Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για αύξηση των διαγνώσεων του HIV - AIDS στην Ελλάδα το 2023.

 «Το τελευταίο έτος βλέπουμε μια αύξηση, όχι κάτι δραματικό. Είναι λίγο πάνω από τις 500 νέες διαγνώσεις για φέτος. Αυτό δεν είναι καθόλου θετικό στο πλαίσιο του στόχου που έχουμε για μηδενισμό των κρουσμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης. 

Διαβάστε επίσης: Ανησυχία για τον αντιγριπικό εµβολιασµό: Χαµηλή η προσέλευση των πολιτών για να "θωρακιστούν" κατά της γρίπης

Μαγιορκίνης για τον στόχο του ΠΟΥ για εξάλειψη του AIDS μέχρι το 2030

Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Μαγιορκίνης, «αν σήμερα μπορούσαμε να διαγνώσουμε όλο τον κόσμο που έχει HIV και του δίναμε τη θεραπεία, θα σταματούσε και η μετάδοση, κι αυτός είναι ο στόχος που έχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέχρι το 2030».

Όσο για το πού οφείλεται η αύξηση των διαγνώσεων, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι χρειάζεται ανάλυση των στοιχείων για να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα, αλλά δύο είναι οι βασικοί πυλώνες. «Η σεξουαλική μετάδοση και η μετάδοση μέσω της χρήσης ενδοφλεβίας ναρκωτικών. Πιθανώς να οφείλεται και στα δύο, καθώς και σε αλλαγές των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών» ανέφερε.