Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, συμμετείχε στην 3η Τετραμερή Συνάντηση Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής της QUAD, Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Γαλλίας, η οποία διεξήχθη στις 30 Νοεμβρίου 2023 στη Ρώμη.

Η εν λόγω Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Quadripartite Cooperation - QUAD, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης “EUNOMIA- 4/2023” που διεξήχθη στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 11 έως 14 Σεπτεμβρίου 2023.

Στις εργασίες της εν λόγω Τετραμερούς Συνάντησης εκτός από τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο συμμετείχαν, ο Κύπριος ομόλογός του Αντισυνταγματάρχης Νεόφυτος Νεοφύτου, ο Γάλλος αξιωματούχος κ. Alexandre Escorcia και ο Ιταλός Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής Υποναύαρχος κ. Gianfranco Annunziata.

Σκοπός των δραστηριοτήτων της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD είναι η διατήρηση και βελτίωση της διαλειτουργικότητας και συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των τεσσάρων συμμαχικών χωρών, καθώς και η ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής τους παρουσίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

H εν λόγω πρωτοβουλία καταδεικνύει επίσης, τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων χωρών για την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), του Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού στους Κανόνες Δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο και τέλος, τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Υπό το ανωτέρω πρίσμα, η άσκηση “EUNOMIA” θεωρείται υψίστης εθνικής σημασίας.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, έγινε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων και της προόδου που συντελέστηκαν στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα διδάγματα από την άσκηση “EUNOMIA - 4/2023” και οι ενέργειες που θα πρέπει να αναληφθούν για το νέο έτος.

Επίσης, οι τέσσερεις Διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής, εξέτασαν την διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας τους σε άλλους τομείς όπως η κοινή αντιμετώπιση κρίσεων στην περιοχή, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κ.λπ..

Ειδικότερα, κύριοι άξονες της συζήτησης αποτέλεσαν:

- Η αξιολόγηση της επίτευξης των αντικειμενικών σκοπών και τα διδάγματα (lessons learned) της άσκησης “EUNOMIA - 4/2023”.

- Οι συνέπειες της κρίσης στη Μέση Ανατολή και οι τρόποι διασφάλισης της ειρήνης, ασφαλείας, σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

- Οι τρόποι περαιτέρω προβολής της πρωτοβουλίας και της άσκησης “EUNOMIA” μέσω μιας στοχευμένης εκστρατείας Στρατηγικής Επικοινωνίας.

- Η διεύρυνση της πρωτοβουλίας με την πρόσκληση για συμμετοχή νέων εταίρων.

Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, οι τέσσερις αξιωματούχοι αναγνωρίζοντας τη σημασία της συνεργασίας των χωρών τους στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, συμφώνησαν στην συνέχιση της προσπάθειας ενδυνάμωσης της πρωτοβουλίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η διοργάνωση της επόμενης αεροναυτικής άσκησης “EUNOMIA- 5/2024” να διοργανωθεί από την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, διατυπώθηκαν απόψεις – προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου δράσεων και εξετάστηκε η προοπτική περαιτέρω εξέλιξης της άσκησης EUNOMIA σε στρατηγικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας.