Η καλή πρόθεση ενός πλούσιου ομογενούς Κρητικού να αφήσει μετά το θάνατό του την περιουσία στο χωριό του, στην Κρήτη, έχει εξελιχθεί σε μια άνευ προηγουμένου δικαστική περιπέτεια, αφού βρέθηκαν δύο νόμιμες διαθήκες, μία για τα κινητά περιουσιακά του στοιχεία, δηλαδή τα μετρητά, που ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ, και μία ακόμη για τα ακίνητα. Όμως, έχουν εντοπιστεί τρομερές ασάφειες για το ποιος είναι ο κληρονόμος!

Από νομικής πλευράς, οι ασάφειες είναι τέτοιες, που ακόμη και σήμερα, σχεδόν δέκα χρόνια μετά το θάνατό του, δεν έχει διευκρινιστεί -αν και εμφανίστηκε κληρονομητήριο από πλευράς της Εκκλησίας, που «σήκωσε» τα χρήματα και εν συνεχεία τα επέστρεψε, γιατί το κληρονομητήριο κατέπεσε με δικαστική απόφαση- ποιος και τι κληρονομεί, αλλά και από ποιον θα πρέπει να είναι εκτελεστή η τελευταία επιθυμία του κληροδότη.

Πρόκειται για τη γνωστή κληρονομιά του ομογενούς Γεωργίου Βασιλάκη και της συζύγου του Ελένης, η περιουσία των οποίων περιλάμβανε 604.000 ευρώ σε μετρητά και εκατοντάδες ρίζες ελιές, που είναι άγνωστο πλέον αν καλλιεργούνται και, αν ναι, από ποιους, αλλά και κάποια επιπλέον ακίνητα στο χωριό Αμαριανό της ΔΕ Καστελλίου του δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Ο Γεώργιος Βασιλάκης «έφυγε» το 2014 στο Ηράκλειο, έχοντας αποκτήσει «χρυσή» περιουσία ύστερα από τέσσερις και πλέον δεκαετίες σκληρής δουλειάς στην Αμερική. Οι ασάφειες που προέκυψαν και όσα μεσολάβησαν έχουν προκαλέσει τεράστιες περιπέτειες εδώ και εννέα χρόνια, με δικαστικές αποφάσεις, αφού μεταξύ άλλων η ενορία του Αγίου Ευσταθίου, εμφανίζοντας κληρονομητήριο, εισέπραξε τα χρήματα και στη συνέχεια υποχρεώθηκε να τα επιστρέψει, αφού με δικαστική απόφαση το κληρονομητήριο κατέπεσε. Από αυτά έχουν επιστραφεί τα 550.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, η τελευταία επιθυμία του Γ. Βασιλάκη, όπως αναφερόταν στην ιδιόχειρη διαθήκη, ήταν η ανάληψη της ευθύνης από πλευράς του δήμου της περιοχής (Μινώα Πεδιάδας) να προβεί σε καθαρισμούς όλων των δρόμων, της πλατείας στο Αμαριανό, σε ασφαλτοστρώσεις, αλλαγή ονομάτων δρόμων και ανακαίνιση και εξωραϊσμό της υπάρχουσας δεξαμενής ύδατος.

Το δικαστήριο καλείται να ξεδιαλύνει πολλά διαδικαστικά ζητήματα, με κυριότερο τον κληρονόμο. Δηλαδή, αν είναι η ενορία του χωριού, ο δήμος Μινώα Πεδιάδας ή ένα ίδρυμα που θα πρέπει να δημιουργηθεί για το κληροδότημα. Επίσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί από το δικαστήριο αν η τελευταία επιθυμία του διαθέτη, το να γίνει μια μίνι ανάπλαση στο χωριό του, θα βαρύνει οικονομικά, από την προσωπική περιουσία, τον κληρονόμο ή αν θα διατεθεί μέρος από το κληροδότημα και τα μετρητά γι’ αυτόν το σκοπό.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime