Τα πολλά λεφτά θέλουν κόπο, τα πάρα πολλά θέλουν… τρόπο και σίγουρα όπως αποδείχθηκε είχε τον τρόπο του ο επιχειρηματίας σύζυγος της πρώην Σταρ Ελλάς, που κατηγορείται ως ένας από τους εγκεφάλους συμμορίας που εξαπατούσε το Δημόσιο. Βίλες, super cars , ακριβά εστιατόρια και μια ζωή ονειρεμένη που λίγοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν, ήταν η καθημερινότητα του επιχειρηματία. Δεν το έκρυβε μάλιστα. Οι αναρτήσεις του επιχειρηματία στα social media έδειχναν πως η ζωή του ήταν… όνειρο, που όμως έγινε εφιάλτης. Τώρα είναι αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη καθώς κατηγορείται ως ένας από τους φερόμενους εγκεφάλους του κυκλώματος που εξαπάτησε το Δημόσιο.

Η Οικονομική Αστυνομία κατάφερε να φθάσει στα ίχνη της οργάνωσης και της απάτης, που ξεπερνούσε τα ελληνικά σύνορα, ύστερα από πολύμηνη έρευνα. Στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται συνολικά 27 άτομα, ενώ η ΕΛ.ΑΣ έχει προχωρήσει στη σύλληψη 11 εξ αυτών.

Το κύκλωμα, το οποίο φέρεται να ήταν πολύ καλά οργανωμένο, είχε αποκομίσει κέρδη άνω των 15.000.000 ευρώ, ενώ η ζημία που προκάλεσαν στο Δημόσιο εκτιμάται σε 70.000.000 ευρώ.



 Η χλιδάτη ζωή του επιχειρηματία

Ο επιχειρηματίας που θεωρείται αρχηγός της σπείρας που διέπραττε φορολογικές απάτες σε βάρος του Δημοσίου έχει παντρευτεί πρώην Σταρ Ελλάς

Το ζευγάρι που ήταν πολύ ενεργό στα social media δεν έχανε ευκαιρία να «διαφημίζει» τη χλιδάτη ζωή που απολάμβανε, ανεβάζοντας φωτογραφίες από ταξίδια στο εξωτερικό. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια, ο επιχειρηματίας απαθανάτισε τη στιγμή που έκανε δώρο στη σύζυγό του υπερπολυτελή δώρα από μπουτίκ γνωστού οίκου.

Το ζευγάρι ζούσε σε υπερπολυτελή βίλα στα νότια προάστια και κυκλοφορούσε με πανάκριβα αυτοκίνητα, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Αρκετές φορές οι παπαράτσι είχαν απαθανατίσει τον επιχειρηματία και τη σύζυγό του σε νυχτερινή τους έξοδο στα μπουζούκια, όπου το αλκοόλ έρεε άφθονο και τα πανέρια με τα λουλούδια έπεφταν στην πίστα βροχή. 

Διαβάστε επίσης: Αρπακτικά με ωραίες γυναίκες και πολυτελή ζωή: "Έφαγαν" με... κόλπα και "μαϊμού εταιρίες" 15.000.000 ευρώ από το Δημόσιο

Σύμφωνα με την αστυνομία πολλές φορές ο επιχειρηματίας πήγαινε ο ίδιος στα ΑΤΜ και έκανε αναλήψεις μετρητών από κάρτες «αχυρανθρώπων» που εμφανίζονταν ως υπεύθυνοι σε επιχειρήσεις «φαντάσματα».


Στην υπόθεση εμπλέκεται και δεύτερος επιχειρηματίας, ο οποίος έχει στο παρελθόν απασχολήσει τα ΜΜΕ και κατηγορείται ότι είχε περιφερειακό ρόλο. Στο παρελθόν είχε μια θυελλώδη σχέση με γνωστή τραγουδίστρια.

Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος φέρεται να είχε στο όνομά του εμπλεκόμενη με το κύκλωμα εταιρία, ενώ κάποιες κάρτες «αχυρανθρώπων» είχαν δηλωθεί σε διεύθυνση που αντιστοιχεί σε αυτή του σπιτιού του.

Η πολυεθνική αυτή απάτη φέρεται πως απέφερε στα μέλη της εγκληματικής ομάδας περίπου 15 εκατ. ευρώ, με περισσότερο από 1.500.000 ευρώ να εντοπίζεται και να κατάσχεται από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η Οικονομική Αστυνομία εντόπισε πως το 2021, πρόσωπο που κατηγορείται ως αρχηγικό μέλος στο κύκλωμα με τις φορολογικές απάτες, είχε απασχολήσει ξανά τις ελληνικές Αρχές. Πρόκειται για τον «λογιστή» του κυκλώματος, καθώς οι αστυνομικοί είχαν ασχοληθεί ξανά μαζί του στις αρχές του 2021, κατά τη διάρκεια μυστικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Secreto».


Τότε η Οικονομική Αστυνομία σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και τις διωκτικές Αρχές της Ισπανίας είχαν «ξηλώσει» κύκλωμα που φερόταν να έχει εξαπατήσει περίπου 50 τράπεζες στην Αμερική.

 Πώς δρούσε η συμμορία μέλος της οποίας φέρεται να είναι και ο επιχειρηματίας

Η πολυμελής εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, δραστηριοποιούνταν στη διασυνοριακή απάτη στον Φ.Π.Α. και στην απατηλή λήψη επιστρεπτέων προκαταβολών, μέσω της σύστασης ανύπαρκτων συναλλακτικά εταιρειών προϊόντων τεχνολογίας ή νομικών οντοτήτων που έχουν τα χαρακτηρίστηκα του «εξαφανισμένου εμπόρου».

Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης:

-χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς δηλώσεις για τη σύσταση των εταιριών, ενώ υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις μισθωτηρίων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,

-δήλωναν ως έδρα των εταιριών χώρους στους οποίους ουδέποτε εγκαθίσταντο και δεν ανέπτυσσαν εμπορική δραστηριότητα,

-χρησιμοποιούσαν «αχυράνθρωπους» ή στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν σχετίζονταν με νομικές οντότητες, ως διαχειριστές/εκπροσώπους των εταιριών,

-μέσω των στοιχείων αυτών, απέδιδαν ΑΦΜ και αποκτούσαν κωδικούς taxisnet,

-καταχωρούσαν τα στοιχεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο,

-δήλωναν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες δήθεν μισθώσεις επαγγελματικών χώρων-εδρών των εταιριών, υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και αιτούνταν τις σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενισχύσεων για επιτρεπτέα προκαταβολή και

-προχωρούσαν σε άνοιγμα εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών και συνδεόμενων με αυτούς τραπεζικών καρτών και εξέδιδαν κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής.

-Προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η δράση τους, τα μέλη της οργάνωσης έφτιαχναν συνεχώς νέες εταιρείες και έβαζαν νέα μέλη ως διαχειριστές τους. Την ίδια ώρα προσπαθούσαν να αποκαλύπτουν τις συναλλαγές τους μέσα από εκατοντάδες τραπεζικές κινήσεις.

 Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η σύσταση -5- εταιρειών μέσω υφαρπαγής στοιχείων προσώπου και μεταβίβαση σε αυτό -26- εταιρειών, τις οποίες διαχειρίζονταν αφανώς τα μέλη της οργάνωσης. Το άτομο αυτό περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη λίστα των μεγαλοοφειλέτων του δημοσίου με ποσό 3.250.000 ευρώ περίπου.

Ειδικότερα, ως προς την απάτη που αφορά στον Φ.Π.Α., οι εταιρίες που διαχειρίζονταν τα μέλη, εξέδωσαν εικονικά παραστατικά αξίας Φ.Π.Α. -16.000.426,39- ευρώ και έλαβαν εικονικά παραστατικά αξίας -13.545.119,26- ευρώ, για συναλλαγές στο εσωτερικό και για ενδοκοινοτικές παραδόσεις, ενώ πραγματοποιούσαν τις αντίστοιχες τραπεζικές καταβολές για την προσχηματική εξόφληση της αξίας των εικονικών τιμολογίων και υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις Φ.Π.Α.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα μέλη εισέπραξαν συνολικά -5.426.106- ευρώ, ως επιστροφή Φ.Π.Α. για εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων, ενώ όπως προέκυψε, εισήγαγαν από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϊόντα αξίας -70.000.000- ευρώ, καταφέρνοντας να οικειοποιηθούν τον αναλογούντα Φ.Π.Α. αξίας -13.548.387- ευρώ.

Τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσε η σπείρα

Όσον αφορά στην απατηλή εκταμίευση της επιστρεπτέας προκαταβολής, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα και εκμεταλλευόμενοι την υποδομή των επιχειρήσεων, την εμπειρία τους και τη διαρκή παρακολούθηση λογιστικών διαδικασιών, κατέστησαν παράνομα δικαιούχοι της οικονομικής αυτής ενίσχυσης μέσω ψευδών, ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων Φ.Π.Α. καθώς και ακαθάριστου κύκλου εργασιών.

Με αυτόν τον τρόπο, η οργάνωση κατέστησε -69- οντότητες παράνομα δικαιούχους των ενισχύσεων, λαμβάνοντας συνολικά -9.695.525,34- ευρώ, ενώ μέσω ακόμη -13- εταιριών αποπειράθηκαν να εισπράξουν επιπλέον -3.582.066- ευρώ.

 Πώς νομιμοποιούσαν τα λεφτά που έβγαζαν από τη μεγάλη απάτη

Είχαν ανοίξει 131- τραπεζικοί λογαριασμοί μέσω των οποίων πραγματοποίησαν 52.539- τραπεζικές συναλλαγές και μετέφεραν τα χρήματα που εισέπραξαν από τις 133 επιστρεπτέες προκαταβολές και -44- επιστροφές Φ.Π.Α. σε λογαριασμούς εταιριών που εδρεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δραστηριοποιούνται στο εμπόριο συσκευών τεχνολογίας.

Επίσης, προέβαιναν στην αγορά πολυτελών οχημάτων και προϊόντων τεχνολογίας.

Πηγή: www.iefimerida.gr, star.gr