Εμβριθή ανάλυση στην αντίληψη της Ελληνικής κοινωνίας για τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία πραγματοποιεί στο νέο του βιβλίο με τίτλο: « Ελληνοτουρκικές σχέσεις, έρευνα κοινής γνώμης με θέμα: Διαχείριση Ελληνοτουρκικών κρίσεων», ο δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος. Ο καθηγητής και Γενικός Διευθυντής των διευθύνσεων Πολιτικής Άμυνας του υπ. Εθνικής Άμυνας, καταγράφει και αναλύει τις απόψεις των πολιτών για την ελληνοτουρκική κρίση και τη διαχείριση της από Ελληνικής πλευράς, ενώ συσχετίζει τα αποτελέσματα με το θεωρητικό πλαίσιο των διεθνών σχέσεων.

Επίσης, γίνεται αναφορά στις προκλήσεις του διεθνούς συστήματος. Ειδικότερα, προσδιορίζεται το φαινόμενο της διεθνούς κρίσης, παρουσιάζεται ο μηχανισμός διαχείρισης των διεθνών κρίσεων και γίνεται αναφορά στο ρόλο της κοινής γνώμης κατά τη διαχείριση διεθνών κρίσεων και κατά τη λήψη αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής.

Ακόμη, παρατίθενται τα ευρήματα της διαδικτυακής έρευνας κοινής γνώμης με θέμα: «Διαχείριση Ελληνοτουρκικών Κρίσεων» και παρουσιάζονται τα συμπεράσματα του βιβλίου.

Τρεις άξονες

Να επισημανθεί τέλος, ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες καταγράφηκε η σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, είναι – σύμφωνα με τον κ. Μπαλωμένο, εκ των διαχρονικών συνεργατών του Κυρ. Μητσοτάκη- οι εξής τρεις:

- Η Τουρκία ασκεί ένα διαρκή υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, όπου μέσω της χρήσης συγκεκαλυμμένων και εμφανών τακτικών που εκτελούνται με τη χρήση στρατιωτικών και μη στρατιωτικών μέσων επιδιώκουν να υπονομεύσουν και αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα, δημιουργώντας τετελεσμένα που θα οδηγήσουν την Ελληνική πολιτική ηγεσία στο να αποδεχτεί τους όρους της για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο,

- Η ελληνοτουρκική κρίση όπως εξελίσσεται μετά τον Αύγουστο του 2020 έχει λάβει τη μορφή κρίσης της πολιτικής των άκρων (brinkmanship), όπου η Τουρκία δοκιμάζει τη δέσμευση και τη βούληση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα δίκαιά της ή να υπαναχωρήσει από την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων,

- Η ελληνική πολιτική ηγεσία κατά τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την αναχαίτιση του τουρκικού επεκτατισμού και την αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης, είναι πιθανό να δεχτεί επιρροές από παράγοντες (π.χ. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Κοινή Γνώμη κ.λπ.) που δρουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της περιβάλλον.