πως "εμείς θεωρούμε ως ΠΟΣΔΕΠ ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η στήριξη και η ανάπτυξη του δημόσιου πανεπιστημίου, δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη μη κρατικών πανεπιστημίων γιατί υπάρχουν προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

Και πρόσθεσε: "Εμείς ως πλειοψηφούσα παράταξη στην ΠΟΣΔΕΠ θεωρούμε ότι το ιδιωτικό πανεπιστήμιο δεν ειναι προφανώς ούτε πανάκεια αλλά δεν το δαιμονοποιούμε κιόλας. Τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια δεν φοβούνται τη σύγκριση με ξένα πανεπιστήμια, οι θέσεις που καταλαμβάνουν είναι πολύ υψηλές στις κατατάξεις και αν είναι το σύστημα να βοηθηθεί θα πρέπει να δούμε πανεπιστήμια στην Ελλάδα ιδιωτικά μη κρατικά τα οποία θα έχουν καλύτερες θέσεις από τις θέσεις που έχουν τα ελληνικά. Πολύ φοβούμαι ότι δεν θα δούμε τέτοια πανεπιστήμια".

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ είπε επίσης πως "οι λεπτομέρειες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Θα περιμένουμε να δούμε ποιοι θα έρθουν, υπό ποιες προϋποθέσεις, ποιες σχολές ποια τμήματα. Πού θα είναι αυτά τα πανεπιστήμια, θα είναι μόνο στην Αττική; Δεν θα πρέπει αν θέλουμε να τονωθεί η επαρχία δεν θα πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχα τέτοια πανεπιστήμια στην επαρχία; Επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας είναι πόσα τμήματα, πόσες σχολές; Θα πρέπει να δούμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες για να τοποθετηθούμε".

Και κατέληξε σημειώνοντας: "Είναι αναγκαιότητα να στηριχτεί και το δημόσιο πανεπιστήμιο και εδώ μιλάμε για οικονομικά ζητήματα, θέματα υποδομών, υποστελέχωση όπου είναι μεγάλο πρόβλημα στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αν θέλουμε να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί θα πρέπει να στηριχτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το μισθολογικό για εμάς είναι μεγάλο ζήτημα, οι μισθοί βρίσκονται στα επίπεδα του 2012. Δεν θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί έτσι ώστε να προσελκύσει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο επιστήμονες έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή;"