Στα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι η μείωση της ανεργίας αλλά πρέπει να κοιτάξουμε εάν οι θέσεις εργασίας είναι καλά αμειβόμενες, πάμε καλά στους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή Πρωινές ιστορίες” με τον Γιάννη Αργυρό, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Είπε πως μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας μετά την οικονομική, κρίση την κρίση της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση είναι να καλύψει το έδαφος καθώς έμεινε πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ζήτησε να υπάρξει όραμα για τη χώρα που θα διασφαλίζει ότι οι οικονομικές πολιτικές που ακολουθούνται παράγουν πλούτο για όλους τους Έλληνες.

Ανέφερε πως επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους και είπε πως πρέπει να προβληματιστούν για τους μισθούς που δίνουν.

Για το φορολογικό νομοσχέδιο απάντησε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει ότι εργάζεται για μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Για τις ευρωεκλογές είπε ότι η ΝΔ έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες καθώς γνωρίζει ότι το μηνυμα που θα στείλουν οι πολίτες μπορεί να αναιρέσει το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις εθνικές εκλογές.

Σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει εάν οι πολίτες θέλουν μια αξιόπιστη αντιπολίτευση με όραμα για τη χώρα που ελέγχει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Φ.ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία κάποιος προσπαθεί να αξιολογήσει την πορεία της οικονομίας μπορεί να δει και θετικά αλλά μπορεί να δει και ανησυχητικά στοιχεία. Ας ξεκινήσουμε με το πώς μας βλέπουν οι ξένοι, η αξιολόγηση από δυο επενδυτικούς οίκους στο κατώτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας είναι μια θετική προοπτική έχουμε όμως αρκετά από εκεί που ήμασταν πριν ξεσπάσει η κρίση, και βεβαίως θα είναι πολύ πιο δύσκολη η διαδρομή από εδώ που είμαστε σήμερα μέχρι εκεί που θα έπρεπε ή θα έπρεπε να βάλουμε σαν στόχο για να βρεθούμε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Η μείωση για παράδειγμα της ανεργίας είναι ένα θετικό στοιχείο αλλά αν κάποιος παρακολουθήσει που δημιουργούνται οι θέσεις εργασίας, αν είναι καλά αμειβόμενες, αν είναι ποιοτικές, αν είναι σε κλάδους της οικονομίας που είναι βιώσιμοι ή σε κλάδους της οικονομίας που είναι επισφαλείς θα διαπιστώσει ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι σε επισφαλείς κλάδους της οικονομίας. Έχουμε κάνει μια προσπάθεια να αυξήσουμε το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας, δεν έχουμε καταφέρει πολλά. Ανεβήκαμε αλλά είμαστε μακριά από το μέσο όρο της ΕΕ. Πάμε καλά στους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης, θα είμαστε υψηλότερα το 2023 και όπως φαίνεται από τις εκτιμήσεις και το 2024 αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε κλειδώσει ικανοποιητικούς ρυθμούς μεγέθυνσης για τα χρόνια μετά το 2026 όταν και θα τελειώσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Φ.ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας που έχασε τρομακτικό έδαφος μετά την οικονομική κρίση, την κρίση της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση είναι ότι έμεινε πολύ πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, και το ερώτημα είναι τα όσα έχουμε κάνει είτε από άποψη μεταρρυθμίσεων είτε από άποψη προσαρμογής στα νέα δεδομένα θα επιτρέψουν την ελληνική οικονομία να γίνει πιο ανθεκτική; Και βεβαίως αν θα είμαστε και πιο δυναμικοί δηλαδή αν θα έχουμε μια οικονομία η οποία θα έχει μια οικονομική πολιτική φιλική στο περιβάλλον και θα διασφαλίζει γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης για να καλύψουμε την απόσταση που χάσαμε από τους υπόλοιπους.

Ερωτηθείς αν είναι το φορολογικό νομοσχέδιο μια προσπάθεια μεταρρύθμισης

Φ.ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο προσπαθεί να αποδείξει στους έλληνες πολίτες ότι εργάζεται για μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών κάτι όμως το οποίο έρχεται σε αναντιστοιχία με τους στόχους που έχει το ίδιο το φορολογικό νομοσχέδιο.