Ένα συγκλονιστικό μήνυμα ζωής και δύναμης στέλνει η Ελένη Πολυχρονάκη. Μεταμοσχευμένη νεφροπαθής, σύζυγος και μητέρα μεταμοσχευμένων ασθενών που σώθηκαν μετά από αγώνα ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, μέχρι να βρεθούν τα μοσχεύματα.

Η ιστορία της ζωής της, αποτελεί από μόνη της την κραυγή αγωνίας κάθε ασθενούς και της οικογένειας του, ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα στη δωρεά οργάνων στην Ελλάδας. Και να σταματήσουν να σβήνουν άνθρωποι που περιμένουν σε ατελείωτες λίστες αναμονής, για ένα δώρο ζωής και ελπίδας.

Σκοπός ζωής

Ένα σκοπό ζωής και για το Μάριο Μαρκόπουλο. Μετά από μια μεταμόσχευση νεφρού και επιπλοκές που δε επιτρέπουν νέο χειρουργείο συνεχίζει τον αγώνα του υπέρ της δωρεάς οργάνων . Για να σωθούν άλλοι ασθενείς όπως εξηγεί: «Υπάρχουν άνθρωποι που χάνονται περιμένοντας το τηλέφωνο να χτυπήσει», λέει ο Μάριος και προσθέτει: «Η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να παλέψουμε». Η νεφρική ανεπάρκεια χτύπησε την πόρτα του σπιτιού της Ελένης σε νεαρή ηλικία. Ενώ είχε ήδη αποκτήσει τα παιδιά της, μπήκε στον καθημερινό βραχνά της αιμοκάθαρσης.

Πολύ σύντομα και ο σύζυγος της της διαγνώστηκε με ηπατική ανεπάρκεια. Και οι δυο όμως έπρεπε να βρουν τρόπο ίασης. Να μείνουν ζωντανοί και δυνατοί καθώς η διάγνωση που έγινε στην Ελένη ήταν συντριπτική. Η ασθένεια που κατέστρεψε τα νεφρά της, οδήγησε στην αφαίρεση τους και την πλήρη εξάρτηση της από το μηχάνημα αιμοκάθαρσης, ως κληρονομική, πολύ σύντομα θα παρουσιαζόταν σε κάποιο από τα παιδιά της.

Στην Ελλάδα των ελάχιστων προσφερόμενων μοσχευμάτων, λύση δεν υπήρχε για κανέναν από τους δύο. Οι αποφάσεις πάρθηκαν αυτόματα. Η οικογένεια χωρίστηκε με τον πατέρα να ταξιδεύει για την Αγγλία, όπου μεταμοσχεύτηκε λίγους μήνες μετά. Την Ελένη και την κόρη της να μπαίνουν στο αεροπλάνο για τις Φιλιππίνες, όπου υποβλήθηκε άμεσα σε μεταμόσχευση νεφρού.

Όμως δεν πρόλαβε ούτε να αναρρώσει όπως εξηγεί στην ΚΡΗΤΗ TV, όταν έφτασε η ώρα της διάγνωσης για το μικρότερο γιό της. Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Ελένης έρχεται τη στιγμή που η δωρεά οργάνων, όσο και να έχει αυξηθεί, παραμένει ελάχιστη μπροστά στις ανάγκες των ασθενών που βρίσκονται στις λίστες.

Η άγνοια των πολιτών για τη διαδικασία, η παραπληροφόρηση παραμένουν ανασταλτικοί παράγοντες τους οποίος η Ελένη και ο Μάριος μας καλούν να ξεπεράσουμε.

Δείτε το βίντεο

Πηγή: neakriti.gr