Προσπάθεια να εισέλθουν στο κλειστό Νέο Κοιμητήριο του Ηρακλείου κατέβαλαν άγνωστοι τη Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία με εντολή της κυβέρνησης παρέμειναν κλειστά τα νεκροταφεία στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα cretalive.gr, τα άγνωστα άτομα δεν δίστασαν να σπάσουν το λουκέτο που είχε τοποθετηθεί, αγνοώντας τα μέτρα. Ένα ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου όταν μια γυναίκα επιχείρησε να πηδήξει στον αύλειο χώρο του κοιμητηρίου.

Ωστόσο, έγινε αντιληπτή από την προϊσταμένη η οποία ειδοποίησε τη Δημοτική Αστυνομία. Πριν, όμως φτάσουν οι δημοτικοί αστυνομικοί στον χώρο του κοιμητηρίου η άγνωστη είχε σπεύσει να εξαφανιστεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Μεγάλο Σάββατο προέκυψαν κηδείες και στα δύο Κοιμητήρια του Ηρακλείου, οι οποίες έγιναν κανονικά και όπως προβλέπεται από τα μέτρα ενάντια στον κοροναϊό, σε πολύ κλειστό οικογενειακό κύκλο.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη που ενημερώθηκε για τα περιστατικά επισήμανε σε δηλώσεις της:

«Ενημερώθηκα από την προϊσταμένη του τμήματος δημοτικών κοιμητηρίων για τα εν λόγω περιστατικά για τα οποία ελήφθη αμέσως σχετική μέριμνα. Έχω ήδη αναφερθεί στην απόφαση μας αυτή η οποία ήρθε σε σύμπλευση έτσι κι αλλιώς με τις εντολές της κυβέρνησης. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα λεπτό , ιδιαίτερο και συναισθηματικό θέμα, που όμως για φέτος μόνο θα πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε με υπομονή και κατανόηση, αφού γνώμονας κάθε κίνησης μας είναι η υγεία και η ασφάλεια όλων μας».

Άναψαν 6.000 καντήλια στην Ξάνθη
Ακόμα, στην Ξάνθη ο δήμος άναψε 6.000 κεράκια διάρκειας τη Μεγάλη Παρασκευή στον χώρο των κοιμητηρίων.

Όπως είναι γνωστό τα κοιμητήρια παρέμειναν κλειστά για τους πιστούς τη Μεγάλη Παρασκευή, μέρα που συνηθίζεται να ανάβεις ένα καντήλι για τις ψυχές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα xanthinea.gr ο δήμος Ξάνθης προέβη σε αυτή την όμορφη ενέργεια.

Αποφάσισε δηλαδή να προχωρήσει στην τοποθέτηση κεριών διάρκειας, συνολικά 6.000 στον αριθμό, τα οποία άναψε συμβολικά τη Μεγάλη Παρασκευή. Οι εικόνες με τα κεριά ανάμεσα στα μνήματα κόβουν την ανάσα.

Παράλληλα το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ο Μητροπολίτης τέλεσε μνημόσυνο στον χώρο των κοιμητηρίων, χωρίς ωστόσο την παρουσία των πιστών.

Άναψαν τα καντήλια στο κοιμητήριο του Ναυπλίου
Την Μεγάλη Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020, και ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος, έδωσε εντολή και άναψαν όλα τα καντήλια στο δημοτικό κοιμητήριο του Ναυπλίου.

Ο δήμαρχος του Δήμου Ναυπλιέων θέλοντας να εμψυχώσει το Χριστιανικό φρόνημα πολλών πολιτών του Ναυπλίου έδωσε εντολή από τη Μεγάλη Πέμπτη σε υπάλληλο του κοιμητηρίου να ανάψει τη Μεγάλη Παρασκευή όλα τα καντήλια στα μνήματα. Με εντολή της κυβέρνησης λόγω του κορωνοϊού ,όλα τα κοιμητήρια στην Ελλάδα παρέμειναν κλειστά τη Μεγάλη Παρασκευή.

Ίδιο σκηνικό και στον Βόλο
Το ίδιο σκηνικό επικράτησε και στον Βόλο, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα taxydromos.gr, όπου ανατέθηκε στους εργαζόμενους του «Κούκου» η αφή των καντηλιών στα περίπου 5.000 μνήματα.

Οι υπάλληλοι του κοιμητηρίου φρόντισαν να ανάψουν όλα τα καντήλια στον Κούκο. Από νωρίς το πρωί οι υπάλληλοι απέδωσαν τιμές στους νεκρούς. Μπορεί φέτος η καθιερωμένη περιφορά του επιταφίου να μην έγινε στα Κοιμητήρια, οι νεκροί όμως δεν ξεχάστηκαν ακόμη και συνθήκες πανδημίας του κοροναϊού.