Για την νομοθεσία στη χώρα σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος. Ειδικότερα ο κ. Μποτόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με το δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο, τονίζοντας πως το άρθρο 16 του Συντάγματος απαγορεύει την σύσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

«Το άρθρο 16 του συντάγματος όπως έχει σε δύο μάλιστα σημεία και στην παράγραφο 5 και στην παράγραφο 8 με απόλυτα ρητό και κατηγορηματικό τρόπο απαγορεύει τη σύσταση. Στη μια περίπτωση λεει «με άλλη μορφή εκτός από νομικά δημοσίου δικαίου», στην άλλη λεει από «ιδιώτες οποιαδήποτε μορφής», αυτό κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να παρακαμφθεί με οποιουδήποτε είδους ερμηνεία γιατί η λειτουργία της ερμηνείας είναι να ξεκαθαρίζει εκεί που υπάρχει πρόβλημα κατανόησης ή να συμπληρώνει κάτι εκεί που μπορεί να συμπληρωθεί όχι να παραμερίζει και να αντιστρέφει ρητές διατάξεις. Η γνώμη μου είναι ότι χωρίς αναθεώρηση του άρθρου 16 και με τον τρόπο αυτό που παρουσιάζεται δηλαδή των παραρτημάτων αλλοδαπών πανεπιστημίων εφόσον αυτά τα παραρτήματα θα οδηγήσουν σε ίδρυση στην Ελλάδα μη δημοσίου δικαίου νομικών προσώπων παραβιάζει ευθέως το σύνταγμα», σημείωσε ο κ. Μποτόπουλος. 

Διαβάστε επίσης: Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Πρεμιέρα το 2025 - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις - Και αύξηση κονδυλίων 1 δις ευρώ για τα δημόσια ΑΕΙ - Ενημέρωσε την Σακελλαροπούλου ο Πιερρακάκης

Σύμφωνα με τον κ. Μποτόπουλο: «Η σωστή σειρά των πραγμάτων είναι πρώτα σε βάθος συζήτηση, μετά συνταγματική αναθεώρηση στην οποία είμαι βεβαίως ότι θα υπάρξουν ευήκοα ώτα, θα έχετε παρατηρήσει ότι και το ΠΑΣΟΚ ακόμα και κόμματα της δημοκρατικής Αριστεράς συζητούν την ιδέα υπό σωστές θεσμικές προϋποθέσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε χθες ότι «εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στην ιδέα των μη κρατικών πανεπιστημίων», είμαστε αντίθετοι στη βιασύνη με την οποία πάει να γίνει  ενώ υπάρχει μια ρητή απαγόρευση».