Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι στικάκια νικοτίνης είχαν ως αποτέλεσμα τρεις μαθητές Γυμνασίου στην Κρήτη να καταλήξουν ημιλιπόθυμοι στις τουαλέτες.

Πρόκειται για σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή καπνίσματος και τοποθετούνται στα ούλα.

Μετά το άτμισμα, στο οποίο όλο και περισσότεροι έφηβοι έχουν εθιστεί, η νέα μόδα είναι τα σακουλάκια νικοτίνης που τα βρίσκουν σχεδόν παντού.

*Διαβάστε ακόμα: Μάστιγα τα στικ νικοτίνης στους ανηλίκους – Τα παίρνουν ως υποκατάστατα ναρκωτικών, τι μπορεί να προκαλέσουν

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, και ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα στικ νικοτίνης και το τι μπορούν να προκαλέσουν.

Ο Νίκος Τζανάκης είπε πως τα στικ νικοτίνης είναι καπνικά είδη και όχι υποκατάστατα νικοτίνης και δεν χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του τσιγάρου.

«Τα στικάκια νικοτίνης, καθώς και όλα τα προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται με συμβουλή γιατρού, ταξινομούνται στα καπνικά προϊόντα, γι’ αυτό και παίρνουν εμπορικές άδειες και όχι φαρμακευτική άδεια. Αυτά τα παιδιά κινδύνεψαν διότι υπάρχει η τοξική ποσότητα νικοτίνης. Ο μηχανισμός δράσης τους, δηλαδή η απελευθέρωση της νικοτίνης, γίνεται με τρόπο ώστε να προκαλέσει εθισμό και είναι άκρως επικίνδυνα. Τα υποκατάστατα νικοτίνης είναι φάρμακα και όχι καπνικά προϊόντα».

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, υποστήριξε ότι τα στικάκια νικοτίνης έχουν να κάνουν με τα μιλιγκράμ και τα παιδιά δεν πρέπει να ήξεραν την ποσότητα που πήραν.

«Πρέπει να ήταν πρώτη φορά, καθώς αυτά τα προϊόντα προκαλούν ζάλη, ταχυπαλμία και λιποθυμικά επεισόδια».