Έναν εφιάλτη δίχως τέλος, που μοιάζει ολοένα να αγριεύει, εξακολουθούν να ζουν οι συγγενείς των θυμάτων του φρικιαστικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Λίγα εικοσιτετράωρα αφότου βρέθηκε το μαύρο κουτί του μοιραίου Intercity, η είδηση για τον εντοπισμό υπολειμμάτων από τους 57 αδικοχαμένους επιβάτες έχει επαναφέρει στους συγγενείς το αίσθημα του αφόρητου πόνου που ένιωσαν πριν από εννέα μήνες, καθώς φοβούνται ακόμα και για εκταφές των αγαπημένων τους.

Οι ίδιοι μιλούν για εγκληματικά λάθη που έγιναν όλους αυτούς τους μήνες και που είχαν ως συνέπεια να μείνουν στα αζήτητα μια σειρά από στοιχεία που ενδεχομένως να φώτιζαν τις πραγματικές αιτίες της τραγωδίας.

Μιλώντας στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», η πρόεδρος του Συλλόγου Τεμπών 2023, Μαρία Καρυστιανού, εξέφρασε την οργή και την απογοήτευσή της για τις τελευταίες εξελίξεις.

«Ζούμε το αδιανόητο. Νομίζουμε ότι έχουμε δει και ακούσει τα χειρότερα, αλλά δεν υπάρχει τέλος», είπε η χαροκαμένη μητέρα της Μάρθης Ψαροπούλου, της 19χρονης πανέμορφης κοπέλαςπου ονειρευόταν να γίνει δάσκαλα, αλλά σκοτώθηκε στο δυστύχημα.

«Από τον Απρίλιο έχουμε κάνει αίτημα για να γίνουν έρευνες για το ενδεχόμενο εντοπισμού υπολειμμάτων των ανθρώπων μας, αλλά μόλις τώρα αξιώθηκαν να το κάνουν. Τα σκυλιά εντοπίζουν πτώματα ή ό,τι έχει μείνει από αυτά. Ζούμε πάλι την ίδια φρίκη, τον ίδιο πανικό, την ίδια στεναχώρια. Αν με πάρουν τηλέφωνο και μου πουν “βρήκαμε μια χούφτα κοκαλάκια”, τι θα πω εγώ; Για όνομα του Θεού, είναι δυνατόν να φοβόμαστε μήπως ταυτοποιηθούν ιστοί των ανθρώπων μας για να μην αναγκαστούμε να κάνουμε εκταφή και να μην ξαναζήσουμε δεύτερη φορά την κηδεία των αγαπημένων μας ανθρώπων;».

Σε ένα ξέσπασμα η τραγική μητέρα διερωτήθηκε: «Γιατί πρέπει να το ζούμε αυτό; Παραλαμβάνουμε σε σακούλες τους ανθρώπους μας και οι σακούλες αυτές είναι ελλιπείς;».

Τραγωδία στα Τέμπη: Να απαντήσει ο Άρειος Πάγος

Αναφορικά με τη διάψευση του Αρείου Πάγου ότι βρέθηκαν ανθρώπινα μέλη στα εναπομείναντα βαγόνια των αμαξοστοιχιών, η κυρία Καρυστιανού τη χαρακτήρισε εξοργιστική και με τρεμάμενη φωνή τόνισε: «Ο Άρειος Πάγος ας απαντήσει καλύτερα στους πολιτικούς που φαίνεται πως δεν έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί και όχι σε εμάς που στείλαμε τα παιδιά μας εκδρομή και τα πήραμε σε σακούλα». Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά για «εγκληματικές πράξεις» εξετάζει ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος αναφέρθηκε στον εντοπισμό του μαύρου κουτιού της μοιραίας αμαξοστοιχίας εννέα μήνες μετά.

Ο ίδιος μετέφερε την αγανάκτηση των συγγενών και ζητάει να υπάρξει έρευνα από την Εισαγγελία Λάρισας για την καθυστέρηση: «Είμαι βέβαιος ότι η Εισαγγελία της Λάρισας θα διατάξει αμέσως έρευνα για το ποιοι ευθύνονται για αυτή την εγκληματική συμπεριφορά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ο εφέτης ανακριτής και η Δικαιοσύνη γενικότερα να μην έχουν στη διάθεσή τους αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό στοιχείο».

Όπως είπε ο κ. Κούγιας που εκπροσωπεί 100 και πλέον συγγενείς 20 θυμάτων «η καθυστερημένη ανεύρεση του μαύρου κουτιού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο απερχόμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας μπάζωσε σε μια νύχτα τον ευρύτερο χώρο του τραγικού δυστυχήματος, μου δίνει την αφορμή να σκέφτομαι σοβαρά την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, είτε φυσικού προσώπου είτε πολιτικού πρόσωπου που ευθύνεται για αυτές τις εγκληματικές πράξεις».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή